PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=587143}

Wymyk

2011
6,7 41 tys. ocen
6,7 10 1 40563
6,8 28 krytyków
Wymyk
powrót do forum filmu Wymyk

W słownikach języka polskiego można znaleźć definicję pojęcia słowa "wymyk".
Wymyk to ćwiczenie gimnastyczne na drążku polegające na obrocie wokół osi ciała.

Jaki to ma związek z filmem, czemu nadali mu właśnie taki tytuł

ocenił(a) film na 7
zell5

Ja w mowie potocznej spotkałem się z inną definicją słowa wymyk, jako synonim uniku, odejścia od sytuacji, co mogłoby tutaj trafnie przedstawiać cały punkt kulminacyjny filmu. Być może jest to błędne podejście do tematu i wymyk w tym momencie metaforycznie mógłby stać się 'obrotem wokół osi ciała' lecz nie sądzę, aby tak głęboko to sięgało. Jak dla mnie jest to po prostu ucieczka od sytuacji, czyli skąd inąd obrót wokół osi ciała głównego bohatera, który nie podejmuje interwencji.
No chyba,że ktoś ma inne propozycje.

Wujek92

Bardzo dobre skojarzenie, dopiero teraz do mnie to dotarło!

Wujek92

Punkt kulminacyjny filmu, a właściwie punkt wyjściowy filmu, to tylko wierzchołek góry lodowej. Całe życie Freda to jeden wielki wymyk. Boi się zaryzykować w biznesie, wchodząc w nowe technologie. Unika konfrontacji, by pomóc bratu. A potem... jest jeszcze gorzej. Okłamuje rodzinę przy opowiadaniu przebiegu zdarzeń. Nie potrafi podjąć jakiejkolwiek decyzji: od błahej, gdzie dzieci będą spać, do tych dużych jak remont całego domu, wyładowanie tira. Całe jego życie WYMYK-a mu się spod kontroli.
Film niesamowicie wyraźnie pokazuje, jak może skończyć ktoś, kto tylko dryfuje na powierzchni, bez werwy, bez własnego zdania, inwencji, bez brania odpowiedzialności za własne życie.

ocenił(a) film na 7
zell5

Optował bym za definicją ze słownika . Obrót wokół ciała jako metafizyczne przedstawienie charakteru bohatera a mianowicie z pozoru chojrak - pomiata podwładnymi, daje 'rurę' autem, posiada broń , a w chwili próby okazuje się tchórzliwym frajerem. Po prostu ma w głowie wymyk ^^.