PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=515048}

Wolverine

The Wolverine
2013
6,7 133 tys. ocen
6,7 10 1 133022
5,6 41 krytyków
Wolverine
powrót do forum filmu Wolverine

Pazury

ocenił(a) film na 9

ma ktoś potwierdzone info czy Logan da radę jakoś przywrócić swoje pazury z adamantium w X-Men Day of future past ? bo to co zrobili z nimi w tym filmie jest tragiczne. Bo te kościane są po prostu do bani ;/. i tak wgl to Wolverine bez metalowych pazurów ? ;/ nie no nie mogę tego przeboleć. mogli już potem w tej końcowej scenie pokazać że wróciły mu pazury a nie kombinować ;/

ocenił(a) film na 9
Sz0k

zresztą kościane pazury były zrobione tylko na podstawie filmu, w komiksach ich nie było ;/

ocenił(a) film na 7
Sz0k

"Kościane" pazury są autentyczne, w komiksach też o nich wspominają i są naturalnym elementem szkieletu Wolverine'a. Dlatego sam jestem ciekaw jak będzie wyglądała jego sytuacja. Między jednymi napisami a drugimi jest scenka z udziałem Magneto, przy bramce lotniczej. Tam dalej Wolverine ma kości zamiast metalu.

Jeżeli zachować sens serii filmów, Wolverine powininen mieć "kościane" pazury do końca.

ocenił(a) film na 9
mortdclxvi

wiem wiem widziałem, a to w komiksach też miał ? bo pamiętam jak ludzie się buntowali w filmie X-Men Geneza Wolverine że jak oni śmieli zrobić takie coś i dać mu kościane pazury przecież wgl takiego czegoś nie było w komiksach i wszyscy "znawcy komiksów" tak krytykowali ten film.

ocenił(a) film na 7
Sz0k

Wg. komiksu Wolvie od urodzenia mial pazury z kosci i po eksperymentach Weapon X dostal te z adamantium (inaczej byloby to nie logiczne). Magneto pozbawil Wolviego adamantium i przez jakis czas w komiksach mial te z kosci. Teraz ma znowu "metalowe". Co do filmu to ciekawe jak je odzyska, mozliwe ze mu je Magneto "nadleje" z tego co zostalo bo to jedyne w miare logiczne polaczenie filmu, sceny po napisach i nastepnej czesci. W tej czesci jest masa niedociagniec i przeklaman w stosunku do komiksu (Silver Samurai cyborgiem??) - chyba najwiecej ze wszystkich czesci. Przez te bledy nawet najwieksi fani X-ow beda zawiedzeni a reszta nie mam pojecia jak do tego podejdzie bo ja naleze do tych pierwszych ;).

ocenił(a) film na 6
lotar24

Nie jedyne. Wolverine to linia czasowa starej trylogii i jej nielogiczności. W Future past Ten sam Wolverine (prawdpodobnie kościste szpony) zostaje przeniesiony w czasie do swojego ciała z przed XX lat, gdzie jeszcze będzie miał szpony z adamantium.
Wszystko można ładnie uzasadnić.

ocenił(a) film na 7
Dealric

I wlasnie tego sie obawiam. Ludzie sie przywiazali do TEGO Wolviego a nie do innej wersji. Powroty do przeszlosci, wymaiary astralne i inne podobne zabiegi to chyba najwieksza zmora komiksow. Juz prawie kilkadziesiat lat siedze w komiksach i jedyna rzecz ktora mnie denerwuje to wlasnie te zabiegi "umarl ale zyje". Po pewnym czasie czytelnik/ widz nie wierzy w to co sie dzieje w komiksie/ na ekranie bo "on nie umarl, pewnie zaraz go wskrzesza, albo sie gdzies przeniosl". W obu uniwersach (Marvel i DC) sa setki bohaterow i mogliby sobie pozwolic na nie wracanie do tego co bylo. Mnie np. zniesmaczyl powrot Xaviera bo jednym z wazniejszych watkow X3 byla jego smierc a teraz patrzac na ta scene w X3 wzruszam ramionami - pff i tak mu nic nie jest i juz sie zastanawiam ktore umarlaki wroca na plan (moim zdaniem predzej czy pozniej wroci Psylocke bo jak na tak istotna postac w X-ach to potraktowali ja jak go#no). Zgadzam sie z tym ze mozna wszystko uzasadnic ale czesc tych zabiegow wplywa mniej lub bardziej negatywnie na spojnosc i "realizm" fabuly.

