Witam!
Proszę tu umieszczać waszym zdaniem najlepsze, najśmieszniejsze, lub ciekawe cytaty
bohaterów waszych ulubionych dzieł Fantasy.
-"Nienawidzę drzew, równie mocno jak nienawidzę Elfów" - Gotrek Gurnisson
-"Ja jestem Zabójcą, człeczyno, urodzonym by zginąć w bitwie, w moim życiu nie ma miejsca
na strach". - Gotrek Gurnisson
"Spokojnie jak na wojnie, tu pierdolnie, tam pierdolnie i znowu jest spokojnie"- krasnolud Zoltan Chivay
" Przepowiadać przyszłość potrafi każdy. I każdy to robi, bo to wszakże łatwe. Nie jest żadną sztuką przepowiadać. Sztuką jest przepowiadać trafnie. Ja drogi Geralcie umiem sporo i wiem sporo. Wskazuje zresztą na to mój, jak powiedzielibyście wy ludzie, tytuł naukowy. W pełnym brzmieniu: Aen Saevherne" - elf każący się tytułować Avallac'h
" Dobra szczury jak pląsać to pląsać. Graj muzyko !" Łowca nagród Leo Bonhart przed zabiciem bandy szczurów."
" Mówiliśmy sobie, co za różnica, pobędziemy sobie trochę tu, a trochę tam, co z tego, że Dh'oine uparli się, by swój świat unicestwić wraz ze sobą ? Pójdziemy sobie dokądś indziej... Do innej banieczki..." Auberon Muircetach- król Aen Elle
" Jakaż to uraza między waszymi klanami musi być skoro przetrwała 2 tysiąclecia? - Spytał Hamnir.
-Rozchodzi, się o chusteczkę do nosa, wrzuconą przez Thana Kruszących kamień do morza - rzekł - Domagamy się odszkodowania, za zniewagę i zniszczoną własność" xD.
"Zebrać wojska, potrzeba będzie wszystkich sił by przeżyć tę plagę, ale zwyciężymy i ją pokonamy" Alister z Dragon Age po koronacji.
"To dopiero jeden liść, a został jeszcze cały las." - J.R.R Tolkien
"-A więc czego chcesz Asasynie ?
-Krwi " Altair z Assasins Creed gra jest właściwie opowieścią quasi historyczną a takowe także się zalicza do fantastyki dlatego ten cytat też zamieściłem.
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone(wł. Nulla a realle, tutto a lectio" motto Asasynów.
No to- może coś ze znajomego dla ciebie Ivalor Bioshocka :)
Andrew Ryan: "Nazywam się Andrew Ryan i jestem tu, by zadać wam pytanie:
Czy człowiekowi nie należą się owoce jego pracy?
Nie, mówi człowiek w Waszyngtonie. Należą się najuboższym.
Nie, mówi człowiek w Watykanie. Należą do Boga.
Nie, mówi człowiek w Moskwie. Należą się wszystkim.
Odrzuciłem te odpowiedzi. Zamiast nich wybrałem coś innego.
Wybrałem to co niemożliwe. Wybrałem... Rapture."
albo: Andrew Ryan: "Wiesz co fundamentalnego odróżnia człowieka od niewolnika? Pieniądze, władza? Nie. Człowiek wybiera, niewolnik słucha."
Mogę jeszcze coś pocytować ze świetnej gry Max Payne, (bo film jest totalną porażką) to sensacyjno-kryminalna gra- ale mimo wszystko posiada elementy np mitologii skandynawskiej, wyobrażeń piekła i w nikłym stopniu fantastyki :)
Niektóre monologi czy tam cytaty Maxa:
"Żyło mi się dobrze. Zachód słońca w piękny, letni dzień, zapach świeżo skoszonej trawy, głosy bawiących się dzieci. Dom po drugiej stronie rzeki – w Jersey. Piękna żona i córeczka. Amerykański sen który się ziścił. Ale sny lubią zamieniać się w koszmary, gdy tylko odwrócisz wzrok. Nie podobało mi się to przedstawienie. Ale los dał mi miejsce w pierwszym rzędzie."
