Film bardzo mi się podobał ale mam pytanie skąd się wziął ten cholerny autobus na środku Alaski? Pozdrawiam:)
autobus słuzył za schronienie mysliwym i traperom podczas polowan. skad dokladnie sie wzial, to nie wiadomo,ale jest taka mozliwosc, poniewaz kilkaset metrow od tego autobusu, bylo miejsce gdzie mozna przekroczyc bezpiecznie rzeke. tyle wiem
yhm zainteresowała mnie historia McCandlessa i dokopałam sie do info na temat tego autobusu.
Szlak Stempede - tą drogą McCandless szedł w puszczę.
`W 1961 spółka z Fairbanks, Yutan Construction , wygrała kontrakt na budowę na tym szlaku drogi, którą ciężarówki mogłyby wozić kruszec przez cały rok.Aby zapewnić swoim robotnikom mieszkanie firma Yutan, zakupiła trzy zdezelowane autobusy, wyposażyła je w polowe łóżka i proste piecyki i ustawiła w głuszy (...). Realizacje projektu wstrzymano w 1963. Zbudowano 80 km trasy ale nie postawiono tam mostów na rzekach które trasa przecinała i wkrótce stała się nieprzejezdna z powodu topniejących śniegów. Yutan ściągnął dwa autobusy z powrotem na autostradę. Trzeci pozostawili mniej więcej w połowie szlaku jako schronienie dla myśliwych i traperów.`
Właśnie w tym autobusie marki International Harvester Chris znalazł schronienie.
Na ten temat można znaleźć bardzo dużo informacji.
Ot cała historia.
;)