PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630808}

X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169022
7,1 47 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Strasznie chciałabym zobaczyć ich wątek miłosny w filmie. Występuje on w komiksach,
bajkach tylko nie na dużym ekranie i bardzo zastanawia mnie dlaczego?

ocenił(a) film na 10
Pami4

Nie ma to nic wspólnego z tą częścią, nie te czasy.
Jeszcze się nie urodzili nawet.

deamon82

niemożliwe ponieważ Gambt pojawia się tylko w Genezie a Rogue jest sparowana z Icemanem :(
też nad tym ubolewam

deamon82

Nie urodzili? Bez przesady. W filmie "X-Men 1 Klasa" pojawił się Alex Summers - młodszy brat Scotta (jego samego, nie wiedząc czemu pominęli w filmie :/ ) - a Gambit jest przecież starszy od niego.

ocenił(a) film na 10
matio14

1. Jak mogli się urodzić, gdy akcja First Class dzieje się w 1962, a akcja trylogii w latach 90-tych, gdzie Rogue jest nastolatką.
Doradzam korepetycje z matematyki.
2. Alex jest nastolatkiem w 1962, Cyclops jest trzydziestoparolatkiem w latach 90-tych. Jak widać Alex jest starszym bratem, tak jak w komiksach Ultimate X-Men.
Doradzam lekturę w postaci komiksów Ultimate X-Men.

deamon82

Tak się składa, że Ultimate X-Men to nie był jedyny komiks X-Mena, a jedna z jego podgrup. Poza tym Alex był młodszym bratem Scotta - zalecam zapoznać się dokładnie z rodziną Summersów, zanim zaczniesz mi prawić morały.
Akcja X-Mena Pierwszej Klasy ma więcej nieścisłości. Chociażby podczas przeglądania mutantów widać Ororo Munroe (Storm) jako małą dziewczynkę i przez chwilę mignął też Scott. Storm jest nieco młodsza od Bestii i jest jednym z wychowawców, a przy tym jest starsza od Scotta. Na filmie przedstawiono ją tak, jakby była małą dziewczynką młodszą nawet od Havoca.

Zanim zaczniesz się wypowiadać, zapoznaj się lepiej z tematem. X-Men to mój konik ;)

ocenił(a) film na 10
matio14

,,Tak się składa, że Ultimate X-Men to nie był jedyny komiks X-Mena, a jedna z jego podgrup."
THX Captain Obvious.
X-Men to twój nienajlepszy konik, jak widzę, musisz jeszcze sporo nadrobić.

Filmy X-Men czerpią głównie z wersji Ultimate, a nie Uncanny, dlatego np. Juggernaut w X3 był mutantem oraz nie był bratem Xaviera, Havok jest starszym z braci Summers, itd.
Filmy to nie adaptacja kreskówki czy wersji oryginalnej komiksów jak byś się tego spodziewał, bo widzę że argumenty z takich wersji podajesz, a mieszanka różnych wersji, często czerpią z Ultimate. W filmie Wolverine jest 30cm wyższy niż w wersji oryginalnej, ale już w Ultimate ma niemalże 180cm wzrostu. To ile kto ma lat, to już w ogóle inna para kaloszy. I tak, Rogue która jest nastolatką w trylogii (lata 90-te), czy Gambit który ma ok. 20 lat w 1985, nie mogą występować w 1963 roku, bo taki rok jest planowany w przedstawieniu sequela First Class, czyli data zamachu na Kennedy'ego.

deamon82

Czytałam Ultimate, ale i tak za dobre źródło informacji uważam zwykłego, starego X-Mena.
Mówisz, że w Ultimate to Alex jest starszy od Scotta? No to wobec tego Ultimate jest jedną z gorszych wersji komiksowych.

