PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695409}
7,8 342 tys. ocen
7,8 10 1 341782
7,5 91 krytyków
Zaginiona dziewczyna
powrót do forum filmu Zaginiona dziewczyna

Jak czytam niektóre recenzję to mam wrażenie, że oglądaliśmy zupełnie inny film. To dobrze
świadczy o tym filmie. Film wciąga od pierwszych minut i tworzy atmosferę doskonałego thrilleru.
Psychologicznie film się broni, ale pod względem kryminalnej logiki absolutnie nie. Jest tyle
rażących idiotyzmów, że aż to człowieka zaczyna w pewnym momencie boleć. Tak jakby nagle
policja nie mogła przeprowadzić sekcji zwłok czy nie mogła cofnąć taśm z nagrań video parę dni
wcześniej, a główny bohater nagle przestał bronić swoich racji i cokolwiek udowadniać.
Końcówka historii jest nudna, za długa i szyta tak grubymi nićmi, że ciężko nazwać to już nicią,
jest to raczej sznur, na który zawisł ten film. Szkoda bo było milion prostszych i lepszych
rozwiązań na zakończenie tej historii. Ostatnio niemodnym jest aby dobro w filmie wygrywało
w imię zasady bad is new good, ale kończenie tego filmu w ten sposób to tak jakby
skończyć romantyczną komedię, zarżnięciem poślubionej na koniec filmu żony.

liwiusz

Dokładnie. Film ma bardzo dobre momenty. Z logiką gorzej, ale z tym ostatnio ma problemy prawie każdy film. Jednak zakończenie to dość potężny cios poniżej pasa. Mogli postarać się o coś lepszego.

ocenił(a) film na 7
liwiusz

Mam podobne odczucia co do zakończenia. Film naprawdę bardzo dobrze się ogląda, ale zakończenie pozostawia duży niedosyt. Może twórcy zostawili sobie furtkę na drugą część :)

ocenił(a) film na 8
liwiusz

Dokładnie. Tak jak do momentu skontaktowania się Amy z Desim byłam gotowa dać nawet 9/10, tak po, reszta wątków jest strasznie naciągana i pozbawiona logiki ( jak na przykład, co mnie bardzo zdziwiło, brak dociekliwości ze strony pani detektyw)..

ocenił(a) film na 7
madula99

Fincher mistrzem logiki nigdy nie był(może raz - 7), ale próżno szukać tak wciągającego filmu jak Zaginiona dziewczyna w 2014 roku. Mamy tutaj świetnie opowiedzianą historię i na tym powinniśmy się koncentrować. Bez niepotrzebnego "Co ja bym w takiej sytuacji zrobił/a".

ocenił(a) film na 7
liwiusz

zgadzam się. szczerze mowiac spodziewalam sie innej koncowki. Ciekawy film a koncowka do bani

ocenił(a) film na 7
rubia1988

Czyli dokładnie co? Może inaczej. Od którego momentu. Opinie od Albuquerque po Władywostok są różne, tak więc proszę o sprecyzowanie. ;p

ocenił(a) film na 7
Troublesome

od momentu kiedy ona wraca do domu zakrwawiona ... Myslalam ze bedzie inne zakonczenie i tyle w temacie:) Oczywiscie nie musisz sie ze mna zgadzac co do koncowki;)

ocenił(a) film na 7
rubia1988

To dobrze, już bałem się że muszę. ;p Moim zdaniem, końcówka nie była zła, ale zminimalizowała napięcie. Opadły emocje. Tempo zwolniło. Zostały dwa wyjścia. Patrząc przez pryzmat całej opowieści - obecne zakończenie ma sens. Chciałoby się czegoś innego, ale nie mam w głowie alternatywnego rozwiązania. To tak jak rewolucja dla samej rewolucji - bez planu działania na czas po jej zakończeniu. ;p

ocenił(a) film na 7
Troublesome

Nie byla najgorsza ale ogladajac go coraz bardziej bylam ciekawa co się wydarzy a przez koncowke opadly wlasnie emocje ale coz...nie kazdy film musi miec dobre zakonczenie;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
rubia1988

