Niewiele jest filmów poruszających tematykę ludzi brzydkich w społeczeństwie. Poza "Witaj w domu dla lalek" do głowy przychodzi mi jedynie Dzwonnik z Notre-Dame. Znacie jakieś inne tytułu odnoszące się do wspomnianej kwestii? Będę wdzięczna za podanie. Pozdrawiam!
To ja dodam jeszcze "Skrawki", film który aż epatuje brzydotą. Do tego "Człowiek słoń" Lyncha, "Maska" z Cher, "Dziwolągi".
I osobliwie atrakcyjne (patrz: scena, w której May odwiedza Jeremy'ego Sisto i jego nową pannę)
To już zależy od prywatnych upodobań. Jest spore gremium ludzi, którzy uznali by je za odstręczające, tak samo jak na pewno znalazł by się zwolennik wizualności Heather Matarazzo jako Dawn, choć grała ona dziecko (będąc dzieckiem), więc byłoby to niepokojące. Nie wpasowują się w klasyczny szablon atrakcyjności. Tylko osoby o niecodziennym guście uznają, że są intrygujące. Mi akurat kreacja May się bardzo podobała. Za to Pauline była odrażająca, fenomenalnie odrażająca. Charlize Theron w Monster, choć piękna, naprawdę wiarygodnie wyglądała paskudnie z paskudnym wnętrzem.