PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=969}

X-Men

2000
7,2 176 tys. ocen
7,2 10 1 176225
6,6 45 krytyków
X-Men
powrót do forum filmu X-Men

Grana przez Mckellena postać- Magneto jest Polakiem.

ocenił(a) film na 9
rommel2

obejrzyj jeszcze raz film zanim napiszesz takie głupoty

użytkownik usunięty
deamon82

ee...on ma rację,bo magneto JEST polakiem :PP

TAk więc magneto jest moją ulubioną postacią z x-menów

ocenił(a) film na 10
rommel2

Magneto jest raczej polskim Żydem lub jak kto woli Polakiem wyznania mojżeszowego.

ocenił(a) film na 9
Skandal

o właśnie, a to jest różnica

deamon82

Magneto prawdopodobnie urodził się w Polsce ale większośc swego dzieciństwa spędził w Stanach co tłumaczy jego ''angielski'' język z nazwiskiem Lensherr.

Walker_

Z tym że do obozów koncentracyjnych trafiali również cyganie czy inne grupy uznawane przez hitlerowców za podludzi. Mógł to być również polski katolik czy nawet prawosławny, chociaż najbardziej prawdopodobnym wydaje się być to, że był Żydem. Ale mógł pochodzić np. z Rumunii, Słowacji, Czech czy Białorusi. Kto wie?

ocenił(a) film na 9
Skandal

Nie musiał być polskim Żydem, bo przecież, z tego co kojarzę, nie tylko Żydzi byli w obozach koncentracyjnych.

ocenił(a) film na 9
Avengers_Lover

Czytając inne komentarze to chyba się jednak pomyliłam

ocenił(a) film na 6
rommel2

To może zacznijmy od początku. Wszyszyscy mówią, że Magneto jest Polakiem lub też polskim Żydem. Jednakże Wydawnictwo (chodzi mi o komiks) nigdy nie potwierdziło tej tezy. Ale i tak wszczyscy uważają, że Magneto jest Żydem. Nawet w jejdnej z rysunkowych adaptacji (kreskówka leciała chyba na Cartoon Network) Magneto mówi mniej więcej coś takiego do Nightcrawler (Kurta): "Pamiętaj, że życie darował ci chłopiec z Polski". Oczywiście nie prztoczyłam to słowo w słowo, przecinek w przecinek, ale mniej więcej to było tak. Aw tej samej adaptacji było tez tak, że Wolwerin (sorry za polską pisownie) uratował Magneto z (nie pamiętan już z czego) getta, a może z jakiegoś obozu. W kazdym bądź razie ja wiem, wy wiecie i oni wiedzą, że Magneto jest Polakiem. A bajka była wyczepista! Tak jak film! ;)

ocenił(a) film na 9
Jacks93

Ta bajka na Cartoon to jest niewypał. Katastrofalne szkice i historie wyssane z palca nie majace związku z komiksem. Nie ma porównania z tym co leci na Fox.

ocenił(a) film na 6
deamon82

To akurat wiem, że historia jest nagięta, ale jeśli komuś to nie przeszkadza, to bajka możej być.

ocenił(a) film na 9
Jacks93

Komuś kto ma poniżej 15 roku życia i nie czytał komiksów X-Men może i tak.

rommel2

Sądząc po pierwszej scenie w filmie (komiksu nie czytałem i nie wiem czy jest tam o tym wzmianka) to Magneto nie jest Polakiem, ale polskim Żydem, i tak jak już ktoś wcześniej napisał, jest to spora różnica :)

Ch_K

a więc ... polski żyd , nie jest Polakiem ? ... polski żyd nie jest Polakiem bo jest żydem czy to może jeszcze inne rozumowanie ?! ;/

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Ch_K

Polski Żyd nie jest Polakiem ? Od kiedy ? Nie mieszaj proszę religii z narodowością.

rommel2

Wiec Polak wyznający islam nie jest Polakiem ?? Jest różnica między żydem a Żydem ;) Z wielkiej litery chodzi nam o narodowość, z małej zaś o wyznanie ;) A bez powodu w filmie nie pokazaliby Polski ;)

użytkownik usunięty
MlodyBosky

i nie tylko pokazanie Polski, ale też język polski. pamiętacie?
"moje dziecko! moje dziecko!"
"mamusiu!!"

:)

ocenił(a) film na 7
rommel2

Jedyne co jest pewne to że Magneto to Żyd. To że był w Auschwitz niczego nie dowodzi bowiem zwożono tam żydów z całej Europy. Film jest tak luźno związana z komiksem że nie ma się co na niego powoływać tak jak na kreskówki. To są alternatywne wersje historii. W komiksie nigdy się nie zetknąłem by miał związki z Polską ( nie liczę obozy zagłady ). Jego imię Magnus sugeruje że mógł pochodzić z kraju germańskiego ( Dania,Holandia, Niemcy itp.)

