PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107855}

Zakochany bez pamięci

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2004
7,4 164 tys. ocen
7,4 10 1 163850
7,9 73 krytyków
Zakochany bez pamięci
powrót do forum filmu Zakochany bez pamięci

Rozbieżność z IMDB

użytkownik usunięty

Niespotykana rozbieżność istnieje w ocenie tego filmu między użytkownikami Filmwebu i IMDB. Tam Zakochany bez pamięci zajmuje 61 miejsce na liście najlepszych filmów wszech czasów. Zastanawiam się, z czego to wynika...
http://www.imdb.com/title/tt0338013/

Wydaje mi się że z małej popularności filmu w naszym kraju. Filmweb jest tylko polski, a IMDb nie.
Tam jest w końcu 241,988 ocen a tutaj tylko 36,134. Ilość ocen też decyduje o rankingu.

użytkownik usunięty
empoisonne

popularność nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ nawet z liczbą 36,134 głosów film jaknajbardziej może się znajdować w TOP100, tyle że musi dostawać dobre oceny - i właśnie w tym jest problem.

użytkownik usunięty

Z czego to wynika? Z braku finezji, wrażliwości i dobrego gustu u polskiego widza.

użytkownik usunięty

możliwe...

ocenił(a) film na 10

Wydaje mi się, że problem leży w tym, że film obejrzało i oceniło wiele osób które spodziewało się po nim czegoś zupełnie innego i gustuje w innych gatunkach ;-) Złożyło się na to tłumaczenie tytułu (mi tam się podoba, ale faktycznie może sugerować konkretny gatunek filmowy), stereotypowe myślenie o aktorach- zwłaszcza Jimie C., oraz szerokie promowanie filmu jako komedii romantycznej.
Moja ocena może jest troszkę zawyżona, ale to mój ulubiony film o miłości :-)

ocenił(a) film na 8
olazpola

To sądząc po rozbieżnościach w ocenach przy prawie wszystkich filmach, żadnego filmu nie obejrzały osoby będące targetem prezentowanego przez niego gatunku

ocenił(a) film na 10

to przez źle przetłumaczony tytuł który sugeruje że jest to komedia romantyczna.
a nie jest.

Stilnes

Trochę się niestety muszę zgodzić z tym stwierdzeniem. Jak powiem komuś: obejrzyj "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", to wzbudza zaciekawienie, a jak powiem "Zakochanego bez pamięci" i to z Jimem, to masakra - po spojrzeniach widzę, że nie obejrzą... Mówię oczywiście o tych dalszych znajomych, a nie przyjaciołach.

ocenił(a) film na 10
Stilnes

Zgadzam się. Żaden inny powód nie przychodzi mi do głowy

ocenił(a) film na 10

jak dla mnie ten film jest genialny i zasługuje na takie miejsce, a nawet wyższe :) Amerykanie widocznie mają lepszy gust

ocenił(a) film na 8
kropkaaa

tworzą lepsze filmy, to mają lepszy gust :)

kropkaaa

Na imdb są ludzi z całego świata i to jest wspaniałe. Nie tylko amerykanie, np. Rozstanie jest komentowane przez ludzi z Iranu, Kazachstanu i innych miejsc całego świata. Kroniki portowe przez ludzi, którzy tam naprawdę żyją lub żyli. To jest ta różnica. Filmweb jest tylko dla nas, Polaków i zamknięci w naszym świecie (oczywiście uogólniając, bo jak widać są ludzie, którzy też na imdb zaglądają :) zupełnie inaczej oceniamy filmy i to się czuje w komentarzach.

ocenił(a) film na 10
iwonka_sl

No to chyba czas, żeby tam się zarejestrowała :)