PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=317089}
7,2 104 tys. ocen
7,2 10 1 104392
6,5 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Obraz swego czasu reklamowany jako wierna ekranizacja kultowego komiksu, okazuje się niestety rozwleczonym gniotem. Wizualnie film wygląda świetnie - i na tym kończą się jego plusy ponieważ przez ponad 160 minut nie ma do zaoferowania widzowi nic więcej niż nieciekawa fabuła, wiejąca dłużyznami. Film polecam szczególnie ludziom cierpiącym na bezsenność.

ocenił(a) film na 9
Cineman_filmweb

Wolne żarty - to zdecydowanie jedna z najlepszych ekranizacji komiksu jaka powstała. Bohaterowie nie są przygłupami jak w większości tego typu filmach, ale mają swoją osobowość - fenomenalne zdjęcia, zbliżenia, dialogi - MUZYKA - która wprost idealnie współgra z filmem równocześnie doskonale oddając realia fikcyjnego świata DC. Za pierwszym razem film mnie zaskoczył maksymalnie na plus, choć rozumiem, że jeśli ktoś nastawia się na efekciarskie fajerwerki, gdzie fabuła jest tylko dodatkiem do pokazywania możliwości współczesnych komputerowych animacji i efektów pirotechnicznych - to może być tym filmem zawiedziony. Choć efektów specjalnych w filmie nie brakuje to służą mu one maksymalnie na plus, a nie zastępują braków w fabule. Ode mnie - Polecam 9/10

ocenił(a) film na 4
Sadam_filmweb

Ba, gdyby jeszcze to ukazanie "złożonej" osobowości poszczególnych bohaterów było chociaż jeszcze ciekawe. Fabuła w gruncie rzeczy jest nieskomplikowana i starczyło by jej góra na 90 minutowy film - a nie na 2 i pół godziny rozwodnionej akcji, retrospekcji i niby głębokich dialogów. Zdjęcia, prowadzenie kamery są rzeczywiście bardzo dobre i wspólnie z plastycznością dają jedyne plusy tego filmu.

ocenił(a) film na 9
Cineman_filmweb

Nie przesadzałbym z "głębokością" i nic takiego nie sugerowałem, a chciałem tylko podkreślić , że film wyraźnie wyróżnia się na plus w zestawieniu z podobnymi produkcjami np w zestawieniu z puszczaną aktualnie "Zieloną Latarnią" czy "Transformers". Poza tym postacie przedstawione są naprawdę świetnie. Dr Manhattan ma głos niczym Hal z Odysei 2001 - takie mi się nasunęło skojarzenie :P. Jeśli ktoś nie lubi ekranizacji komiksów - to niech tego filmu nie ogląda, jeśli zaś jest się miłośnikiem tego typu kina - to bez dwóch zdań może Watchmen umieścić obok Sin City czy Batmana - Tima Bartona. Nie są to arcydzieła kina, ale też nie ogląda się ich z politowaniem jakie towarzyszy oglądaniu Fantastic Four czy Punisher. Zresztą wszystko to rzecz gustu i jest względne :P mnie tam się podoba i tyle :P

ocenił(a) film na 4
Sadam_filmweb

Ba, ja nawet uznałbym "Watchmenów" za pierwszy w historii filmu dramat akcji (w przenośni i dosłownie ;)) Obejrzeć go można - ale niekoniecznie.

Cineman_filmweb

Obejrzeć trzeba, bo to jeden z najlepszych filmów w historii kina. Polecam reżyserską wersję 3,5-godzinną.

ocenił(a) film na 4
0wner2

Zgadza się - "Watchmen" na bezsenność działa szybko i skutecznie :))

ocenił(a) film na 10
Cineman_filmweb

daj punkt odniesienia - ktory Twoim zdaniem film jest arcydziełem ? - patrząc na profil dałeś jakieś 7-mki ale chyba są filmy, które cenisz wyżej. Dla mnie Watchmen to jeden z najlepszych filmów historii kina. Nigdy wcześniej i później superbohater nie zastrzelił kobiety noszącej jego dziecko, nigdy nie rozwalał niewinnych ludzi, gwałcił członkinię zespołu. Kazdy epizod z historii bohaterów filmu to mistrzostwo, nie wspominając już o czołówce filmó, która jest dziełem sama w sobie. Pamiętnik Rorschacha wbija w fotel. Może to dziwne ale porównałbym z Forrestem Gumpem - jeśli ktoś zna historię i kulturę USA znajdzie multum nawiązań i to robi doskonały klimat. Chcesz rąbanki polecam Niezniszczalnych Stallone'a.