Kwestia polski Żyd. To że hipotetycznie mieszkał w Polsce nie świadczy że
był Polakiem. Wszystko zależy jak się sam określił, patrz Władysław Szpilman który czuł się Polakiem. Wielu tu mieszkało ale byli tylko obywatelami II RP a nie Polakami. ( teks nie ma podłożą antysemickiego)

Rezun

Magnus, Magnusz – imię męskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od łac. słowa oznaczającego "wielki". W średniowieczu nosiło je szereg królów norweskich i szwedzkich oraz święci.

ocenił(a) film na 7
allinone666

Wiem co oznacza to imię. "nosiło je szereg królów norweskich i szwedzkich"
czyli Germanie. Chodziło mi że tam to imię było popularne a nie u nas.

ocenił(a) film na 7
rommel2

PS Chamstwo: Te świnie z USA napisały na początku filmu że obóz znajduje się w Polsce. Powinno być- okupowana Polska lub Generalna Gubernia tereny okupowanej przez Niemcy Polski. Kolejny Przykład kłamstwa.

ocenił(a) film na 7
Rezun

Nie można powiedzieć, że jest to przykład kłamstwa. Ale na pewno rażącego niedopowiedzenia, bolesnego dla nas skrótu myślowego. Przeciętny Amerykanin po seansie powie: "Jacy ci Polacy to sk****syny, tak ludzi katować". Chociaż z drugiej strony ciężko Generalną Gubernię uznawać za panśtwo polskie. I przy takiej interpretacji to jest to kłamstwo wierutne. Bo jak Polska, skoro nie Polska. To tak, jakby powiedziec, że zabory to była okupowana Polska (taki luźno powiązany przykład:D). Ale co powiedzieć takiemu biednemu Amerykaninowi, który mysli, że to i tak gdzieś w Azji albo na Marsie

Pregier

takie myślenie że w Polsce robiono obozy to inna sprawa ... w sumie niekiedy myślę, że wystarczy się spytać kogokolwiek na tej Ziemii, kto nie jest Polakiem o to "Czy Polacy zrobili obozy koncentracyjne" to pewnie by nie zaprzeczył, bo niestety fałszywe wieści chyba najszybcie się roznoszą ;/ ... a co do Amerykaninów to ja bym się nie marwiła, że sobie pomyślą "Jacy ci Polacy ..." itp. bo jak napisane zostało chyba nawet nie wiedziałby taki przeciętny Amerykanin co to Polska i gdzie leży ... gdzieś kiedyś czytałam że taki przecietny Amerykanin to nie najlepiej ma z geografią (a znalezienie własnego państwa na mapie dla niego to wielki wyczyn) - nie wiem na ile to prawda ... ale jakoś w inteligencje nie zabardzo wierzę ...

rommel2

Magneto nie jest Polakiem. Marvel Comics używa tylko słowa: "może". Poza tym, to że w bajkach i filmach były sceny z Polski wojennej nic nie znaczy, z historii wiadomo, że w obozach w Polsce znajdowali ludzie z różnych części Europy, niekiedy bardzo odległych.

ocenił(a) film na 9
Power_T

Taki z Magneto Polak jak z rommel2 Indianin

deamon82

żeby się tylko nie okazało że rommel2 to Indianin ... bo wtedy z tego rozumowania nici ... =)

ocenił(a) film na 6
CiHa

Nie, a z Magneto to jest naprawdę róźnie. W jakimś antycznym komiksie czytałem chyba, że był Niemcem z opozycyjnej rodziny, bodaj nawet czy nie socjalistycznej.

_Andrzej_

Jeśli kogoś to jeszcze zainteresuje to Marvel już rozwiązał problem pochodzenia Magneta. Nie ma on nic wspólnego z Polską, poza obozem w Oświęcimiu. Jego prawdziwe pierwsze nazwisko to Max Eisenhardt, był Niemcem narodowości żydowskiej.
Wkrótce wystartuję nowa seria o jego wczesnym życiu:
http://x-men.marvelcomics.pl/index.php?cmd=showNews&news=14488

ocenił(a) film na 9
rommel2

Moim zdaniem Magneto jest Żydem (nie wiem jakiego pochodzenia). W dalszych częściach jest taka scena, jak zabierają jego matkę do obozu koncentracyjnego, i mają wtedy na płaszczach Gwiazdę Dawida (znak narzucony przez hitlerowców, aby łatwiej rozpoznawać Żydów)

ocenił(a) film na 8
Ada_Potter

No człowieku Amerykę odkryłeś właśnie!

rommel2

http://marvelcomics.pl/bios/index/id/55/Magneto Wiem może piszę pod starym postem ale temat mnie ciekawi :-) tu link o tym jak wyglądała postać Magneto przed komiksem Magneto Testament

rommel2

Magneto miał Zone Polke i wychowywał swoje dziecko w Polskich górach! Sądzono że jest polakiem ale marvel wpadł na to by był Niemcem!

Kretol11

Magneto miał dziecko powiadasz? :p

Micman1995

http://marvel.wikia.com/wiki/Anya_Lehnsherr_(Earth-616)

Kretol11

Hmmm dzięki :) w uniwersum Marvela, w tym X Menów, nigdy zbytnio nie grzebałem.