PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566131}

Zamiana ciał

The Change-Up
2011
6,6 87 tys. ocen
6,6 10 1 86912
5,0 20 krytyków
Zamiana ciał
powrót do forum filmu Zamiana ciał

Mocne 3, ale jednak nie slabe 4. O ile Jason Bateman gra calkiem przekonujaco tak Ryan Reynolds kompletnie nie radzi sobie z zamiana roli. Jest ta sama postacia przez caly seans, nieudolnie i z marnym skutkiem nieco ugrzeczniona w poszegolnych momentach. Fabula nie poraza, nie dzieje sie tez nic czego nie dalo by sie przewidziec. W ciagu tych 2 godzin przelatujemy spokojnie przez stary, utarty juz schemat nie natykajac sie absolutnie na nic co moglo by nas zaskoczyc. Nie pozalowano tutaj tez kilku niesmacznych scen, ktorych przypuszczam nie tylko ja, ale tez duza wiekszosc widzow wolala by nie ogladac. Koniec koncow wszystko konczy sie happy endem. Caly film nie zachwyca a smieszne sceny, przy ktorych wymagajacemu widzowi moga chociaz nieznacznie uniesc sie do gory konciki ust, mozna policzyc na palcach jednej reki. Jest to zdecydowanie film dla mas, bardzo intensywnie reklamowany w USA w czasie gdy wchodzil do kin, nieco mniej w Polsce, traktujacy widza, z przymruzeniem oka, jak idiote ktory lyknie te marna komedie i oceni ja na niezla jesli nawet nie dobra, kierujac sie reklama i szumem jaki sie wokol niej zrobil.

marisia

No rzeczywiście, film dla mas, "idiotów", bo przecież Ty masą nie jesteś, jesteś ponad resztą. Nie rozumiem tej pogardy i patetyzmu, komedia jak komedia po co od razu umniejszać tym, którym się podoba i rozliczać do kogo jest niby skierowana (czyt. do mało wymagającego widza). Prawdziwą komedią są właśnie takie komentarze jak powyższy - wypowiedzi wielkich znawców kina i wytrawnych krytyków o jakże wysublimowanym guście haha

wake_the_dead

Eeee... widziałam twój komentarz już parę dni temu, ale w sumie nie wiedziałam jak ci odpisać aby było krótko zwięźle i na temat. Jestem jakąś tam masą, jasne, że tak, ale to określenie, "rozrywka dla mas" oznacza zwyczajnie dla większej grupy odbiorców, jeżeli dla większej to musi być mniej skomplikowane bądź zawierać w sobie jakiś atrakcyjny niekoniecznie skomplikowany czynnik(Z trudem znajduje słowa bo to jak tłumaczenie konstrukcji gwoździa - tylko znowu nie odbieraj tego jako obrazę!). Swój atak wymierzyłam nie w "masę", ale w twórców tego filmu. Moim zdaniem przegieli, film jest infantyly i głupi (to też moim zdanem). Nikim nie pogardzam, nie o to mi chodziło po przeczytaniu twojego komentarza kilka razy przeczytałam własny i może masz rację, może za bardzo pojechałam, ale z drugiej strony kurcze, jak wróciłam wspomnieniami do tego filmu, dialogów, scen, fabuły no to nie. Nie, nie, nie protestuję przeciwko takiemu syfowi. Do gatunku komedii nic nie mam, ale ta jak dla mnie to dramat, ani śmieszna, ani inteligentna, no poprostu słaby produkt. Niepolecam.

marisia

Ok, masz absolutne prawo do własnego zdania :) Może odparłam lekkim atakiem, ale po prostu odebrałam Twoją wypowiedź jako "napuszoną" i w pewien sposób chamską wobec widza, któremu ten film mógł sie podobać.

ocenił(a) film na 9
marisia

Wymagający widz pisze "konciki"! -.-

Biniek90

ups, cóż...
Komentujesz wpis który napisałam ponad rok temu. Wybacz licealistce dyslektykowi, ale nawet pomijając to, co ma piernik do wiatraka? Jaki ma związek ortografia z byciem fanem kina? Chcesz się do czegoś przypi**rzyć to przy***prz się do treści tego co napisałam, zarzuć mi coś z czym będę mogła polemizować czy przyznać ci rację. Nie zamierzam sprawdzać czy nie popełniłam jakiegoś błedu odpisuję bo w sumie I dont give a fu*k.

ocenił(a) film na 9
marisia

Droga Dyslektyczko!
Nie mam zamiaru nic Ci wybaczać, bo trzeba być ignorantem, totalnym idiotą, albo jednym i drugim, żeby nie zwracać uwagi na to, co podkreśla się na czerwono. No chyba, że do tego ktoś jeszcze jest daltonistą (co oczywiście nie wpływa na sam fakt zauważenia podkreślenia)! o.O
Poza tym ocenianie tymi samymi kryteriami tego rodzaju komedii i innych (tzw. poważnych) filmów świadczy chyba o jakiejś indolencji umysłowej. ;)
Pozdrawiam i weź się tak nie spinaj, bo Ci żyłka pęknie. :)

Biniek90

Nic mi się na czerwono nie podkreśla. Nawet jak napiszę jhfdgkgfk, wciąż nic. Każdy film oceniam w swojej kategorii. Podchodząc do tego filmu, spodziewałam się zwykłej, lekkiej komedii, niczego więcej. Szczególnie, że filmów, w których bohaterowie zamieniają się ciałami jak dotąd widziałam już kilka, więc nie spodziewałam się żadnych fajerwerków. Miałam jednak nadzieję, że będzie śmiesznie, a nie było. Lubię od czasu do czasu obejrzeć tak zwany głupkowaty film. Co nie znaczy, że z automatu tak podeszłam do tego, bo nie czytałam żadnej recenzji, ani nie widziałam zwiastunu, a jedynie bilbord reklamujący film. Plus lubię Jasona Batemana i to mnie zachęciło do obejrzenia. Jeżeli chciałeś wyjść na inteligentnego, nazywając mnie ignorantką, totalną idiotką i osobą o indolencji umysłowej, kończąc to wszystko uśmieszkiem, to powiem ci, że jedyne, co pokazałeś, to słomę wychodzącą z butów.

ocenił(a) film na 9
marisia

Dziękuję za merytoryczną wypowiedź! ;)
Pozdrowienia ode mnie, od słomy i moich gumowców. ;)

PS Nie wiem czy powinnaś zmienić system, przeglądarkę, czy coś innego (może okulary?).
http://img163.imageshack.us/img163/4494/2lsy.jpg

Biniek90

Oki, dyskusja zakończona, też cię pozdrawiam, trzym się bro

ocenił(a) film na 3
marisia

popieram, nie przebrnąłem przez te kupy dalej nież 50 %