PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119847}

Zapowiedź

Knowing
2009
6,6 143 tys. ocen
6,6 10 1 142823
4,3 20 krytyków
Zapowiedź
powrót do forum filmu Zapowiedź

Film a Biblia

ocenił(a) film na 7

Według Biblii Bóg obiecał już nigdy nie zsyłać na Ziemię kataklizmu na miarę Potopu:

"Rzekł tedy Pan w sercu swoim: Już nigdy nie będę przeklinał ziemi z powodu człowieka, gdyż myśli serca ludzkiego są złe od młodości jego. Nie będę też już nigdy niszczył żadnej istoty żyjącej, jak to uczyniłem."

Co prawda w Nowym Testamencie jest mowa o 144 000 wybranych wziętych do Nieba tak jak to miało miejsce w filmie, ale to ma mieć miejsce podczas Apokalipsy, kataklizmu który człowiek sam sobie zgotował.

ocenił(a) film na 8
Pablo175

Nie wydaje mnie się, he, he, he. Słowa Boga do Noego dotyczyły jedynie zagłady poprzez potop, co znaczy jedynie tyle że Bóg zawarł z człowiekiem przymierze że nie zniszczy już ludzkości za pomocą wody. Znakiem tego przymierza miała być tęcza ukazująca się na niebie po deszczu. Rodzaju 9:11-15. Co do zagłady ogniem to ta forma jest nadal aktualna. To finał Armagedonu. 2 Piotra 3:6-10. Reżyser wiedział co robi. Ten film jest niezrozumiały dla ludzi nie znających Biblii. Nawet ostatnia scena (tam gdzie przeniesiono te dzieci) to reżyserska wizja wersetów o Nowej Ziemi i Nowym Niebie. 2 Piotra 3:13,14. Narka.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

"Już nigdy nie będę przeklinał ziemi z powodu człowieka" moim zdaniem te słowa jasno pokazują że Bóg nie zamierza zsyłać na Ziemię żadnego kataklizmu zabijając całą ludzkość, nie tylko w formie potopu.

ocenił(a) film na 8
Pablo175

Przeczytaj lepiej wersety które ci napisałem, zamiast wyrywać słowa z kontekstu. Poza tym nie jestem do końca pewien czy czegoś nie przeinaczyłeś. Podaj żródło. W Rodzaju 9:11 pisze cyt "I ustanowiłem przymierze moje z wami, że już nigdy nie zostanie wytępione żadne ciało wodami potopu i że już nigdy nie będzie potopu który by zniszczył ziemię". To dość spora różnica. Nawet jeżeli są w Piśmie Świętym gdzieś słowa które przytoczyłeś, a coś mi świta że mogą być to na 100% mają inny kontekst, bo inaczej stały by w sprzeczności z 2 Piotra 3:6,7 cyt: "Przez co świat ówczesny zalany wodą zginął. A terażniejsze niebo i ziemia mocą tego samego Słowa zachowane są dla ognia i utrzymane na dzień sadu i zagłady bezbożnych ludzi". Narka.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Moim skromnym zdaniem przymierze które ochrania nas przed potopem a jednocześnie dopuszcza inne formy unicestwienia ludzkości można o kant dupy potłuc.

ocenił(a) film na 8
Pablo175

Właściwie chyba nawet lepiej się utopić niż się spalić, he, he, he.

Pablo175

czy moglbys podac dokladne wersety z ktorych zacytowales w pierwszym komentarzu?? i moim zdaniem rahabiel ma wiecej racji i mowi sensowniej... ;) bo wedlug tego co mowisz to nie ma to zadnego sensu jeszcze bardziej... ze niby bog ma nie potepiac ziemi ale w sumie ja potepi w armagedonie... i mozna sie klocic czy w slowie ziemia nie chodzi o ludzkosc jako oghol czy jako o planete... a slowa ze ustanowi nowa ziemie i nowe niebo ma w sumei sens ze moze beda to calkiem nowe ciala niebieskie :D nie mam zamiaru sie klocic... poprostu w sumie po co wyklocac sie o religie pod filmem - film to wyobraznai autora itd a nie nowa religia, gdzie po obejrzeniu mamy mowic: ten film mowi prawde! to tylko spekulacje, wyobraznia, wlasne rozumienie czegos :) w tym jest piekno filmu - kazdy inny :D

ocenił(a) film na 7
jolka88w

Ks. Rodzaju 8:21-22

Doszedłem do wniosku że Armagedon różni się od Potopu ponieważ potop był zjawiskiem gwałtownym i nieodwracalnym, nie było przed nim ucieczki. Podczas Armagedonu jednak Bóg daje nam wybawienie jeśli się nawrócimy i uwierzymy w Jezusa Chrystusa. Takie są moje wnioski.

ocenił(a) film na 7
Pablo175

Bóg mordował ludzi na długo po tym jak zawarł to przymierze i w Apokalipsie zapowiedział, że wcale nie ma zamiaru z tego chorego zwyczaju zrezygnować.

ocenił(a) film na 4
Pablo175

Może Bóg żartował? :)

ocenił(a) film na 5
ocenił(a) film na 5
Andronicos

a może reżyser zażartował ;p