PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 546 tys. ocen
8,4 10 1 546314
7,9 70 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Jakie są wasze ulubine sceny z Trylogii i jakie was najbardziej poruszają?

Wiele ich jest ale na mnie zawsze oddziałuje ta sama, zawsze mam na niej ciary z góry do dołu, a mianowicie jest to scena kiedy przed oblężonymi murami Minas Tirith pojawia sie armia Rohanu. Jest to coś niezwykłego! Dla mnie magiczny moment filmu, kiedy król Theoden i jego kilku tysięczna armia wznoszą okrzyk "Śmierć" i ruszają w takt muzyki Rohanu miażdżąc oddziały orków!

Kolejne dwie sceny to początek Dwóch Wież - kiedy Gandalf spada w otchłań cienia i spadając walczy z Balrogiem oraz scena pożegnania hobbitów w szarej przystani - zawsze łza się w oku zakręci.

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

moje ulubione sceny z trylogi zaczne od druzyny ta taj jak gandalf łapie te cme i cos do niej gada a puzniej ruch kamery idzie w dół wiezy i jak orkowie wala mlotami w te miecze i to drzewo spada i do pieca cos tam wkładaja i tak az do sceny kiedy ten ork uruk hai wychodzi z błota i tego orka z mordoru dusi bo byli dwaj orkowie z mordoru i isengardu i ta scena jak frodo i sam ukladaja sie do snu a zaraz potem jest scena jak sa takie pola i lasy i pojawi sie czarny kon i widac tylko perelne całej postaci nie widac czarnego jezdca w 46:43 minucie to jest i oczywiscie ta scena jak te posagi sa co aragorn mówi do frada argorat od dawna marzylem by ujrzec dawnych królów moich przodków w dwóch wiezach znowu jak ten ork wydaje dzwiek z tego rogu i otwiera sie brama mordoru cala ta scena łacznie az do sceny kiedy froda i sama powstrzymuje golum i cała scena bitewna na helmowy jar w powrocie króla scena jak jeden z zołmierzy mówi do faramira za rzeka cicho orkowie sie przyczaili a moze juz wymaszerowali wysłalisci my zwiady do ken andors jesli atak przyjdzie zpółnocy ostrzega nas az do sceny kiedy i orkowie atakuja i przez most przechodza i ta scena jak na tych koniach wyjezdzaja z rochanu i orkowie talej atakuja w ozgiliath i na koniec najbrzydszy ork dowódca orków gathmot jednejo rycerza przebija dzida i mówi oto kres ery ludzi nadchodzi czas orków i ta scena jak smigol mówi tłusty hobbit niewiem smigol zatroszczy sie o pana on chce skarbu pozada go smigol widzi to w jego oczach niedługo sie o niego upomni zobaczysz tłusty hobbit ci go odbierze az do sceny i ta jest jedna z najlepszych scen jak czarnoksieznik z angmaru siedzi na skrzydlatej besti i mówi do gathmota wysli wszystkie oddziały nie przerywaj szturmu az zdobedziesz miasto wybij wszystkich a czarodziej złamie w nim ducha i scena co robicie leniwe scierwa ta scena podoba mi sie najbardziej co robicie leniwe scierwa brama niechce ustapic wracaj tam i wywaz odzwia nic im nie da rady grom sobie z nimi poradzi dawac tu wilczy łeb i te stwory ogrome ciogna ten wilczy łeb te stwory bardzo mi sie podobaja najbardziej w tym filmie z rogami jak nosoroszce wygladaja wielkie bestie sie nazywaja przeczytałem az do sceny kiedy jest zblizenie na wilczy łeb i ostatnia scena która mi sie narbardziej podoba jak legolas powala olifanta tego słonia łacznie w powrocie króła jest 5 ulubionych moich scen w dwoch wiezach tylko dwie sceny a w druzynie 3 sceny dlatego najczesciej ogladam powrót króla juz z milion razy obejrzałem musze dobic do 100 milionów razy

ocenił(a) film na 10
Rafal350a

1. Sceny w Morii
2. Oblężenie Helmowego Jaru
3. Oblężenie Minas Tirith
4. Śmierć Boromira
5. Narada u Elronda

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

Wszystkie sceny bez Froda i Sama
A tak poważnie, to ciężko wybrać, wszystko jest świetne, ale moje top 3 to:
* Przybycie elfów do Helmowego Jaru
* Wyliczanie zabitych wrogów przez Gimliego i Legolasa ( Wszystkie z nimi sceny)
* smierc Namiestnika Gondoru (nienawidziłam go)

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

1.Zdecydowanie śmierć Boromira i cała akcja Amon Hen
2.Narada u Elronda zwłaszcza gdy Legolas wstaje i uświadamia Boromirowi kim jest Aragorn
3.Gandalf vs balrog na moście
4.Ucieczka Arweny z Frodem
5.Odsiecz Eomera w Helmowym Jarze
6.Koronacja Aragorna
7.Szarża Rohanu
8.Przybycie Gandalfa do Isengardu i Gandalf vs Saruman

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

1. For Frodo

ocenił(a) film na 1
zioleklukas

wszystkie w ktorych nie ma DEIowatego przekazu czyli chyba tylko napisy koncowe

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

Drużyna Pierścienia:

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

Co minute jest moja ulubiona scena.

ocenił(a) film na 10
zioleklukas

Nie ma możliwości wybrania nawet kilku najlepszych scen. Ale powiedzmy jak na teraz powiedział bym chyba, że scena z pierwszej części. Scena w Morii kiedy Gandalf rozmawia z Frodem o Gollumie i Bilbie. To chyba przez te dwie słynne kwestie Gandalfa o litości i tym że decydujemy o czasie który został nam dany, plus do tego muzyka która rozrywa serce, piękny i za razem smutny temat muzyczny. Scena skromna ale jakże filmowa. Jackson został chyba zesłany z niebios żeby zrobić te filmy.