PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 735 tys. ocen
8,0 10 1 734717
8,1 78 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

dlaczego balrog spadając w głąb góry nie użył swoich skrzydeł? podobno nie wszystkie stworzenia z tego gatunku je posidały, jednak ten tak, co było widać.

szarobury1321

Był za ciężki by go te skrzydła mogły go unieść. Właściwie w jego wypadku to były one tylko dla ozdoby :D

Ivalor

czyli kolejna "pomyłka natury" albo wymysł tolkiena ;)

ocenił(a) film na 10
szarobury1321

Dlaczego kura nie umie latać? Przecież też posiada skrzydła.

Ivalor

To ze za duzy to raz a dwa blona lotna w jego skrzydlach byla spalona od wlasnego ognia, wiec chyba logiczne ze nawet zahamowac lotu nie mogl ;p

gorhand

miał je w takim razie tylko dla "ozdoby", choć mało logiczne jest, by owa błona lotna była spalona od własnego ognia... :)

szarobury1321

Mnie tylko jedna scena zadziwiła, jak spadali Balrog ciepnął łapą Gandalfa jak komara, to uderzenie powinno go po prostu rozplaskać na ścianie, ale nie dość że tylko zakręcił się w miejscu, to jeszcze dalej pchał się do bitki :), dziwne nie? xD

użytkownik usunięty
Gotrek09

Gandalf nie był człowiekiem ;)

Fakt, on też był Balrogiem.

sarev0k

Oj, stary "Silmarilion" nie czytalem a z neta wiem ze Balrog na poczatku byl Majarem tak samo Gandalf, Saruman, Sauron.

ocenił(a) film na 9
gorhand

nie gadaj wać pan głupot balrogów na początku było kilkaset zostali oni powołani przez Morgotha.

szarobury1321

To była ozdoba dal Barlogów wiem to ponieważ przeczytałem wszystkie książki o Władcy świata Morghocie :)

ocenił(a) film na 10
szarobury1321

Wydaje mi się, że on nie miał tam miejsca na rozłożenie skrzydeł, można zauważyć, że często te skrzydła uderzają o ściany, ale nie czytałem ,,silmarilion'u" , i to co napisano o skrzydłach tylko dla ozdoby, może być prawdą.

ocenił(a) film na 10
szarobury1321

Nie wiem jak to jest według Tolkiena, w sensie czy skrzydła mają do użytku, czy dla ozdoby, ale nawet zakładając że potrafił on dzięki nim latać, to w Morii było to niemożliwe. Na otwartej przestrzeni jeszcze, ale nie w kopalni gdzie spadając co chwila uderzał o skały.
Nie było tam miejsca by rozłożyć skrzydła, więc logicznym jest że nie mógł sobie wzlecieć do góry.