Wie ktoś może jaki tytuł ma ta pieśń którą śpiewa Pippin w sali tronowej u Denethora? I jeszcze jedna kto wykonuje w orginale i jaki tytuł nosi pieśń którą śpiewał Aragorn na końcu gdy go koronowano? Błagam was pomóżcie mi
To co śpiewa Pippin w oryginale (książce) jest o wiele dłuższe i delikatnie zmodyfikowane. Możesz całość znaleźć w Drużynie Pierścienia, pod koniec 3 rozdziału tuż przed spotkaniem z elfami. Tytułu konkretnego nie ma ("Zaczęli podśpiewywać i mruczeć cichutko, jak to hobbici mają w zwyczaju podczas wędrówek(..). Bilbo Baggins ułożył słowa do melodii starej jak świat i nauczył ich Froda, gdy wędrowali ścieżkami w dolinie Wody i rozmawiali o Przygodzie").
A względem Aragorna. W książce nie jest to żadna pieśń, tylko zwyczajne słowa, które wypowiedział przy koronacji. Dla potrzeb filmu dołożono melodię i Viggo to zaśpiewał. Ale za to mamy pewne wyjaśnienie: "Były to słowa, które Elendil wypowiedział, kiedy po raz pierwszy na skrzydłach wiatru przybył w te strony". W książce również są wygłaszane w Quenii, a potem przetłumaczone.
Mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoją ciekawość :)
Natomiast jeśli chcesz ściągnąć sobie te piosenki przez jakiś program, to wpisz sobie w jego wyszukiwarce "Pippin's song" dla piosenki Pippina, a dla piosenki Aragorna "The return of the king". Miłego słuchania.
Jak chcesz piosenkę Pipina to zagadaj do mnie na gg (mój numer u mnie na blogu0 to ci prześlę ;D
Piosenka Aragorna w trzech wersjach ;D
Out of the Great Sea to Middle-earth
I am come. In this place will I abide,
and my heirs, unto the ending of the world!
Zza wielkiego morza przybyłem do Śródziemia,
Tu pozostanę i tu żyć będą potomkowie moi,
aż do końca świata.
Et Earello Endorenna utulien.
Sinome maruvan ar Hildinyar tenn'
Ambar - metta!
I piosenka Pipina z filmu ;D
Home is behind
the world ahead
and there are many paths to tread
trough shadow
to the and of night