Nie wiedziałem gdzie o tym napisać, więc piszę w temacie mojego ulubionego filmu. Czy Wy też macie czasem tak, że dany film nie zasługuje u Was dajmy np na 9, ale i na 8 jest za mocny? Ja mam tak nie raz, gdzie takie 8,5 pasowałoby idealnie. I tu pytanie: czy nie dałoby rady tego zmienić, to znaczy zmienić skalę o wprowadzenie połówek? Nie wiem czy inni też to tak postrzegają to raz. Dwa - ewentualnie nie wiem jak można napisać o tym do właścicieli strony ;)
Piszcie co o tym uważacie.
Jak najbardziej się z tobą zgadzam, też tak często mam że nie wiem co wstawić i gdyby można było oceniać np: 8,5 było by super, niestety też nie wiem jak to zmienić, więc podpisuje się pod tym co napisałeś. Mam nadzieję, że będzie nas tu więcej i ktoś to zauważy i postanowi wprowadzić te zmiany ;)
Podbijam. Tym bardziej jeżeli ktoś ogląda masę filmów i potem - za jakiś czas - patrzymy w oceny. I wychodzi nam na to, że jednak filmy poziomem różnią się bardzo, a ocena ta sama. Dlatego też przydałyby się połówki/plusy i minusy.
Forum --> portal filmweb.pl
Temat był poruszany wiele razy. Mądrę głowy stwierdziły że takiego systemu oceniania nie będzie.
A moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. I tak na Filmwebie mamy bardzo szeroką skalę ocen, które możemy wystawić - od 1 do 10. Wydaje mi się, że to wystarczająco dużo, żeby zróżnicować wszystkie obejrzane filmy. Zastanawianie się, czy dana produkcja zasługuje na 8 czy może na 8,5 to byłoby dla mnie już zbytnie rozdrabnianie się ;)
Ja proponuje wszystkim zainteresowanym tym tematem obejrzeć na youtube filmik kolesia który zwie się quaz. Wpiszcie sobie "dlaczego oceny liczbowe to zło". Mówi tam o 10 stopniowej skali oceniania. Co prawda odnosi się tam do gier, jednak idealnie to działa na filmwebie ;)