PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31568}
7,2 142 tys. ocen
7,2 10 1 142136
6,4 33 krytyków
Vanilla Sky
powrót do forum filmu Vanilla Sky

Waniliowe niebo

ocenił(a) film na 8

Na "Vanilla Sky" nie wybrałam się do kina, zniechęciły mnie dość krytyczne komentarze, złe oceny tegoż filmu. Po raz kolejny przekonałam się, że należy zawsze samemu sprawdzić.

Film mnie zaskoczył, bardzo pozytywnie :) Pomysł podobał mi się, może nie jest to zbyt odkrywczy film, nie jest wybitny, ale ma to coś, co zostaje w pamięci i sercu. To film niesamowicie "zakręcony", z piękną muzyką (Peter Gabriel i Radiohead) i świetną obsadą. Tom Cruise po raz kolejny pokazał, że pragnie tworzyć role niezapomniane, że chce i potrafi. Kobiece kreacje Cameron Diaz i Penelope Cruz były również zachwycające. To one stworzyły klimat, tak niezwykły dla tego obrazu, pełnego ciepła i koloru, mimo że było w nim tyle żalu, bólu i niespełnionych marzeń. Diaz pokazała, że ma ambicje, że nie tylko śmieszy w zabawnych komedyjkach, ale szuka czegoś nowego. Cruz pamiętam z "Wszystko o mojej matce" Pedro Almodovara, zagrała wspaniale, stworzyła wesołą, uśmiechniętą i niezwykle dziewczęcą postać, pełną miłości, ale szczerą i uczciwą.