PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=543866}

Zaklęte piętro

Circle of Eight
2009
3,7 2,1 tys. ocen
3,7 10 1 2062
4,0 2 krytyków
Zaklęte piętro
powrót do forum filmu Zaklęte piętro

O co chodzi?

użytkownik usunięty

no właśnie czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć o co chodzi???? Bo zrozumiałam tylko że to
któraś próba czegoś tam i że Jessica i inni przeżywają ten dzień po raz któryś.

I właśnie mniej więcej oto chodzi.Po prostu dni się powtarzają aż do momentu w którym martwa Jessica dokona prawidłowego wyboru.

użytkownik usunięty
abraxas99

dzięki a ci pozostali to byli w końcu żywi czy nie? :D

z końcowej sceny wypadało by stwierdzić że byli to żywi sąsiedzi którym udało się wydostać z budynku.Jednak jest tam kilka niedomówień np.czemu strażacy nie znaleźli ciał??Być może ze wszystko działo się w jej głowie po tym jak nie uratowała brata?
Przynajmniej ja to tak odbieram.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 2

Jeśli dobrze zrozumiałem film to Jessica pokutowała w piekle (nazwa kamienicy "DANTE" sama mówi za siebie) za to że nie uratowała swego brata przed utonięciem tylko chroniła swoje życie. Tak więc mamy główną bohaterkę uwięzioną w pętli czasu/własnym piekle która musi powtarzać swój najtragiczniejszy wybór czyli czy ratować Evana czy samą siebie. W końcu dokonuje właściwego wyboru i happy end. Ogółem nie wiem czy Evan był inkarnacją brata Jessicy i to akurat jego miała ratować czy po prostu kolejną osobą której miała ona możliwość pomóc. Wydaje mi się że reszta ekipy była tylko postaciami/pionkami w jej zmaganiach i po pożarze mogli nie pamiętać z nic tamtych wydarzeń bo w realnym świecie w nich nie uczestniczyli (dziwne jest to że pamiętają młodą parę która tam mieszkała, bo raczej nie powinni) Ogółem ciężko to trochę pozlepiać bo film fabularnie jest kaleki.

Last_Ronin

Jedna uwaga - według nauczania kościoła katolickiego wydostanie się z piekła jest po prostu niemożliwe.

Także happy end wskazywałby raczej na czyściec.

Last_Ronin

ale jak to mozliwe ze obcy ludzie ja wkrecali w smierc to glupie slabe wyjasnienie powinni to inaczej nakrecic do momentu kiedy myslalem ze tamci nie zyja dalem chcialem dac 6 ale jak zaczely sie dziac te dziwne rzeczy i brak konkretnych wyjasnien to zanize ocene

ocenił(a) film na 8

Mówiąc wprost głowna bohaterka przeżywała by to samo dopóki by nie odpokutowała swoich win ratując inne życie. Świetny film.

ocenił(a) film na 3
Lavantae

Oki a skoro już odpokutowała swoje winy i uratowała faceta to poszła do nieba czy została dalej w piekle? :D

użytkownik usunięty
EnchanteCarniole

to nie piekło a czyściec. Z piekła nie można pójść do nieba. Myślę, że skoro dokonała dobrego wyboru, odpokutowała i trafiła do nieba.

użytkownik usunięty

Macie rację ale po części. Wszystko się zgadza z tym że ona została uwięziona w pętli i przeżywała pokute. Jedyną osobą która wiedziała o bohaterce był dozorca, a reszta sąsiadów widziała Jesice jako ducha dlatego nie znależli ciał na końcu filmu. Policzcie sobie 906253 jej próba to była 1 próba jeden wieczór/ dzień i podzielcie przez 365 dni
Pozdrawiam Dominik

ocenił(a) film na 4

"Policzcie sobie 906253 jej próba to była 1 próba jeden wieczór/ dzień i podzielcie przez 365 dni"

Chciałbym te zdanie zrozumieć. Może ktoś mi wyjaśni o co autorowi chodziło?

ocenił(a) film na 5
wmbco

Za duzo Beverly Hills 90210 sie naogladal stad te urojenia i ta liczba 906253 :D

użytkownik usunięty
wmbco

Że skoro było 906253 prób a każda próba miała miejsce w jeden wieczór to jeśli podzielisz przez 365 dni bo tyle ma rok to wyjdzie ile lat trwały te próby.

ocenił(a) film na 4

Tyle lat to niemal wieczność. Trochę naciągana teoria. Ale jeśli naprawdę akcja dzieje się w piekle to wszystko możliwe.

użytkownik usunięty
wmbco

Też tak uważam a może ta osoba,która to napisała miała coś innego na myśli.Nie wiem.

wmbco

I co z tego, że "niemal wieczność"? W karze może równie dobrze dokładnie o to chodzić.

I jedna uwaga - to się *nie* dzieje w piekle, tylko najpewniej w czyśćcu (według nauczania kościoła katolickiego: z piekła nie ma wyjścia (NIGDY), a z czyśćca - owszem)

użytkownik usunięty
wmbco

TO zdanie, TE zdania.