voyano_wrecemocny

dobrze, że ktoś wspomniał o czołówce. świetnie się do niej nadawał dylan, no i odwolania do kultury, warhal itp. naprawdę się udała, chyba pierwszy raz widziałem mądrze a nie efektownie wykorzystane slow motion. co jak co snyder podjął najlepszą decyzję w swojej karierze by trzymac się prawie słowo w słowo komiksu. niestety nie umie na własną rekę pisać scenariusza co widać w sucker punch. w 300 było łatwiej z wiadomych względów; tak czy siak martwi mnie nadchodzący man of steel, powinien szukać czegoś do zekranizowania i odstawić bawienie się w pisanie filmów

garraty

Przecież Man of Steel to kolejna ekranizacja komiksu w jego karierze, więc co cie martwi? A Sucker Punch to świetny film, Snyder udowodnił nim, że potrafi sam stworzyć coś ciekawego. Oczywiście liga Watchmen to nie jest, ale dobry film na pewno.

użytkownik usunięty
0wner2

Niestety czuć w sucker punch że coś zostało wycięte.

ocenił(a) film na 10
garraty

IMO "Sucker Punch" dla Snydera to coś takiego jak "Grindhouse" dla Tarantino - film pokazujący to co sami reżyserzy lubią oglądać w kinie i co najchętniej czytaliby w otrzymywanych scenariuszach. Jak widać po SP Snyder lubi akcję, fantastykę, gry (mógłby nakręcić "Contrę") i lolitki, czyli dokładnie taki pakiet jakiego mi w kinie brakuje.

ocenił(a) film na 4
voyano_wrecemocny

.....i co dają te wszystkie nawiązania albo przerysowana sylwetka dobrego - złego bohatera ? Te rzeczy są ciekawe i owszem ale rozpływają się w tym przydługim filmie jak sól w zupie, nie ratując go, bo w nim co najwyżej jakieś momenty można uznać za dobre.

ocenił(a) film na 10
Cineman_filmweb

wolisz zupę bez soli?? dalej nie dałeś żadnego przykładu Twoim zdaniem dobrego filmu.

ocenił(a) film na 4
voyano_wrecemocny

Lepsza zupa bez soli niż mocno przesolona :)

ocenił(a) film na 8
Cineman_filmweb

Co? Co? Jaka przerysowana sylwetka złego bohatera? Który bohater tego filmu był zły? Przecież właśnie postacie przedstawiają nam moralny konflikt rozwiązania problemu zagłady! Nie można powiedzieć, który z bohaterów był dobry, a który zły!

ocenił(a) film na 4
0wner2

Nie przesadzajcie z tym arcydziełem. To jest film dla masochistów.

FMB

Ten film ma wszystko co powinien mieć perfekcyjny film Genialna fabuła, muzyka, efekty, aktorstwo, klimat, dialogi, po prostu wszystko perfekcyjne. Arcydzieło, jeden z najlepszych filmów świata.

ocenił(a) film na 10
0wner2

Owner2 zgadzam się z tobą w 100% film naprawde genialny;)A co do komiksowych ekranizacji to na pewno ten film to top3 bez dwóch zdan.Przyznam że dzisiaj go dopiero obejrzałem i byłem pod ogromnym wrażeniem pozdro dla fanów tego filmu

ocenił(a) film na 4
0wner2

Fabuła jest średnia i w dodatku za bardzo rozwleczona, aktorstwo nawet przyjemne dla oka, klimat sztuczny i przerysowany (kiczowaty), dialogi nie grzeszą niczym nadzwyczajnym. CIENKIE to "ARCYDZIEŁO" :)

ocenił(a) film na 8
Cineman_filmweb

Kiczowaty to jest "2012", a jednak dostal od ciebie 7/10. I ciekawe jak tam ocenisz poziom dialogów? :) 4/10 to na pewno zbyt surowa ocena dla Watchmenow. :)

ocenił(a) film na 4
gruszkin

Rożnica polega na tym że "2012" da się całkiem nieźle oglądać, natomiast "Watchmenów" można obejrzeć ale raczej za karę :)

ocenił(a) film na 10
Cineman_filmweb

BUAHAHAHAHHEHEHAHAH heheh HAHAHa muehehe hahah hihih heh...