Ja pozostanę neutralny. Chyba zbyt wiele rzeczy polubiłem w tym filmie. Również pozdrawiam. ;)

ocenił(a) film na 6
rubia1988

uważam ponownie. film powinien się zakończyć w momencie kiedy machają do reporterów i zamykają drzwi.
zakończenie śledztwa jest maksymalnie odrealnione i pokazuje że reżyser nie miał pomysłu na zakończenie

ocenił(a) film na 8
rubia1988

gdyby zakończenie było takie, jak się spodziewałaś, to film byłby przewidywalny;)

ocenił(a) film na 7
pauli05

lepszy jest przewidywalny niz takie zakonczenie jak w tym filmie ;)Pzdr

ocenił(a) film na 10
liwiusz

Zakończenie jest zgodne z książką. Wcale prostrze rozwiązania nie byłyby lepsze. To nie jest bajeczka w której zły wilk zostaje ukarany a dobry bohater uratowany. Właśnie w prawdziwym życiu ludzie muszą godzić się na zło dla większego dobra tak jak Nick musiał zostać z Amy by ochronić swoje dziecko. Zresztą jako mąż był gnojkiem i doskonale zdawał sobie sprawę, że sam wyzwolił w niej szaleństwo. Poza tym Amy go fascynowała, nienawidził jej i pragnął by trafiła do więzienia, ale jednocześnie wiedział, że normalne życie z dziewczyną z sąsiedztwa nie pociąga go.

ocenił(a) film na 7
magsmy

Ale jakżesz to? Ja myślałem, że w amerykańskich filmach dobro zawsze zwycięża, tylko z drugiej strony, kto tak naprawdę był w tym filmie postacią pozytywną w tym związku :)

ocenił(a) film na 7
magsmy

"Zresztą jako mąż był gnojkiem i doskonale zdawał sobie sprawę, że sam wyzwolił w niej szaleństwo."

Chyba nieuważnie oglądałaś. Amy była psychopatką zanim się poznali, co przyznaje w narracji, a Nick odkrywa podczas rozmowy z byłym, zaszufladkowanym jako sexual predator.

ocenił(a) film na 9
magsmy

Szaleństwo to ostatnie o co posądziłbym Amy. Socjopatka? Może, ale były rzeczy które na to nie wskazywały.

ocenił(a) film na 10
Dealric

Uważnie ogladałam i czytałam. W książce, której Nick jest częściowo narratorem, sam przyznaje, że być może gdyby był innym mężczyznom Amy nie osiągnełaby takiego stanu szaleństwa by posunąć się do morderstwa.

ocenił(a) film na 9
magsmy

Nie czytałem książki, więc nie mogę się wypowiedzieć na temat jej zawartości.
Inna sprawa, że to, że Nick coś pomyślał, nie znaczy, że jest to prawda.

ocenił(a) film na 10
Dealric

Bardzo polecam. Nawet zobaczenie wcześneij filmu nie psuje czytania bo w ksiażce wiele rzeczy jest wyjaśnionych i doprecyzowanych

ocenił(a) film na 8
liwiusz

Ogólnie mam podobne zdanie jednak mam uwagę dotyczącą tego, dlaczego policja nie wpadła na to, aby cofnąć taśmy o kilka dni wcześniej. Na pewno to zrobili tyle, że kamery nie były zamontowane wewnątrz domu, jedynie na zewnątrz, dlatego Amy upozorowała gwałt wyjąc przy oknie, żeby kamera umieszczona na zewnątrz, która obejmowała też okno zarejestrowała ten teatrzyk. Dlatego przygryzła wcześniej wargi Desi'ego, wyciągnęła koszulę i rozczochrała, żeby wyglądał, jakby doszło do jakiejś szarpaniny pomiędzy nimi, co zarejestrowała kamera przed drzwiami wejściowymi. A coż więcej miałaby wykazać sekcja zwłok? Przecież poderżnęła mu gardło w obronie własnej, do czego się przyznała. Osobiście miałam nadzieję, że znajdą jakiś jej błąd i odbędzie się spektakularny lincz publiczny jednak upiekło się suce. Pozdrawiam :)