.kto nie oglądał niech nie czyta
.
.
.
Może taki temat już był, ale jestem ciekaw jaka jest wasza ulubiona scena w trylogii. Tutaj możecie wymieniać.
U mnie największe emocje zawsze wzbudza ostatnia walka pod czarną bramą. Aragorn obraca się do wojska i mówi cicho "Dla Froda". Po tych słowach zaczyna biec w kierunku wroga. Niesamowita scena.
Zdecydowanie przybycie Rohirrimów pod Minas Tirith , oraz monolog Theodena w Helmowym Jarze " Gdzie koń i jeździec " - przy tym wymiękam :)
wiele jest scen pięknych, wiele najpiękniejszych, wiele wyciska z oczu łzy ;) Podpisuję się pod poprzednikami - przybycie Rohirrimów i to po koronacji, ale moim chyba ulubionym momentem powrotu Króla, choć źle przedstawionym w filmie , jest moment przybycia Aragorna na czarnych statkach (dla tych, co nie czytali - Eowina umarła, a Eomer szukał zemsty, gdy nagle zobaczyli czarne żagle na rzece. Wszelka nadzieje zgasła, gdy wiatr rozwinął proporzec, wyszywany srebrnymi nićmi przez Arwenę, z godłem Elendila). Szkoda, że ją zmienili, zawsze jak czytam, to nie moge się powstrzymać od śmiechu przez łzy - jest wprost magiczna ;D
Ja bym tu poruszyła temat scen Aragorna i Arweny - uwielbiam je, bo są bardzo subtelne, uczuciowe i magiczne - zupełne przeciwieństwo dzisiejszych "komercyjnych" scen miłosnych, które stawiają na fizyczność.
A oprócz: no oczywiście przybycie Rohirrimów pod Minas Tirith; wizja Arweny w lesie; śpiew Pippina; marsz entów; kiedy Frodo i Sam rozmawiają o smaku truskawek; ponowne spotkanie drużyny przy łóżku Froda w zakończeniu... W sumie mogę wymieniać bez końca
Hm trzeba się zastanowić
Uwielbiam atak Jeżdźców na Wichrowycm Czubie, Sceny w Shire , Bree, Morię , ah oczywiście ten wygląd Rivendell
Lubię też pościg za orkami , scen kiedy biegli , grała rewelacyjna muzyka i był widok na okolicę
Nie pamietam wiele aktualnie
Sorry za lekko nieskładną wypoweidź
Ja uwielbiam moment, gdy wali się Barad Dur (eh, muzyka!),scena, gdy zapalają pochodnie na górach (i znowu ta muzyka! ;)), również pożegnanie w Szarej Przystani i pod koniec 2 części zjazd Gandalfa z Rohirrimami do Helmowego Jaru i w tym samym czasie monolog sama, że jest o co walczyć. W sumie można wymieniać, wymieniać, wymieniać ;D
hehe no tak ! Muzyka jest po prostu genialna- arcydzieło :) To ona w połowie powoduje że czasami łzy wylatują strumieniami z oczu . ;)
Ja bardzo lubię następujące sceny:
-Atak Rohirrimów na Minas Tirith
-Śpiew Pippina
-Pippin : " To wspaniale ! A... dokąd idziemy ? " :D
-Piękna mowa Sama w Osgiliath o bohaterach opowieści ( nawiązuje ona do życia każdego z nas ) :D
-Za każdym razem gdy muzyka odgrywa ważną rolę w filmie próbuję udawać, że się nie wzruszam, ale średnio mi to wychodzi :)
I wiele innych, których nie mogę sobie przypomnieć ze względu na przepych i wspaniałość tego filmu.
1. Ostatni Marsz Entow
2. Moria
3. Pojawienie sie Rohirrimow pod Minas Tirith
4. Sekwencja walki Gandalfa z Balrogiem w "Dwoch wiezach"
5. Atak nazguli na Minas Tirith
6. Śpiew Pippina dla Denethora
7. Wichrowy Czub
8. Saruman vs Gandalf w Drużynie
9. Walka na Amon Hen
10. Przyjazd Haradrimów na polach Pelennoru
- Rivendell
- rozmowa Pippina i Gandalfa w Minas Tirith o życiu po śmierci
- scena, gdy w jaskini Szeloby upada Frodo i widzi Galadrielę:)
- Helmowy Jar
- Arwena-Aragorn, Elrond; najbardziej podobają mi się te sceny w drugiej części
- Minas Tirith (ogólnie)
...
...
...
Bardzo lubię sceny z elfami, ale szczerze mówiąc nie podobało mi się Lothlorien w pierwszej części, bo było zbyt straszne.
Z Powrotu króla:
- Gdy Gondor wzywa Rohan przez rozpalenie ognisk - aż mnie coś ściska w gardle
- Wjazd Gandalfa i Pipina do Minas Tirith
- Otwarcie Minas Morgul - ten dźwięk, jakbyś na moment stracił słuch.
Fakt... rozpalenie ognisk jest monumentalne a muzyka jemu towarzyszaca przesladowala mnie przez baaardzo dlugi czas :)
Trochę tego jest:
"Drużyna Pierścienia":
-ucieczka Arweny przed Nazgûlami
-walka Gandalfa z Balrogiem
-obradowanie nad losem Pierścienia w Imildaris (najlepiej wygląda w edycji "rozszerzonej)
-walka z Nazgûlami na Amon Sûl
"Dwie Wieże"
-rozmowa Sarumana z Grimą o armii zdolnej zniszczyć Rohan
-sceny w Rogatym Grodzie
-uwolnienie Theodena spod władzy Sarumana
-śpiew Eowiny podczas pogrzebu Théodreda
-wypędzenie Grimy z Edoras
-przybycie Elfów do Helmowego Jaru
-sceny z Entami,a szczególnie monologi Fangorna;ostatni marsz Entów
-bitwa o Helmowy Jar,a zwłaszcza jej ostatnie sceny
-Samwise,Frodo i Gollum przy Czarnej Bramie
"Powrót Króla":
-przybycie Gandalfa do Isengardu i rozmowa z Sarumanem
-wymarsz orków z Minas Morgul wraz ze sceną ukazującą Minas Tirith podczas rozpoczęcia inwazjii
-bitwa na Polach Pelennoru,a zwłaszcza kontratak Haradrimów
-bitwa o Osgiliath
-atak Nazgûli na Minas Tirith
-rozmowa Gandalfa z Pippinem o życiu po śmierci
-monolog Aragorna przy Czarnej Bramie
-rozpalanie ognisk i scena,gdy Aragorn mówi Theodenowi o tym,że Gondor wzywa pomocy
-sceny w Dunharrow i na Ścieżce Umarłych
-scena śmierci Denethorna
-spotkanie się Drużyny po obudzeniu się Froda
ufff...dobrnąłem do końca