ocenił(a) film na 6
lotar24

X3 był tak żałosny, że zignorowanie jego fabuły jest jak najbardziej na miejscu;)
BTW w X3 zniszczone zostało samo ciało Xaviera, ale reżyser sugeruje, że ten przeżył. Była lekcja o etyce i przenoszeniu umysłów umierających ludzi do ciał ludzi w stanie wegetatywnym i pokazuje takiego człowieka. Na koniec ten człowiek w stanie wegetatywnym się budzi.

Ogółem zobaczymy jak będzie to wyglądać, choć wolałbym jakby przenoszony w czasie był Bishop a nie Wolverine (do tego tylko umysł ehh...), choć generalnie spore nawiązanie fabularne do jednego z lepszych arców X-menów jest na plus.

ocenił(a) film na 7
Dealric

X3 faktycznie - masakra. Czesc mutantow zarejestrowalem dopiero na napisach koncowych.
Bishop - oh yess!!!!
Generalnie fajnieby bylo gdyby producenci wieksza wage przywiazywali do glosow/sugestii fanow albo bardziej przykladali sie do lektury komiksow. Zaoszczedziloby to wielu wpadek (kolor skory Ripcorda w G.I.Joe, Kingpina w Daredevil i wielu innych mniejszych czy wiekszych wpadek).
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Downey jr. podpisuje kontrakt na nastepne 2 czesci Avengers, Jackman ma zamiar podpisac na 4 filmy z Wolvim. Gdzies sie mowi o polaczeniu Wolverine`a z Avengers i/lub Spidermanem. Czuje ze bedzie coraz wiecej filmow "komiksowych" bo widac ze kasowo sie oplacaja a dodatkowo mozliwosc bohaterow/antybohaterow i watkow jest tak duza ze na kilka dobrych lat wystarczy. Szkoda tylko ze mimo tylo mozliwosci kolejny raz ogladamy poczatki Spidermana, kolejny raz przeciwnikiem Supermana jest Lex Luthor, u Batmana Joker, glownymi bossami sa jakies pionki (Lizard w Spiderze).
Sorry za offtop.
Trzymamy kciuki za X-ow.

ocenił(a) film na 6
lotar24

" Gdzies sie mowi o polaczeniu Wolverine`a z Avengers i/lub Spidermanem"

Not a chance;) Nie dopóki prawa nie wrócą do Marvela, a to się nie wydarzy póki będą wydawane kolejne Spidermany i X-meni. Stety, niestety.

Downey też nie podpisze kontraktów na więcej niż ma od dawna (czyli Avengers 2,3,4) i od dawna twierdzi, że nie podpisze więcej stąd brak kolejnych zapowiedzi Iron-manów.

A to, że cały czas mamy nowe początki itp nie dziwi. Nowe studia rozpoczynają swoje uniwersa to muszą to jakoś zrobić. Teraz DC trafia w jedno miejsce, Marvel też (z grubsza), więc będzie mniej takich powtórzeń. A sami przeciwnicy nie dziwią szczególnie. Lex Luthor i Joker to najważniejsi przeciwnicy Supermana i Batmana więc pojawią się zawsze. W końcu są równie ikoniczni co ich przeciwnicy.
Nie nazwałbym też Lizarda pionkiem. Jego obecność w pierwszej historii nie dziwi, w końcu ich powstanie jest dość ściśle powiązane, dodatkowo Connors to ważna dla Pająka postać, a sam Lizard jest jednym z jego głównych przeciwników.

