Czy aby na pewno oceniłeś TEN film co trzeba? ...wydaje mi się że dużo osób wystawiło tu marne oceny za dwa czy trzy naprawdę marne filmy noszące ten sam tytuł - a co najśmieszniejsze wydane w tym samym roku :/
Tak, oglądałem ten z Cruisem i wersja z 53' była dla mnie lepsza ale też nie powiem, że wspaniała (4/10)
to naprawdę zadziwia mnie Twoja ocena - nawet wg twojego "taryfikatora" (który jest dość bliski mojemu) dużo za nisko - film jest bardzo logiczny i pozbawiony rażących bezsensowności/wpadek (w przeciwieństwie do połowy filmów s-f), fabuła ciekawa, choć może nieco oklepana w s-f i nie wiem czy zgodna z książką, ale i tak film ma niezły klimat i jest interesujący (ma to coś, że oglądałem go x razy - a ciągle mam chęć na jeszcze), efekty bardzo dobre - naturalnie współgrające z całością, nie przesadzone i użyte tylko tam gdzie trzeba, gra Cruisa akurat mnie nigdy nie powalała ale też nic do zarzucenia nie mam... więc naprawde sądzę, że skoro film nawet nie trafił w Twój gust - to 5 ciśnij śmiało ;)
Dla mnie ten film jest genialny posiadam go na dvd wydanie kolekcjonerskie i ilekroć go oglądam to stwierdzam ze jest to jeden z najlepszych film science fiction, a na pewno najlepszy film dotyczący inwazji kosmitów na Ziemie.
Również podpisuję się pod tą wypowiedzią. Wielu ludzi kierując się stereotypami i opiniami innych niesłusznie hejtuje ten film.
Co do książki to Ci polecam, bo jest naprawdę świetna, choć film opiera się na niej dość luźno. Za to niesamowite, że taka historia powstała na przełomie XIX i XX wieku (dokładnie w 1898) Naprawdę genialna książka. A tą ekranizację uwielbiam. Film ma coś w sobie... widziałam kilka razy i nadal mi się nie znudził. Super.