Cineman_filmweb

UUUU He HEEEE he he he he buahahahahahahahahahah ha ha....ha........................ha

ocenił(a) film na 4
farba_plakatowa

Gratuluję inteligentnych odpowiedzi :) Ale jak mówi łacińskie przysłowie: "Poznasz głupiego po śmiechu jego".

Cineman_filmweb

Natomiast starogreckie przysłowie mówi " poznasz głupiego po sympatii dla 2012 i nieudolnej krytyce Watchmenów".

ocenił(a) film na 10
farba_plakatowa

lubięto :)

ocenił(a) film na 4
farba_plakatowa

SŁABA RIPOSTA - czuć w niej zerową jakość Watchmenów :)

Cineman_filmweb

Ten kto nie docenia tego arcydzieła nie zna się na filmach. Koniec.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Zgadzam się, po prostu ten użytkownik (Cineman_filmweb ) to człowiek nudny i pozbawiony jakiegokolwie gustu filmowego

ocenił(a) film na 4
volpi

Panowie, panowie piaskownica z was wychodzi :)

ocenił(a) film na 8
Cineman_filmweb

I nawzajem. Przypominam, że to ty nie zrozumiałeś filmu, a nie my. A filmowi należy się minimum "dobry" chociażby za efekty, czy za świetne oryginalne postaci jak Rorschach. Przypominam, że oceniając film bierze się od uwagę wszystkie jego aspekty w tym grę aktorską oraz właśnie efekty. Cóż, tym filmie były one na takim poziomie, że z całą pewnością mogą dorównywać 2012 (ble) które notabene oceniłeś na 7. A wierzę, że wystawiłeś tę ocenę jedynie za efekty, bo fabuły to tam nie ma. W związku z tym skoro już wspomniany film katastroficzny oceniasz na 7, to wystawianie watchmen czwórki świadczy, że rozdajesz oceny całkowicie losowo, co za tym idzie da się stąd łatwo wywnioskować, że masz gdzieś statystyki filmwebu i oceniasz filmy nie biorąc pod uwagę wszystkich czynników, co za tym idzie uważam cię jedynie za trolla. Przykro mi, ale sam wystawiasz sobie takie świadectwo i w tym wypadku mówienie o kimś, że wychodzi z niego "piaskownica" jeszcze bardziej cię pogrąża.

ocenił(a) film na 4
volpi

Raczej volpi nie zrozumiałeś że ten film to przeciętny obraz, choć opakowany w kolorowe, cukierkowe, jarmarczne pudełko. Natomiast efekty specjalne owszem są ale do rewelacji im daleko.

"watchmen" dostał 4/10 z racji tego że na więcej nie zasługuje (to ocena obiektywna) a nazywanie mnie w związku z tym trollem, ośmiesza volpi jedynie CIEBIE - ale widocznie dzieci lubiące cukierkowe, nudne filmy o niczym już tak mają. :)

ocenił(a) film na 8
Cineman_filmweb

To nie ocena obiektywna tylko subiektywna, a przeciętnym obrazem typowego użytkownika, który udaje inteligentnego jesteś ty

Cineman_filmweb

Ocena Obiektywna? Uwielbiam jak ludzie myślą że ich zdanie jest jedynym słusznym i obiektywnym. Słoma z butów wtedy wychodzi.

ocenił(a) film na 4
neo_angin

Gorzej jeżeli z gniota robi się na siłę obiekt kultu - wtedy słoma wychodzi z głowy :)

Cineman_filmweb

No u ciebie wyjść nie może bo z pustego to nawet Salomon nie naleje. Zresztą myślałeś tyle czasu nad takim sucharem to pozdro.

ocenił(a) film na 4
neo_angin

Nie każdy ma twój mózg ze słomy :)

Napisałem bo liczyłem że znów głupio odpowiesz - i nie zawiodłem się :)