użytkownik usunięty
Dealric

"gdzie jeszcze będzie miał szpony z adamantium. "

Nie. W latach 70-tych JESZCZE NIE MIAŁ w ogóle adamantium. Przynajmniej jeśli chcą trzymać spójność z Origins, który dzieje się później,

ocenił(a) film na 9
lotar24

lotar24 dziękuje za odpowiedź :)

użytkownik usunięty
lotar24

"Wg. komiksu Wolvie od urodzenia mial pazury z kosci"

To nowa wersja. W starej komiksowej wersji (jedynej zresztą jaką czytałem) nie miał pazurów do czasu operacji - wstawili mu je w pakiecie z adamantium.

Sz0k

Oj coś chyba komiksów się nie czytało nigdy :)

ocenił(a) film na 9
Private_Witt

no nie czytałem ;p jestem tylko z tych co poczytali pare komiksów po polsku pare po angielsku, ale większość to filmy, wszystkie animacje i seriale stare jak i te (badziewne) nowe (mam tu na myśli Avengers Assamble i Ultimate Spider Man ;/) no i gry ;p

mortdclxvi

no wlasnie co do tej ostatniej sceny z magneto, to dla mnie dziwna troche byla. bo skoro wolverine nie mial juz pazurków z metalu to jakim cudem jest pokazane jak magneto powstrzymuje jego atak? chyba za oprocz pazurów, to reszta w szkielecie mu zostala tego adamentium.

dlugi_dzony

Nie wiem jak oglądaliście te filmy z Wolverinem. Jak byk w poprzednich częściach jest pokazane, że adamentium jest wprowadzane do całego szkieletu. Zresztą w tym filmie mamy scenę ze skanowaniem Wolverine i jak byk widać w/na kościach metal. W filmie obcinają mu tylko końcówki szponów.

Co do kolejnej części X-Menów podejrzewam, że dorobią mu pazury, a jeżeli nie to przynajmniej w przeszłości będzie one je jeszcze posiadał.

ocenił(a) film na 9
Hiropter

dokładnie :)

użytkownik usunięty
Hiropter

Think for one f*cking second ;)

Nie może ich mieć w przeszłości, bo ta przeszłość ma miejsce ZANIM je dostał.

Jeżeli tak to nie będzie ich miał... nie czytałem komiksu, a z tego co się orientuję po zwiastunach kolejna część X-Menów możne być już osadzona po wydarzenia z X-Men Origins: Wolverine, więc: Think for one f*cking second ;)

ocenił(a) film na 6
Hiropter

Nie przejmuj się, pan Gieferg próbuje sprawiać wrażenie inteligentnego pisząc posty z których nie wynika kompletnie nic:)

Uniwersum filmowe nie ma dokładnie określonych ram czasowych, które uniemożliwiałyby Loganowi z przeszłości w Days of Future Past mieć adamantytowych szponów szczególnie, że twórcy już przy okazji First Class przyznali, że Geneza nie będzie brana pod uwagę jako część uniwersum.

ocenił(a) film na 6
Hiropter

Nie przejmuj się, pan Gieferg próbuje sprawiać wrażenie inteligentnego pisząc posty z których nie wynika kompletnie nic:)

Uniwersum filmowe nie ma dokładnie określonych ram czasowych, które uniemożliwiałyby Loganowi z przeszłości w Days of Future Past mieć adamantytowych szponów szczególnie, że twórcy już przy okazji First Class przyznali, że Geneza nie będzie brana pod uwagę jako część uniwersum.

użytkownik usunięty
Hiropter

Dealric ---> Pierdu pierdu.

