Upior tak okreslił Christine, gdy się na nią trochę 'wkurzył' ;)
Dokładnie gdy ona mu ściągneła maske. Można ten kawałek usłyszeć w piosence "Remember-Stranger than you dreamt it" dokladnie 1:10 :)
Mowi cos w stylu: Ty mala klamliwa Dilajlo "you little lieing Dilaila" (nie wiem jak to sie bedzie pisalo) Ale wciaz nurtuje mnie to co to za osoba, pytalam sie nawet polonisty ale nie wie, :/
P.S. Mam te piosenke, jesli ktos chcialby posluchac to niech napisze :) GG:2314236
P.S.2 No i oczywscie Upior jest the best, po prostu zakochalam sie w tym filmie i ide drugi raz :)
po pierwsze nie wiem do jakiej ty szkoly chodzisz ale twoj polonista jest skonczonym idiota i wogole nie powinien nauczac tego przedmiotu... - powiedz mu to...
po drogie nie piszesze sie Dilajla tylko Delilah... a po polsku Dalila
po trzecie trzeba sie bylo zapytac katechetki to by ci powiedziala ze Dalila byla ukochana izraelskiego bohatera - Samsona... ktora go w podstepny sposob wydala w rece filistynow ktorzy go oslepili i uwiezili... dlatego upior porównuje Chrisyine do Delily w momencie swojego wzburzenia...
Dalila jest symbolem kobiety podstepnej, zdradliwej i uosabia wszystkie zle cechy jakie niewiasta moze posiasc... wydala Samsona za pieniadze... nie liczac sie z tym ze zdradza czlowieka ktory jej bezgranicznie ufa... w momencie gdy obciela mu wlosy - symbol jego sily - spal i byl calkowicie bezbronny tak jak bezbronny byl upior wobec gestu Christiny gdy ta sciagnela mu maske w chwili gdy najmniej sie tego spodziewal...
zapraszam w zamian za podpowiedz... do wpisania sie pod temat - wasza ulubiona scena... : ) na samym dole jest fajny dodatek - wasza ulubiona wymyslona scena - spodoba ci sie... i pozdrowienia dla polonisty... : )
no wreszcie ktos zadaje jakies konkretne pytanie... bo ten film kryje w sobie wiele ciekawostek... tylko ze ciezko o nich porozmawiac na forum bo nikt sie tym nie interesuje...
mi sie podoba strona - wasza ulubiona scena... - na samym dole jest fajny dodatek... warto tam zagladnac... :)
no Agas fajne pytanie zadajesz... spoko mnie tez to ciekawilo... tylko ten twoj polonista to powinien predzej sadzic buraki nic nauczac w szkole.... nie sadzisz???
no Agas fajne pytanie zadajesz... spoko mnie tez to ciekawilo... tylko ten twoj polonista to powinien predzej sadzic buraki nic nauczac w szkole.... nie sadzisz???
Dzieki, wlasnie sprawdzalam kto to byla Dalila bo to bylo podobne haslo, ale nie wiedzialam jak sie je czyta i myslalam ze to nie o nia upiorowi chodzilo :)
A filmy najlepiej chyba sciagac przez eMule :)
no albo przez dc++, ale sluchajcie... zobaczcie czy uda wam sie sciagnac wersje o upiorze z 1990 roku... bo mi sie sciagnelo ale obraz jest zamazany i nic nie widac... moze wy macie jakis lepszy program o ktorym ja nie wiem... to napiszcie bede wdzieczna... albo jesli macie ten film wgrany na komputer to moglybyscie napisac swoj email a ja bym wam sie wpisala na strone i moglibysmy sie dogadac i naprzyglad moglybiscie mi wyslac ten film ... zaplacilabym kazda sume... oczywiscie w granicach ludzkiego rozsadku...
a swoja droga to ta pieprzona telwizja tez by mogla to wpuscic... nie... same szmiry leca... a tego co fajne nie wpuszczaja...
dlatego dziekuje Bogu ze choc przez internet mozna cos sciagnac...
heh....dobre konkretne pytanie...potwierdzam....wresz cie tez znalazlam osobe ktora ma jakies schizo do mego podobne....ale ....mam troche inne pytanko.....wiec szukam juz od jakiegos(tj dluzszego) czasu jakis ksiag GASTONA LEROUX czytalam tylko upiora opery i musze przyznac ze jest świetne!!! polecam(o ile uda sie wam znalezc).... swohja droga film tez niczego sobie ale brakuje mi tego "prawdziwego" konca filmu jaki zawarty jest w książce....