Jeśli możecie napiszcie. Chodzi mi głównie o film, bodajże, o grupie brytyjskich żołnierzy którzy stacjonowali w Bośni. Film kręcony jest z dwóch spojrzeń: ich pobytu podczas wojny (o ile pamiętam to jechali wozem opancerzonym UN i ciężarówką z cywilną ludnością)oraz po powrocie do kraju, gdzie reżyser rejestruje i zmiany nastroju i psychiki. Było w dawno dawno temu w publicznej TV. Może ktoś pamięta tytuł to z góry THX. Mimo wszystko proszę również o inne tytuły. Pozdro :)
Jest bardzo dużo filmów z byłej Jugosławii (nie tylko wojennych). Zarówno ze "starej" Jugosławii, jak i filmów z "nowych" republik. Jeśli jednak chcesz, żebym wymienił Ci tylko wojenne (rozumiem, że chodzi Ci o wojny z lat `90tych a nie o IIWŚw? W latach 70tych nakręcono np. komedię "Valter Brani Sarajevo")... hmm..
Filmy o wojnie z krajów "nowej" Jugosławii, które dzieją się w latach 90-tych:
- Lepa Sela Lepo Gore (Pretty Village Pretty Flame) - bardzo dobry serbski film o wojnie w Bośni, mimo że nakręcony bodajże w 1996 roku, nie sympatyzuje z żadną ze stron, genialnie pokazuje horror wojny,
- Underground - chyba nie muszę tego opisywać,
- Ziemia Niczyja (No Man`s Land) - bardzo dobry dramat bośniacki,
- Go West - dobry wojenny, komedia i dramat, ale uwaga! LGBT, więc nie dla każdego!,
- Nafaka - GENIALNY bośniacki wojenny film, niestety TY GO W POLSCE NIE OBEJRZYSZ,
- Savrseni Krug (The Perfect Circle) - bardzo dobry i smutny film wojenny, którego akcja dzieje się w Bośni.
No, wystarczy tego. Ale większości z tych filmów raczej nie obejrzysz w Polsce, a szczególnie "Nafaka" jest dla Ciebie absolutnie nieosiągalna. "Underground" możesz dostać w każdej wypożyczalni, "Ziemia Niczyja" raczej też. Natomiast co do "Lepa sela...", "Go West" i "Savrseni Krug" to dojście do tych filmów może byc trudne, ale dla chcącego nic trudnego :)
W tym poście piszę wyłącznie o filmach wojennych z lat 90-tych, a w krajach starej i nowej Jugosławii nakręcono jeszcze setki innych filmów, nie tylko o tematyce wojennej (szczególnie dużo filmów o II Wojnie Światowej).
PS. do wszystkich filmów, które wymieniłem - oprócz Nafaka - dostępne są w necie polskie napisy, tylko trzeba trochę poszukać na popularnych polskich portalach.
wojownicy z roku 1999
z tym aktorem
http://www.filmweb.pl/o60097/Damian+Lewis
i ten film
http://www.filmweb.pl/f32982/Wojownicy,1999
Poszukuje filmu o tematyce wojny w Jugosławii, który był emitowany w TV...
Nie pamiętam tytułu ale film opowiadał o lekarzu i strzelcu, który miał wyjechać na olimpiadę do Barcelony - są przyjaciółmi, którzy będą walczyć przeciwko sobie...
Znalazłem!!!
Tym tajemniczym filmem, którego tytuł umknął mi kilka lat temu jest
Shot Through the Heart. Więcej na jego temat znajdziecie tu:
http://www.filmweb.pl/f92192/Strza%C5%82+w+serce,1998
Kojarzysz może film o blokersach w Belgradzie po rozpadzie Jugosławii, z których jeden zaczął się angażować w przestępczość. Film leciał na TVP 1 po północy kilka lat temu. Wyprodukowany w latach dwutysięcznych i był koprodukcją serbsko-francusko-niemiecką, o ile dobrze pamiętam. Znasz może tytuł?