" możne być już osadzona po wydarzenia z X-Men Origins: Wolverine, "

Nie może, bo po pierwsze lata 70-te były wcześniej niż 80-te, a po drugie - bo Singer powiedział, że nie będzie adamantowych szponów.

ocenił(a) film na 8

Gief,a możesz mi wytłumaczyć jedną rzecz? Oglądając Origins,myślałem,że Logan do czasu odejścia od Strykera,Wilsona,Victora itd trzymał się cały czas z Victorem,ale w First Class w barze siedział sam,a w Wolverine w Nagasaki też był sam,oba wydarzenia dzieją się przed akcją Genezy,więc to trochę dla mnie nielogiczne,za to w DOP Logan ma się przenieść umysłem do lat 70-ych,które dzieją się przed Genezą a o Victorze nic nie słychać.

użytkownik usunięty
tynarus120

"Oglądając Origins,myślałem,że Logan do czasu odejścia od Strykera,Wilsona,Victora itd trzymał się cały czas z Victorem"

Widać się nie trzymał.

ocenił(a) film na 5
mortdclxvi

Nie czytałam komiksów, ale jaki sens ma mówienie w 2 części filmów, że raz podgrzany adamantium trzeba trzymać w odp wysokiej temp, bo jak zastygnie to 2 raz nie można go podgrzać i że jest niezniszczalny, a tu jakiś robot podgrzewa sobie mieczyk i obcina mu pazury? Mi się to nie trzyma kupy.

ocenił(a) film na 7
aleera89

o ile sie nie myle, ten podgrzany mieczyk tez byl z adamentium.

ocenił(a) film na 5
ojciecmatki

no właśnie... brak trzymania się faktów

ocenił(a) film na 7
Sz0k

obstawiam, że to zabieg celowy i będzie służył do odróżnienia Wolverina z teraźniejszości od tego z przeszłości.
Wolvie ma teraz pazury niepokryte adamantium, ale gdy jego świadomość przeniesie sie do młodszego ciała to znów będzie je miał

ocenił(a) film na 9
Murdoc

i być może zrobią to tak że zmienią przyszłość w którym automatycznie bd miał pazury, dodają nowych mutantów albo wrócą starzy i z tego wszystkiego bd pamiętał o tym tylko Logan :) mają szerokie pole do popisu z tą zmianą przyszłości :) a wiadomo z filmów jaki nie tylko że wystarczy jedna malutka zmiana aby wszystko inne się zmieniło. :) fizyka fizyka ;D tylko błagam wszech znawców tego świata żeby nie rozpisywali się tu o prawach fizyki (tak jak to było w innym temacie o tym jak była walka Wolverina na pociągu, i jeden koleś napisał że nie ma szans żeby ciało się ruszało jak pedzii na tak szybkim pociągu no ręce opadają i zrobiła się nie potrzebna kłótnia na 100 wpisów.)

ocenił(a) film na 9
Sz0k

której*

ocenił(a) film na 9
Sz0k

wystarczy sobie zresztą zobaczyć serial animowany Wolverine and the X-men w którym profesor przez Feniksa został przeniesiony do przyszłości, i komunikując sie ze swoimi mutantami w przeszłości każe zmienić im przyszłość rządzoną przez robotów zwanych "Sentinel" oni ją zmieniają tylko i tak coś poszło nie tak i teraz przyszłością rządził bodajże Apocalypse czy kosmici nie pamiętam już tego :) niestety drugiego sezonu nie zrobili a szkoda bo ekstra kreskówka była :)

Sz0k

Kłótnie to zawsze są, ale z tą jatką na dachu pociągi to przegięli. Zresztą niech ktoś spróbuje w kabriolecie wstać przy jakiś 200 km/h - proponuję wykonać przed tym spowiedź i pogodzić się z bliskimi. Dla nie kumatych opór stawiany przez powietrze jest już tak duży, że np. próba podskoku na żabkę (było w filmie) skończyła by się lądowaniem na masce innego samochodu (lub pod jego kołami; jak kto woli). Dlatego też dobrze przed takim seansem wyłączyć część mózgu i cieszyć się tym co zostało nam zaserwowane :)

ocenił(a) film na 9
Hiropter

no tak to logiczne i dobrze było pokazane w filmie, a nie którzy się tutaj czepiali wielcy znawcy fizyki że jak staniesz na takim pociągu (japonia czyli prędkość z jakies 300km/h) to (oczywiście opór powietrza znika według nich) i jedzie sie równo z pociągiem heh :)

