PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426597}

Wilk z Wall Street

The Wolf of Wall Street
2013
7,7 490 tys. ocen
7,7 10 1 490189
8,3 89 krytyków
Wilk z Wall Street
powrót do forum filmu Wilk z Wall Street

Byłem wczoraj na przed premierze w kinie Helios. Film był troszkę inny niż się spodziewałem... Mnie (jako tradera) najwięcej interesowała ogólna tematyka giełdowa, jednak Scorsese pokazał więcej "sex, drugs and rock'n roll". Całościowo film oceniam pozytywnie, dobry duet Hill'a i DiCaprio.
Jeśli chodzi o inne filmy z poruszoną tematyką giełdową to na blogu spis 30 tytułów:
http://at-trader.blogspot.com/2013/11/filmy-o-giedzie-ktore-warto-obejrzec.html

stones

Jeszcze dodam coś do swojej opinii: trochę szkoda, że film ukazuje branżę finansową tak negatywnie, przez co przeciętny widz wyrabia sobie całkiem inny obraz o finansjerach, gdzie osoby zaznajomione tematyką giełdową zobaczą raczej film o "zepsutym życiu" Jordana i mniej o giełdzie.

ocenił(a) film na 9
stones

ależ ten film /moim zdaniem/ nie ukazuje branży finansowej.
ukazuje ludzką naiwność, kuriozalność systemu prawnego, zapędzenie się w szeroko rozumiane używki, czy też brak kary & wniosków szanownego głównego organizatora
brakło "ludzkiego tła", brakło jakichkolwiek informacji o wynikach tych malwersacji dla "listonoszy"

jakoś na temat działania giełdy za wiele tam nie było :)

grzybciu

Trochę branżę pokazuje i o działaniach funkcjonowania giełdy też było - choćby tłumaczenie działania wprowadzania nowej spółki na rynek (emisja akcji) :)

ocenił(a) film na 10
stones

A gdzie Capital City i The Bull?

tanebo

Filmy dokumentalne i seriale specjalnie ominąłem, a "The Bull" nie znam i tu na FW takiego nawet nie znalazłem

ocenił(a) film na 10
stones

http://www.filmweb.pl/serial/Magia+sukcesu-2000-103875 naści.

tanebo

aha, ok, dzięki
w sumie nie oglądam seriali, ale te giełdowe może kiedyś obejrzę :P

ocenił(a) film na 4
stones

Dzięki bardzo za listę filmów o tematyce giełdowej.
Z Wilkiem.. miałem podobnie. Spodziewałem się, że akcja będzie budowana głównie wokół tematyki giełdowej. Że będą pokazane kulisy szwindli, detale, technikalia, otocznie prawno instytucjonalne. A tu klops. Akcja kopulacja. I w zasadzie Jordan jako świetny sprzedawca a nie oszust giełdowy. Mogę polecić dobry film o sprzedawcach - Glengarry Glen Ross.

ocenił(a) film na 8
stones

Jak chcesz film oparty na tej samej historii chociaz mniej dokładnie to Boiler Room. Też przekręty na śmieciowych akcjach.

stones

Lista w sumie dosyć bogata, ale może znacie jeszcze jakieś inne filmy o giełdzie?

ocenił(a) film na 8
stones

proszę bardzo:
http://maklerblog.pl/15-filmow-o-gieldzie-widziales-wszystkie/
z czego w pamięć mi zapadł szczególnie Inside Job - gdzie jest dość dobrze wyjaśnione dlaczego rynek się załamał ponad 5 lat temu

ocenił(a) film na 7
stones

Ja podobnie interesuję się giełdą. I mnie ten film troszkę zawiódł, jeżeli chodzi o ukazanie jak działa giełda,rynek bo rzeczywiście było wspomniane tylko o IPO. Co do filmów które bym polecił to Arbitraż (też luźnie powiązany), Wall Street, Wall Street 2 i przede wszystkim dwie pozycje: Margin Call i Rogue Trader. Obie oceniam na 9. Nie polecam za to Krach, który mnie dość przynużył. To tyle z tego co pamiętam. Widzę że większość jest na Twojej liście, ale piszę bo może ktoś nie widział.