"Strach doda ci skrzydeł! Gognitti musiał się śpieszyć. Aniołem nie był, ale strach naprawdę dodaje skrzydeł."
"Ta mroczna wiadomość była równie subtelna, jak kula trafiająca w serce."
"Lupino był naćpany po uszy i gotowy na 15 rund walki ze zmutowanym aligatorem."
"On miał kij bejsbolowy, a ja byłem związany. Wkurzanie go było świetnym pomysłem!
Ale gdy ktoś traktuję twoją głowę kijem bejsbolowym, to trudno jest nie chować urazy."
"Chciałem wkurzyć Punchinello na tyle, żeby się potknął. Najlepiej wpadając wprost do swojego grobu!"
"Chciał dokupić garść piasku do klepsydry, która odmierzała jego czas... Ale ja nie sprzedawałem piasku!"
Może być czy nie? xD
Gandalf! - zdołałem wreszcie wymówić chociaż tylko szeptem. Czy myślicie, że mi odpowiedział:
"Dobry wieczór Pippinie, cóż za miła niespodzianka?". Wcale nie! Powiedział:
- Wstawaj Tuku, bęcwale jeden! Gdzie u diaska podziewa się Drzewiec wśród tego rumowiska?(...)
Nie do nas należy decydować o czasie... jedyne co możemy, to decydować o tym, co zrobić, w czasie który został nam dany. Są i inne siły działające na tym świecie, oprócz zła.
Musimy odejść w smutku, lecz nie rozpaczy. Nie na zawsze przykuci jesteśmy do okręgów świata, poza nimi zaś istnieje coś więcej niż wspomnienie
Uważaj abyś się nie potknął u kresu drogi.
Nawet najmniejsza istota może zmienić bieg przyszłości
Starałem się uratować Shire, i uratowałem, ale nie dla siebie. Często tak bywa Samie, gdy jakiś skarb znajdzie się w niebezpieczeństwie, ktoś musi się go wyrzec, utracić, by inni mogli go zachować.
Zapraszam do obejrzenia(a raczej przeczytania) mojego bloga. Tam tych cytatów jest na prawdę dużo.
Proszę nie reklamować swoich wypocin Dzikusiu.Nikogo one nie interesują ten temat nie jest od tego. Poza tym jeśli zamieszcza się cytaty należy opatrzyć je cudzysłowem, chyba cie tego nie douczyli( taka dygresja).
"Myślałeś, będąc chłopcem, że mag to ktoś, kto potrafi uczynić wszystko. Tak i ja niegdyś myślałem. Tak myśleliśmy wszyscy. A prawda jest taka, że im bardziej poszerza się jego wiedza, tym bardziej zwęża się droga, którą może on kroczyć; aż wreszcie niczego już nie wybiera, lecz czyni tylko i wyłącznie to, co musi czynić..." - Czarnoksiężnik z Archipelagu
"Mysl, patrzac na niebo. Na gwiazdy. I nie pomyl ich z tymi, ktore odbijaja sie noca na powierzchni stawu" Vilgefortz - Czas Pogardy
"Sprawy puszczone raz w ruch niełatwo dają się zatrzymać."
- Sługa Boży
To nie są moje wypociny, tylko uwielbianego przeze mnie mistrza: Tolkiena, jak na pewno zdążyłeś zauważyć po dokładnym przewertowaniu tylu dzieł fantasy. Stąd też mnie wygonisz? Niestety nie masz takiego prawa, bo temat nie jest twój.
No tak Wikusiu- czepiasz się mojego "wogóle" a nie wiesz, że cytaty pisze się w cudzysłowiu xD Czego was tam uczą w tej szkole? bużka :D
Skoro tobie wolno się mylić, jeszcze bardziej beznadziejnie niż mnie, to czemu mi nie wolno zapomnieć cudzysłowia? Tego jednego możesz sobie pogratulować, nauczyłam się tego od ciebie. Nie pisz tylko, że znów daje o sobie znać moja arogancja, bo teraz ewidentnie zaczynasz ty.