Sz0k

Miało by to jedynie sens gdyby pociąg z przodu miał coś w stylu "rozłożonego parasolu", tak by wypychać powietrze na boki/górę. Takie korytarze aerodynamiczne kiedyś (może i obecnie) testowało wojsko w wypadku samolotów. Z przodu leciał samolot ze specjalnie wyprofilowanym kadłubem, która tworzyła za samolotem korytarz rzadszego powietrza, przez co jednostki za nim lecące, w teorii, miały zużywać mniej paliwa do utrzymania tej samej prędkości. Gdyby coś podobnego zastosować w pociągu, to w pewnej odległości za tym wynalazkiem dało by się nawet siedzieć po turecku i spijać kawę, ale pociąg na pewno nie pędziłbym tyle... a przynajmniej nie było by to opłacalne, bo potrzebował by znacznie więcej energii na rozpędzenie i utrzymanie prędkości. Aktualny kształt pociągu (jak najmniejszy opór powietrza) sprawie, że wystawieni głowy za okno mogło by się skończyć gilotyną :) Więc to co było w filmie to istna fantastyka i o ile sam Wolverine miał odpowiednią siłę by może utrzymać się na dachu ze swoimi szponami, to już Ci pseudo przeciwnicy robili by tam po prostu za latawce...

ocenił(a) film na 6
Hiropter

Tak w ramach ciekawostki takie korytarze aerodynamiczne są wykorzystywane w kilku przypadkach (np loty samolotów "pasażerskich" w "kosmos" czy wyścigi tak samochodowe jak i biegaczy gdzie większość wykorzystuje tunel aerodynamiczny tworzony przez pierwszego by zminimalizować zużycie energii, ale także zwiększyć przyśpieszenie).

Sz0k

Nie czytałem wcześniejszych postów zaznaczam. Singer powiedział że Logan w obydwóch liniach czasowych będzie miał kościane szpony (w przyszłość oczywiście reszta szkieletu z adamantium), gdyż akcja w przeszłości będzie się dziać jeszcze przed projektem weapon x.

ocenił(a) film na 9
howlet

o cholera ;/ szkodaa no ;/

Sz0k

Nie zamartwiaj się tak, mogę Cię uspokoić. Wolverine jest właśnie u mnie, popijamy taniego "whiskacza" pokazał mi pazurki z adamantium, nawet mnie przy tym skaleczył, prawie się wykrwawiłem, ale przekazał mi trochę swoich zdolności regeneracyjnych, więc nie powiozą mnie na ojom.

Powiedział mi, że w następnej części będzie miał pazury...
z Pazury albo Lindy.
Paranoja.

ocenił(a) film na 9
Burmistrz

ha ha ha.... to był epicko śmieszny.....nie wiem nawet co to było. no ale jeśli masz tak pisać takie pierdoł to lepiej nic nie pisz.

ocenił(a) film na 8
Sz0k

Chyba myślisz tutaj trochę jednotorowo. Fakt faktem, że Wolverine stracił w tej części swoje adamantowe szpony, prawdopodobnie na stałe, gdyż nie widzę za bardzo możliwości ich odbudowania (musiałby poddać się jakiemuś zabiegowi, podobnie jak w Genezie). Same szpony nie są jednak jego jedynym atutem. Pamiętajmy, że poza regeneracją, wyostrzonymi zmysłami i nadludzką siłą, nieśmiertelność daje mu również możliwość zdobywania doświadczenia. Jaka armia świata nie chciałaby mieć po swojej stronie żołnierza, który brał udział w większości najważniejszych światowych konfliktów zbrojnych (i niejednej bójce barowej)? Pokusiłbym się o stwierdzenie, że z tej przygody Wolverine, mimo utraty szponów, znów wyszedł korzystnie. Przeżył, ogarną się psychicznie i nauczył walczyć z samurajami i ninja. ;P Same dodatkowe skille i kolejny level up. ;D

ocenił(a) film na 9
Sz0k

Wg mnie kościane są lepsze, bo w przeciwieństwie do tych z adamantium, po prostu odrastają...