Lepa Sela Lepo Gore, Go West, Nafaka - są bez większego problemu do ściągnięcia z polskimi napisami :P
Savrseni Krug ma polski tytuł, więc może był w TV lub kinie i da się jeszcze kiedyś zobaczyć albo na DVD
Akurat z dotarciem do "Nafaka" problem miałem najmniejszy. Przynajmniej jeśli chodzi o film, napisów jeszcze nie szukałem.
czy wiesz już może jaki jest tytuł tego filmu ?? też go ogladałem kiedyś po 24 w tvp. podaj ten tytuł jesli mozesz byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Witam! Film który kiedyś puszczali w tvp o który Wam chodzi to prawdopodobnie "Savior (Wybawca)" z 1997. Polecam również "Rezolucja 819" z 2008- ten film był w tvn w tym roku chyba w kwietniu. "Wybawcę" oglądałam raz dawno temu i nawet kupiłam sobie ten film ale...nie mam odwagi go drugi raz oglądnąć...Oba filmy są ogólnodostępne więc nie będzie problemu ze ściągnięciem ich. Proponuję oglądnąć jeden po drugim- wtedy nie jest się po żadnej stronie...tylko po stronie jugosłowiańskich ofiar.
ogladalam film o wojnie- dokladnie POLJE... pod koniec glowny dowodca zostal oddany w rece ludnosci ktora wymierzyla mu kare.. jaki to byl?? swietny ale nie pamietam tytulu..
"List" z 2001. Film rewelacyjny, ale niestety nieosiągalny, o ile nie będzie powtórki w telewizji. Warto też obejrzeć "Welcome to Sarajevo"
Ten Film nie jest wyłącznie o tematyce wojny w bylej Jugoslawii, ma też inne przesłania.
A wiecie może, czy został nakręcony jakiś dokument na temat wojny w Bośni lub ogolnie na temat konfliktow w bylej Jugoslawii?
Jest taki, ale jeszcze nie oglądałam i nie wiem czy dobry http://www.filmweb.pl/film/Srebrenica.+Zabij+ich+wszystkich-2005-624808 ale łatwo jest łatwo dostępny w sieci.
Znacie taki film którego bohaterem był pilot zestrzelonego myśliwca na Jugosławią i ścigał go snajper ubrany jak Wiktor Zachajew w CoD 4 MW
"Terytorium Komanczów" - widzaiłem ten film kilka lat temu, na bodajże Zone Europa. Zrobił na mnie spore wrażenie na, niestety obecnie raczej nieosiągalny :( A wiele bym dał żeby obejrzeć jeszcze raz. http://www.filmweb.pl/film/Terytorium+Komanczów-1997-97897
Die Brücke am Ibar / My beautiful Country - film miał premierę w tym roku (2012). Rewelacja, polecam, gdy pojawi się w szerszej dystrybucji. Zbliżony w wymowie jest wcześniejszy film tej samej reżyserki (film krótkometrażowy):
https://www.youtube.com/watch?v=9o6scS7j8QA
https://www.youtube.com/watch?v=yNDpn_caAFw
Konflikt z lat 90-tych:
1. Tam, gdzie żyją Eskimosi (2002)
2. Rezolucja 819 (2008)
3. Terytorium Komanczów (1997)
4. My Beautiful Country (2012)
5. Milan (2007) - jest na YOUTUBE
6. Zanim spadnie deszcz (1994)
7. Beczka prochu (1998)
8. Demony wojny wg Goi (1998)
9. Wojownicy (1999)
10. Uciec przed śmiercią/Kwiaty Harrisona (2000)
11. Idealne koło (1997)
12. Za linia wroga (2001)
13. Dupa z marmuru (1995)
14. Księżyc nad Belgradem (1993)
15. In the Name of the Son (2007)
16. Epizoda u životu berača željeza (2013)
17. List (2001)
18. As If I Am Not There (2010)
19. Prtljag (2011)
20. Top je bio vreo (2013)
21. Niczyj syn (2008)
22. W pogoni za zbrodniarzem (2007)
23. Dni i godziny (2004) - powojenna historia
24. Krugovi (2012)
25. Turneja (2008)
26. Zabójstwo z premedytacją (1995)
27. Strzał w serce (1998)
28. Wybawca (1998)
29. Szara ciężarówka w kolorze czerwonym (2004)
30. Nafaka (2006)
31. Aleja Snajperów (1997)
32. Piękna wieś pięknie płonie (1996) - arcydzieło :)
33. Śnieg (2008) - powojenna historia
34. Posterunek graniczny (2006)
36. Jej droga (2010) - powojenna historia
36. Go West (2005)
37. Grbavica (2006) - powojenna historia
38. Życie jest cudem (2004)
39. Underground (1995)
40. Ziemia niczyja (2001)
41. Zgariste (2009)
42. Ispočetka (2011)
43. Kraina miodu i krwi (2011)
44. Snajperzy z Kosowa (2007)
45. Burza (2009)
46. Cała zima bez ognia (2004) - powojenna historia
47. Niewygodna prawda (2010)
48. Świadkowie (2003)
49. Jak rozpoczęła się wojna na mojej wyspie (1996)
50. Pragnienia Kosowa (2005)
51. Kolumna (2012)
52. Agnus Dei (2012)
53. Made in Sarajevo(1998)
Polecam: Wybawca, Nafaka, Aleja Snajperów, Piękna wieś pięknie płonie (arcydzieło), Posterunek graniczny, Życie jest cudem, Grbavica, Jej droga, Go West, Ziemia niczyja (arcydzieło), Ispočetka.
