Skinheadów we Wrocławiu to ja od ponad 20 lat nie widziałem. Ci moi osiedlowi flejtuchy zamienili na dresy a później pewnie wyjechali do Anglii. Jakieś niedobitki pewnie gdzieś są ale ten pseudo film pokazuje jak by prężnie działali. Ta łysa dziewczyna ze zdjęcia w galerii to jakaś parodia.
A ludzi, którzy zmartwychwstają po przecięciu dłoni, widziałeś? Czy może akurat ta wizja artystyczna jest jeszcze realistycznie akceptowalna?
Pamiętasz jak zaczynał się film? "Za siedmioma górami, za siedmioma rzekami...". To jest baśń.
Przecież akcja była umieszczona jakieś 20 lat temu. Walkmen, kasety magnetofonowe, telefony stacjonarne.
Akcja byla osadzona nie 20 a 30 lat temu.Rezyser zrobil ten film w formie basni gdzie akcja sie dzieje w czasach gdy sam rezyser mial kilkanascie lat.Skonieczny we wielu wywiadach mowil ze pomimo tego ze czasem gdzies pojawiaja sie wspolczesne auta to w filmie nie zobaczymy telefonow komorkowych czy laptopow.Po prostu ten film to hold dla lat 90-tych.Jest przeciez na poczatku scena sugerujaca ze mamy rok 94-95 i mrugniecie okiem do fanow MLODYCH WILKOW.Dokladnie w tym czasie powstal ten film a piosenka varius manx ZAMIGOTAL SWIAT byla wtedy mega hitem.Szkoda ze rezyser jak juz bawil sie w lata 90-te to nie pokazal ery kaset video i jakie to bylo wtedy popularne. Lubie ogladac filmy gdy tworcy przedstawiaja czasy w ktorych zyli i ktore pamietaja.Nigdy rezyser urodzony po roku 2000 nie zrozumie czasow w ktorych pokolenie obecnych 40-latkow mialo wtedy nascie lat i dobrze ze ktos tak mlody nie zabral sie za rezyserie bo bysmy dostali film pelen debili ktorzy wszedzie biegaja z telefonami i nie potrafia normalnie usiasc i pogadac. Jestem ciekaw czy rezyser SKONIECZNY nakreci drugi sezon SLEPNAC OD SWIATEL... Ma facet talent i caly czas sie rozwija.HARDCOR DISCO juz pokazal ze chlop zna sie na robocie.
Co prawda to prawda w tym temacie.Ktos za granicą zobaczy ten film w tv lub na Netflix i pomyśli że w Polsce są tak mocne grupy skinheadów.Moze kiedyś były ale teraz to łysiejący Panowie koło 60tki z brzuszkami którzy dawno zapomnieli o tamtych czasach.Niestety w obecnych czasach prędzej by mogli pokazać gangi Ukraińców i Gruzinów bo ich we Wrocławiu multum.Dzieki naszemu kochanemu TFU-SKOWI do gangów wyżej wymienionych z czasem dołącza gangi muzułmanów z Afryki i Syrii o agresywnych Kolumbijczykach nie wspomnę... 49 centrów pomocy imigrantom swoje zrobi a to niestety już jest obstukane.Wolalbym polskich skinheadów od kolorowych panoszących się u nas coraz pewniej a Ty???
Ten pseudo komentarz tylko obrazuje twoje zrozumienie świata, twoją pseudo osobę, ograniczoną pseudo umysłem.
cały czas czekam, aż któryś reżyser będzie mieć jaja i w roli rasistów pokaże łysych kibiców w dresach.
Reżyser chciał mieć prostego antagonistę, bez krzty sensu, ale jak on sam wciąga mąkę to nie ma co się dziwić. Choć niezrozumiała jest dla mnie scena konfliktów z policją, niczym manifest że ktoś tutaj miał kiedyś problemy prawne. Biedny ukrainiec w filmę dostaje w mordę przez złego skina Polaka, narracja całego filmu anty-Polska i anty-Romska.
Jak nie rozumiesz tego obrazu policji to znaczy, że masz kilkanaście lat w porywach dwadzieścia pięć.
Albo nie należę do patologii albo może w życiu nie wszczynałem burd z funkcjonariuszami. Jestem starszy, może milicji nie widziałem ale nastawianie wrogo społeczeństwa do mundurowych jest anty polskie.
Ja też nie należę do patologii, ale w 90' normą były naloty policji na młodzież siedząca na murkach. Przeszukania i zawijanie na dołek były na początku dziennym i nie trzeba było być anarchistą, wystarczyło być, a pobicia na komisariatach były normą.
Jak po 2000 sam zacząłem przesiadywać ze znajomymi na mieście to już się hamowali z przemocą, ale dalej mieli klapki na oczach i we wszystkich widzieli ćpunów, nie potrafili przejść bez zaczepiania koło ludzi na ławce.
Sam przez większość życia nie doświadczyłem, większych problemów ze strony mundurowej patologii, ale koło 2014 na studiach przebiegałem przez drogę, co skończyło się zawinięciem na komisariat i dostałem kilka ciosów w brzuch za nie podpisanie protokołu z zatrzymania (w którym były jakieś zmyślone bzdury).
Tak więc jeśli człowiek żyje w swojej wyidealizowanej bańce to może myśleć, że coś się zmieniło, ale nie.
W dzisiejszych czasach bez rejestratora w samochodzie strach jeździć bo przy kontroli będą próbowali ci wcisnąć wykroczenie, a byle patrol bez znajomości prawa nadal potrafi zaczepić przechodnia bo oni coś myślą.
Antypolskie to jest nastawienie części mundurowych, bo Polska to ludzie którzy tu mieszkają, a nie patologia, która myśli, że mundur pozwala im robić co tylko chcą.
Miłego dnia.
Takie rzeczy się zgłasza do wyższego szczebla, to nie jest już komunizm, domyślam się że przełom lat 80/90 musiał być zły. Policja musi mieć zaufanie społeczeństwa inaczej będzie bezużyteczna. To nie jest wyidealizowana bańka. Proszę obejrzeć serial Pitbulla bo dobrze przedstawił problem z okresu 2006/8 roku. W obecnych czasach wielu mundurowych którzy doprowadzali do patologii zostało wydalonych. Nie uważam że każdy jest dobry ale nie że każdy też jest zły. W moim dużym mieście takie sytuacje nigdy nie miały miejsca, nie neguję tego że gdzie indziej mogło być inaczej ale powtórzę, to się zgłasza i ściga ich. Nikt nie jest poza prawem. (Może politycy ale to wiadomo)