Skoro tobie wolno zapomnieć cudzysłowia to mi wolno napisać razem wogóle- proste- i koniec. bużka na pożegnanie :D
"Wiedział teraz – i trudna to była wiedza – że jego zadanie nie polegało na tym, aby przekreślić to, co uczynił, lecz na tym, aby skończył, co zaczął." Czarnoksiężnik z Archipelagu
"Tylko w milczeniu słowo, tylko w ciemności światło, tylko w umieraniu życie: na pustym niebie jasny jest lot sokoła."
"krew ja jej rękach, krew na jej sukience, płoń, płoń Falka za twe zbrodnie płoń i skonaj w męce" -
Dziadowska pieśń śpiewana w noc Shavenherne dla upamiętnienia masakry dokonanej podczas rebelii Falki
"Patrzysz, ale nie widzisz.(...) Jak to się dzieje, że nie potrafisz zinterpretować tego, co widzisz?" - Wampir Lestat
"Nazywam się Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Żyję na tym świecie czterysta dwadzieścia osiem lat według waszego rachunku, sześćset czterdzieści dwa lata według rachuby elfów. Jestem potomkiem rozbitków, nieszczęsnych istot uwięzionych wśród was po kataklizmie, który wy nazywacie Koniunkcją Sfer. Uchodzę, delikatnie mówiąc, za potwora. Za krwiożercze monstrum"- Chrzest Ognia
"Królewicz nie przybędzie i wszyscy o tym wiedzą, a Śpiąca Królewna chyba już umarła."- Lestat
"Gimli zgrzytnął zębami.-Oto gorzki koniec naszych nadziei i trudów.
-Koniec nadziei, może, ale trudów z pewnością nie - rzekł Aragorn"
"- Tak, to dziwna rzecz - przyznał Legolas. - Patrzałem wtedy na Aragorna i myślałem, jak wielkim i groźnym władcą mógłby się stać człowiek o takiej sile woli, gdyby zatrzymał dla siebie Pierścień Władzy. Nie na próżno Mordor tak przed nim drży. Ale to duch szlachetniejszy, ponad pojęcie Saurona; czyż nie jest z rodu pięknej Luthien? Nigdy potomstwo jej nie wyginie, choćby nieprzeliczone lata przeszły nad światem."
"Daje ludziom nadzieję, sobie nie pozostawiam żadnej" - Gilraena
"Niech Wejdą, jeden jeszcze Krasnolud w Morii dycha" - Gimli
Sapkowskiego czytałem bardzo, bardzo dawno temu więc cytatów ciekawych z tego dzieła nie pamiętam, muszę znaleźć trochę wolnego czasu i odświeżyć sobie tę książkę :]
Tak po za tematem, bo zamierzam się na tego Bioshocka od jakiegoś czasu, i chciałem zapytać się jakie on ma wymagania sprzętowe, bo niestety mój Laptop nie jest najgorszy ale też mega grafiki nie udźwignie
Mi pisze na pudełku od Bioshocka: Windows Vista / XP | 2 GB pamięci RAM | 9 GB wolnej przestrzeni dyskowej | karta graficzna- min. 512 MB. A graficzka piękna jest w Bioshock- zarówno w jedynce jak i w dwójce :)
kurde wszystko pasuje tylko te ramy :S
No nic muszę pomyśleć o nowym komputerze bo części do Laptopów są cholernie drogie i trzeba to dawać do serwisu ;
"Wschodzi Czerwone Słońce, tej nocy została Przelana krew" - Legolas
"Podaj swoje imię, a Poznasz moje,
Uciąłbym ci łeb Krasnoludzie, gdyby choć trochę wystawała spośród traw" xD
"Poważna to sprawa rzekł Bilbo, wyjść za próg, uważaj na swoje nogi, bo niewiadomo gdzie cię poniosą" Frodo do Sama
Jeżeli masz system Win XP to powinno ci dobrze działać na 1 GB ramu. Sam wiem jak to jest z lapkami. Dlatego jakieś 3 miesiące temu przerzuciłem się znowu na stacjonarkę. Z lapków najgorsze są Acery, mój do serwisu 3 razy jezdził( a serwis Acera za granicą jest).