ocenił(a) film na 9
bobson211

no ale wyobraź sobie że juz nie bd tych jego epickich skoków aby wbić się w coś twardszego niż człowiek, typu skała, metal, coś fajnie rozciachać :(

ocenił(a) film na 5
bobson211

Adamantium z tego co pamietam przeciac mogla jedynie bron wykonana rowniez z adamantium. W uniwersum Marvela bodajze szkielet+szopny wykonane z tego tworzywa mial jedynie Wolverine, szkielet Bullseye, czolo Hammer Head, miecz Silver Samurai i chyba macki i szkielet Omega Red, tak wiec szpony z adamantium byly jednak duzo lepsze niz kosciane. Te drugi byly mniej wytrzymalsze. Jak maja dac Logana z koscianymi przez caly nowy film to troche lipa bo to tak jakby mieli pokazac Thora bez jego mlota lub Kapitana Ameryke bez tarczy.

ocenił(a) film na 7
Bogus Linda

Oczywiście, że szkoda pazurów ale jestem przekonany, że w następnym filmie znowu będzie je miał. Na początku filmu pewnie będą kościane ale po przeniesieniu się do młodszego ciała będą znowu z adamantium. Trzeba dokładnie obejrzeć zwiastun Days of the future past, w 1:52 widać, że pazury są z adamantium:) Po zmianie przeszłości/przyszłości zapewne będzie je miał dalej.

ocenił(a) film na 6
Bogus Linda

Kilka postaci jeszcze miały adamantytowe szpony (inne ofiary programu weapon X)

Akurat Macki Omega Reda były wykonane z innego metalu:)

ocenił(a) film na 5
Dealric

Masz racje co do macek, one byly wykonane z jakiegos radzieckiego substytutu, troche slabszego niz adamantium. Ale chyba tylko Wolverine przeszedl proces wstrzykiwania adamantium w ramach Weapon X, reszta zdazyla nawiac jak Logan sie obudzil i zrobil bardache :) (Silver Fox, Szablozeby i Maverick). Mozliwe ze takie same szpony miala X23 plus dodatkowe przy nogach i Lady Deathstrike.

ocenił(a) film na 6
Bogus Linda

X23, Lady Deathstrike, Daken i jeszcze przynajmniej 2 innych, ale nie mogę sobie przypomnieć imion;)
Mówiąc o programie Weapon X mówię nie tyle o pierwszej fazie (Wolverine, Szablozeby itp), ale o całości:)

ocenił(a) film na 5
Dealric

Daken nie posiadal ani szponow ani szkieletu z adamantium z tego co pamietam. Przypomnialo mi sie, ze laska Gambita byla z adamantium tak samo jak tarcza Kapitana Ameryki. Szkielet z adamantium posiadal jeszcze Cyber i w jakims uniwersum Szablozeby. Ogolnie caly swiat Marvela jest tak duzy i jest tyle resetow i komiksow ze idzie sie pogubic latwo.

ocenił(a) film na 6
Bogus Linda

W pewnym momencie dostał (choć może popieprzyłem to z alternatywnym uniwersum kij wie), też z tego co pamiętam tarcza Capa nie zawsze zbyła z adamantium bo rozpieprzyli ją raz czy dwa;)

ocenił(a) film na 8
Dealric

Była z vibranium, wchodzącego w skład adamantium.