Cineman_filmweb

No nazwanie twojej odpowiedzi głupią byłoby komplementem. Zresztą nie dość że masz gust filmowy gorszy niż pięciolatek to jeszcze jesteś idiotą.

ocenił(a) film na 4
neo_angin

Ja natomiast twoją z lubością tak "skomplementuje" :)
Mówisz o moim guście filmowym Trolu a sam go nie masz :)

Znowu się podnieciłeś Anginko, i znowu tak samo nieudolnie jak w tym temacie:
http://www.filmweb.pl/film/Deja+vu-1989-1164/discussion/Co+za+niemi%C5%82osierny +gniot,1699432

Cineman_filmweb

Ja go mam. I nie jestem pozerem. Oceniam film tak jak mi się podoba. Zresztą trudno mnie nazwać trollem bo w odróżnieniu od ciebie nie zakładam setki niepotrzebnych nikomu tematów. No ale tobie to potrzebne bo jak ktoś chce dowartościować swój nic nie znaczący byt to musi.

ocenił(a) film na 4
neo_angin

Nie masz chłopie - i w tej kwestii nawet się nie oszukuj :)
Poza tym jesteś obłudnym trolem namawiających w dodatku innych do oglądania kiczów i gniotów. Powinieneś się wstydzić !

ocenił(a) film na 1
0wner2

obawiam sie ze obejrzalabym 3,5 godz tego filmu tylko gdyby zalezalo od tego czyjes zycie :P dla mnie to jeden z najgorszych filmow jesli nie ten najgorszy :/ ale probuje zrozumiec ze sa osoby ktore moga docenic walory tegoz filmu...choc trudno mi to przychodzi ;)

edzio_88

Po przejrzeniu twoich ocen widać, że zbyt ambitnych pozycji to nie oglądasz, więc nie dziwię się :)

ocenił(a) film na 1
0wner2

jesli chcesz mi wmowic ze "Watchmen" jest pozycja "ambitna" to ci sie nie uda

edzio_88

W takim razie już przegrałeś, bo Watchmen to jest pozycja ambitna i każdy zdrowo myślący człowiek to potwierdzi.

ocenił(a) film na 8
edzio_88

Cóż - ja na pewno potwierdzam. A jeżeli to NIE jest dla ciebie pozycja ambitna to ciekaw jestem co nią jest

ocenił(a) film na 1
volpi

nie to nie jest ambitne kino! tak samo jak tak lubiany przez Ciebie "sciagany" albo "czy leci z nami pilot"...ambitne kino to chociazby "piekny umysl" albo "ojciec chrzestny" to sa filmy, ktore na prawde warto obejrzec. dla mnie "watchmen" nie jest wart poswiecenia czasu. dziekuje.

ocenił(a) film na 8
edzio_88

Wiedz mój drogi, że tytuły które tak perfidnie wyciągnąłeś z mojej listy ocenionych na 10 w życiu nie porównywałbym do ambitnych a skoro już musisz wiedzieć ocenę do nich wydałem przez sentyment. I bez urazy - trzeba umieć docenić kino każdego gatunku

ocenił(a) film na 1
volpi

jesli juz to "moja droga" ;> z tegoz samego powodu mam wysoko ocenione niektore fimy - z czystego sentymentu i przyjemnosci ogladania. i nie kaze nikomu nazywac ich ambitnymi, bo sama wiem ze do takich niekoniecznie naleza. ale nie probuje tez nikomu wciskac, ze tak jest! nie potrafie zrozumiec ludzi, ktorzy nie pojmuja, ze zwyczajnie ten film delikatnie mowiac "nie przypadl mi do gustu". i najwyrazniej nie umiem docenic pewnych gatunkow filmowych :) nie doceniam i nie docenie "Watchmen".

ocenił(a) film na 10
Cineman_filmweb

Koleś nie rozumiesz fabuły, kontekstów kulturowych, interakcji, historycznych odniesień. Nie jesteś nawet w stanie zrozumieć tego filmu po prostu. I dlatego tak reagujesz. To jest arcydzieło." poznasz głupiego po sympatii dla 2012 i nieudolnej krytyce Watchmenów". - mądre przysłowie:D