http://www.youtube.com/watch?feature=player_profilepage&v=U1pCu9p5cXI&eurl=http% 3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fuser%2Fivalor3%23p%2Fa%2Fu%2F0%2FU1pCu9p5cXI#at=51
Tu w moim gameplayu zobaczyć początek z gry, gameplay juz robiłem jakiś czas temu :)
Czy mi się zdaje, czy w pewnych momentach gierka trochę u ciebie przycina? xD Pytam bo jestem spostrzegawczym człowiekiem :D
Ten gameplay już widziałem kiedyś mi pokazywałeś, fajny dlatego postanowiłem że w końcu się za to zabiorę xD
Gierka jak się gra to się nie przycina, to wina frapsa, który znacznie spowalnia działanie komputera. A innego programu do nagrywania nie mam. Wkrótce wrzucę jeszcze filmy z Assasin's Creed I i II. Te gry też są świetne,a fabuła jest w miarę spójna z historią.(tylko końcówki obu gier pozostawiają trochę do życzenia).
"-Nie przeżyjesz, jeżeli ze mną pójdziesz, Samie. A tego ja znów nieść nie mogę- rzekł Frodo.
- Mniej pewna śmierć z panem niż bez pana- odparł Sam.
-Ależ ja idę do Mordoru!
- Wiem to dobrze, proszę pana. Nie może być inaczej. A ja idę z panem!"
"Meriadock Brandybuck i Peregrin Tuk, mogłem się domyślić" - Gandalf łapiąc Merriego i Pippina za uszy xD
"Głupi Tuk!- Sam tam wskocz i oszczędź nam swojej głupoty" - Gandalf
"I co teraz?" - Pippin
"Spróbuje je wyważyć twoją pustą głową, a jeśli mi się nie uda to przynajmniej uwolnię się od twoich głupich pytań" - Gandalf xD
"Ktož jsú boží bojovníci
a zákona jeho,
prostež od boha pomoci
a úfajte v něho,
že konečně vždycky s ním svítězíte."
Pieśń bojowa taborytów radykalnego odłamu husytów.
"Kur. wa! – wrzasnął wreszcie. – Boże! Widzisz i nie grzmisz? Do czego to doszło! Upadły, kur. wa obyczaje, zginęła cnota, umarła poczciwość! Wszystko, wszystko zagrabią, ukradną! Złodziej na złodzieju i złodziejem pogania! Łobuzy! Szelmy! Łajdaki!
– Łotry, na kościoł świętej Cecylii, łotry! – zawtórował Kuno Wittram. – Chryste, że też nie spuścisz na nich plagi jakiej!
– Świętości, skur.ysyny, ani uszanują! – ryknął Rymbaba – Toć dudki, co je wiózł kolektor, na cel zbożny były! "
Reakcja raubitterów Buko von Krossiga, Kuno Wittrama i Peszka Rymbaby gdy dowiedział się, że poborca podatków na którego zamierzał napaść został już napadnięty.
Narrenturm
Co to jakąś cenzure tu wprowadzili czy coś ? To już po polsku mówić nie wolno ?
"[...] upir, o północku nadleciawszy, nie zląkł się zgoła [czosnku], jeno śmiać się jął, zębami od uciechy zgrzytać a szydzić. <Dobrze to, wołał, żeście się przyprawili, wnet was żreć będę, a przyprawione mięsiwo więcej mi do smaku. Posólcie się jeszcze a popieprzcie, a i o musztardzie nie zapomnijcie.>" Sapkowski