UWAGA!!!! SPOILER!
Obejrzałem wszystkie filmy z uniwersum Obecność. I zauważyłem jedną rzecz....
Zacznijmy od tego że Valak/tytułowa zakonnica pojawia gościnnie się w dwóch scenach Annnabelle II: Narodziny Zła (pojawia się na chwile na zdjęciu + wziął dziecko na wózku inwalidzkim i wyrzucił pod domem).
Myślę że tutaj Annabelle się pojawiła gościnnie.
Otóż scena z kozłem który goni dzieci w szkole z internatem.
Jak wiemy z filmów Annabelle postacią demoniczną tej lalki jest kozioł, co było zwłaszcza widać w filmie Annabelle go Home.
Myślę że Kozioł z Annabelle wraca do domu i Zakonnica II to ten sam demon.
Jak Valak mógł się pojawić gościnnie w filmach o Annabelle, to dlaczego Kozioł nie mógł się pojawić w filmie Zakonnicy?
Według anglojęzycznej wikipedii ten demon nazywa się Malthus:
https://horror.fandom.com/wiki/Malthus
Choć w filmach dotąd ani razu nie padło to imię. Może oba demony Valak i Malthus jakoś wzajemnie się kooperują, współpracują?
Jak myślicie?
Podobny ale to nie on. To po prostu kozioł z witraża. Tyle. A szkoda. Fajny masz pomysł by połączyć to jeszcze bardziej nie tylko Obecnością.
A ja uważam że jeśli Valak pojawił się gościnnie w filmie Anabelle, to demon tej lalki mógł się pojawić w filmie Valaka. Nadal się trzymam wersji że to Malthus demon lalki Annabelle.
To nie jest mój pomysł, tylko moja teoria.
O zdjęciu z Valakiem to wiem. A kiedy widać jak podrzuca jakieś dziecko? Tego nie kojarzę.
W filmie Anabelle: Narodziny Zła była scena że coś ala Zakonnica wzięła dziewczynkę na wózku i wyrzuciła ją do stodoły, i prawdopodobnie to był Valak.
Tu jest ta scena:
https://youtu.be/7L0AFOwekNY?si=fxJ-iZGVqq2-x2ln
Choć niektórzy uważają że to też był Malthus.
Ma zupełnie inny kolor habitu. Ta zakonnica poza kolorem skóry jest raczej taka bardziej ludzka. Zdecydowanie to nie Valak.
Przeczytałem w internecie teorię:
Przez spojrzenie na zdjęcie sióstr z Carty - gdzie Valak się pojawił, Valak mógł się przeteleportować do sierocińca, i pomóc demonowi Malthusowi.
Zmiana koloru habbita to raczej nie problem dla Demona który mógł przybrać jakąkolwiek postać.
To mógł być sam Malthus....ale to wyglądało tak: Zakonnica bierze wózek i wyrzuca dziewczynkę do stodoły, tam na nią już czeka demon Malthus. Na logikę, ten Malthus ma bilokacje że potrafiłby być w dwóch miejscach na raz?
Wiem to tylko horror, logiki czasami brakuje, ale mimo wszystko....
Stoję przy teorii że demon Valak i demon Malthus wzajemnie sobie pomagają :D i że właśnie w Zakonnicy II pojawił się Malthus który ścigał dziewczynki z internatu.
Warner Bros mógłby pomyśleć nad jakimś croossoverowym filmem, gdzie oficjalnie pojawiłby się zarówno Valak i Malthus, a nie że mamy się domyślać.
Jestem za. Ale już mieliśmy takie coś podobnego. Anabelle 3. Jak wszystkie demony nagle zostają wypuszczone . I tam poznajemy ich więcej. Może by zrobili też o nich filmy?
Przyjarzalem się matołkowi. Całkiem inne to. Chociaż twoja teoria ma sens. Bo przecież oni mogą zmieniać postać. Więc żaden problem zamienić się w koziołka.