PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127025}

Wojna światów

War of the Worlds
2005
6,3 268 tys. ocen
6,3 10 1 267763
6,0 52 krytyków
Wojna światów
powrót do forum filmu Wojna światów

Na imdb pisze, że film ma kosztowac 128mln$, a wcześniej mówiono (m.in. na FW w newsach) że będzie to najdroższy film w dziejach, kosztujący 210mln$!!!!
Więc jak to z tym jest?
Aha, tak poza tym to film zapowiada się świetnie... Co ja gadam - REWELACYJNIE, wreszcie jakiś wielki film s.f. od czasów "Matrixa"... Miejmy nadzieję...

Albertino

Z tym budżetem to nieźle ktoś namieszał. Wojna światów ma być nie najdroższym filmem w historii kina a najdroższym filmem w karierze Spielberga. Wojna światów będzie dopiero trzecim filmem w karierze Spielberga, którego budżet wyniesie 100mln$ (A.I. budżet 100mln$, Raport mniejszości 102mln$ i Wojna światów 128mln$). Spielberg za stosunkowo małe pieniądze zrobi wielkie widowisko. Małe pieniądze bo np. Matrix Reaktywacja miał budżet 150mln$ (+50mln reklama), Van Helsing 160mln$ (+50mln reklama), Troja 175mln$ (+50mln reklama), Spider-Man 2 200mln$ (+50mln$ reklama), Alexander 155mln$ (+40mln$ reklama). Tak więc okazuje się, że 128mln$ w zupełności wystarczy aby zrobić film, który wgniecie widza głęboko w fotel. Trzeba jednak spełnić dwa warunki: zatrudnić Spielberga jako reżysera a za efekty musi odpowiadać firma INDUSTRIAL LIGHT & MAGIC.

La_Pier

Właśnie. Ktoś narobił trochę smrodu. Zanim zaczęto kręcić film wszędzie słyszałem o tym GIGANTYCZNYM budżecie, ale od jakichś kilku miesięcy ani słowa na ten temat. To już daje trochę do myślenia. Gdyby budżet był tak wielki to myślę, że wszędzie by o tym trąbili, a w reklamach pisano by o tym jak o największym atucie tegoż filmu.
Cóż. "Dzień niepodległości" nie kosztował zbyt wiele, a jednak było widowiskowo (szkoda, ze to była jedyna zaleta tego filmu). Myślę, że może być dobrze, ale pewnie Oscara za efekty nie będzie, bo "King Kong" pewnie go zgarnie. Właśnie. Przy filmie jacksona też mówiło się o budżecie 200mln$, a teraz cisza... :/

Albertino

Cisza bo King Kong ma budżet w granicach 110mln$. Ah te media, potrafią narobić zupełnie niepotrzebnego szumu. Z drugiej strony to jest przecież darmowa reklama dla filmu. Natomiast co do oskara za efekty to uważam, że ILM jest firmą lepszą i bardziej doświadczoną od Weta. Jeżeli miałbym typować to postawiłbym właśnie na oskara dla ILM i Wojny światów.

La_Pier

Wiesz co? W sumie to odłóżmy to typowanie na "po premierze" bo w tej chwili nie ma to większego sensu. Pożyjemy, zobaczymy. Myślałem jednak, że "King Kong" ma większy budżet. Tak ze 160mln$ przynajmniej ;) W takim razie faktycznie może być różnie. Ale i ten i ten film to duże produkcje, w które dużo kasy pójdzie na efekty specjalne. Któryś z tych filmów na pewno zgarnie statuetkę w tej kategorii... Zresztą jeszcze nic na ten temat nie wiadomo, więc się lepiej przedwcześnie nie wymądrzać.
A wiadomo już kiedy będzie jakiś zwiastun "King Konga"?

Albertino

Na razie cisza ale pewnie kiedyś się pojawi ;) Natomiast ukazały się screeny z oficjalnej gry na podstawie filmu Jacksona.
http://www.filmweb.pl/Screeny,z,gry,King,Kong,temat,Topic,id=314328 [www.filmweb.pl/Screeny, ...]