A i z kwestii podstawowych - jestem dziewczyną, a nie chłopakiem :)
A co do Rouge... Tak, lata dziewięćdziesiąte spoko. Tutaj się zgodzę. Jednakże powiedz mi - Alex pojawiał się już w 1963? Bo z tego co ja wiem, po raz pierwszy pojawił się w komiksie "Uncanny X-Men" 4 lata później. W Ultimate jest też pewna nieścisłość, bowiem różnie go nazywano - raz młodszy, raz starszy i tutaj mogę Ci przyznać rację.

Ale i tak nie rozumiem, po co oni tak mieszają? Zamiast trzymać się pierwszych komiksów, oni trzymają się kontynuacji z innymi opcjami.

ocenił(a) film na 10
matio14

Filmy - kreskówki - komiksy, to wszystko trzy różne opcje, i każda nie będzie pasować do pozostałej. Wersji komiksów mamy parę, stąd numerów jest tysiące. Niemożliwym jest przedstawić pełną zgodność z taką ilości komiksów w 4 sezonowej kreskówce, a co dopiero wymagać zgodności z komiksem od 4 częściowego filmu. Aby półtporagodzinny film miał ręce i nogi (dobrą fabułę), to trzeba nakombinować czyt. namieszać. Gdyby mieli odzwierciedlać oryginalną serię komiksów X-Men, to dostalibyśmy serial Modę na sukces. X-Men to najobszerniejszy areał wśród wszelkich komiksów, mnogość postaci oraz historii.
Zatem nie spodziewaj się po filmach zgodności z oryginałem, natomiast kalkuluj na podstawie tego co wiedzieliśmy już w poprzednich filmach o X-Men. Pisząc rok 1963 miałem na myśli świat filmowy, a nie oryginalne wydania z Havokiem. Fabuła kolejnego filmu ma skupiać się wokół zamachu na prezydenta USA, w komiksie Days of Future Past to był zamach na senatora Kelly'ego.

ocenił(a) film na 10
matio14

Powyżej pomyliłem się nie 1985, a ok .1974 mamy w Wolverine Origins, o ile uwzględniamy ten film jako kontynuację. Rok temu sobie tak pokalkulowałem, to co działo się w filmach, i wyszły mi takie wyniki jeśli chodzi o wiek postaci w poszczególnych filmach, to może tobie trochę pomóc:
1944 – First Class
Xavier 12
Magneto 14
Mystique 10

1962 – First Class
Xavier 30
Magneto 32
Mystique 28
Cyclops 8
Storm 10
Stryker 24
Moira 25
Beast 23
Havok 17
Banshee 17
Emma 25

1963 – Days of Future Past
Nightcrawler - ewentualne narodziny

1973 – X3
Xavier 41
Magneto 43
Jean 12

1974 – Wolverine Origins
Xavier 42
Cyclops 20
Stryker 36

1983 – X3
Angel 10

1992 – X2
Stryker 54
Nightcrawler 29

1993 – X3
Xavier 61
Magneto 63
Mystique 59
Cyclops 39
Storm 41
Jean 32
Moira 56
Angel 20
Beast 54

deamon82

No i za to dziękuję, bo to faktycznie wiele ułatwi.
Pomimo wszystko i tak byłam zaskoczona, ale musisz mnie zrozumieć. Bazując na bajkach oraz komiksach (mam na myśli te pierwsze) raczej nie sądziłam, że filmy będą takim totalnym misz masz. Chociaż co do akcji mówiac X3, X2 - rozwiń skróty.
Masz na myśli filmy "X-Men 2" itd?

ocenił(a) film na 10
matio14

Tak, mam na myśli te filmy, bo w nich występowały te postacie.

deamon82

X1-X3 dzieją się po 2000 roku a nie latach 90

ocenił(a) film na 10
PawelM

Ale wszyscy musieliby być wtedy o 10 lat starsi, ja wiem że w komiksach wszyscy cały czas młodo wyglądają, ale trzeba trochę realizmu dodać, jeśli mają te filmy do siebie jakoś pasować.

ocenił(a) film na 10
Pami4

Gambita nie było w żadnej części ( tego z Origins Wolverine nie liczę ). A poza tym Rogue kocha sie w filmach w Icemanie :)