A te są polskiej produkcji: List, Cała zima bez ognia, Demony wojny wg Goi i Tam, gdzie żyją Eskimosi.
54. Peacemaker (1997) - wątek Polaków z PKW stacjonujących w BiH w ramach operacji IFOR.
55. Antigona (2006) - powojenna historia
56. Kukumi (2005) - powojenna historia
57. Vokovar (1994)
58. Kazi zasto me ostavi (1993)
59. Tamna je noć (1995)
60. Ranjena zemlja (1999)
61. Rat uživo (2000)
62. Zemlja istine, ljubavi i slobode (2000)
63. Pad u raj (2004)
64. Zwykli ludzie(2009)
65. Neprijatelj - powojenna historia
66. The Box (2011)
67. Czarni(2009)
PS
50. powojenna historia
Imponująca lista :)
Do listy można dopisać film "Opiekun"
Sam Neill w niezłej roli...
Dzięki za informację. Nie znałam tego filmu, a pomysł boski ;)
O.K.
70. Opiekun (The Zookeeper) (2001)
http://www.filmweb.pl/film/Guerreros-2002-112964
Kolejny film do listy. Hiszpańskie spojrzenie na Bałkański kocioł.
Film zdecydowanie antywojenny. Kilka scen jest naprawdę mocnych, do tego niezła ścieżka muzyczna. Oglądałem go kilka lat temu, ale zapadł mi w pamięć ;)
Oceniam go na mocną 6. Można spokojnie obejrzeć. Nie ma tam podziału na dobrych i złych, co dobrze wpływa na oglądanie tego filmu.
ooo Hiszpanie w Kosowie... ciekawe, co tam Hiszpanie pokazali. Pewnie złych Albańczyków-separatystów :P
71. Guerreros (2002)
Po trochu złych separatystów i złych Serbów. Siebie też dosyć surowo ocenili, co sprawia że nie ma tam pozytywnych i nieskazitelnych bohaterów :)
Myślę że warto obejrzeć.
Dodałem wpis na forum Guerrero zachęcający do obejrzenia. Ilość tematów na tamtym forum pokazuje że nie jest to film popularny w naszym kraju.
Ooo to chwalebne. A są napisy polskie do niego ? Jak nie to pasuję. Kilka z tej listy też tak odłożyłam przez brak napisów. Po pouczeniu serbsko-chorwackiego może obejrzę choć te rodzime.
Mało kto tak potrafi każdą stronę tego konfliktu pokazać bez zakłamywania rzeczywistości vide Angelina i jej marny film :/
To świetnie.
PS
Nie polecam "Demony wojny wg Goi". Polakom nie wyszedł film o konflikcie bałkańskim. Choć plus za trzymanie się języków (polski, bośniacki/serbski ?, francuski), Lindę.
Widziałem Demony kilka lat temu. Nie podobał mi się. Sceny batalistyczne bardzo słabe, Linda w kiepskiej formie aktorskiej...Słabizna.
Warto obejrzeć "Opiekuna" którego też oglądałem kilka lat temu, ale również zapadł mi w pamięć.
Pomijam już jakość tych scen, efektów itp. Nu Linda wśród źle grającej obsady i tak wypadł nieźle ;)
aaaaa Opiekun na portalu chomik :P
A kojarzysz może film, którego akcja toczyła się wokół Alei Snajperów bodajże? I nie chodzi o "Aleję Snajperów". ;) Widziałam fragmenty w "Balkan spirit". Reżyserka albo reżyser - nie pamiętam już - opowiadała/opowiadał, że akcja filmu to właśnie przejście przez Sarajewo, w tym AS, w jakieś konkretne miejsce [biblioteka? sala koncertowa? nie wiem...].
Masz na myśli ten z 1997 roku z Clooneyem? Na pewno był to film bałkański - nie wiem czy bośniacki, serbski czy chorwacki.