Że tak kontrowersyjnie zaczne ;] Mam pytanie: Co sądzicie na temat dyskusji którą prowadziłem z nie jakim Janko Bzykantem na forum Terminator: Ocalenie ? Oto i link:
http://www.filmweb.pl/topic/1093276/Wra%C5%BCenia+po+trailerze.html?page=6
Główną przyczyną naszego sporu były rzeczywiste powody postępowania Fuhrera przed i po objęciu urzędu kanclerza 3 Rzeszy. Jest tego troche do czytania, jeżeli jednak macie trochę czasu zapraszam do wyrażenia waszej opinii na ten temat. A zaczeło się od mojej wyp. z dnia 6 maja 2009 22:45 i odpowiedzi:
"Oświęcim i Rzesza... to nie było skutkiem idei nadczłowieka, ani nawet samego rasizmu. Tylko skutkiem przeprowadzenia reform - radykalnych, drastycznych i bezlitosnych reform gospodarczych. Ale bez faktycznej wiedzy historycznej, społeczeństwo skazane jest na 'humanistyczną' ideową papkę. " ...
Niemiecki film to i Adolf nie był zły :). A tak na poważnie to gdzieś czytałam, że film został tak specjalnie zrobiony, aby, jak to napisałeś, wzbudzał litość. Nawet dla mnie w tym filmie Hitler zachowywał się jak dobry człowiek, był chory i w połowie filmu zrobiło się go żal. Ach, Niemcy potrafią.
Hmmm ... coś jest w tym co mówisz ;) Ktoś na tym forum słusznie stwierdził iż jest to pierwszy film w którym ukazano także jego "ludzkie oblicze" i choć faktycznie ja sam byłem pod lekkim wrażeniem jego "odmienności" od dotychczas pokazywanych obrazów, tak cały czar oraz żal prysnął w momencie ukazania jego zawiści wobec własnych ludzi ... a nawet upadających Niemiec.
Na marginesie. Czytałem również i na plan zdjęciowy chciała się wkręcić grupka neonazistów, aby zagrać statystów ... salutujących Adolfowi w mundurach SS :D
Obejrzyj sobie "Hitler - narodziny zła" to zobaczysz czy nie byl taki zly. Byl chory z nienawisci do zydow i reszty swiata, nie wyszlo mu z malowaniem, nikt nie traktowal go na poczatku powaznie, mial ciezkie dziecinstwo, zlapal sie armi i dążył do wiekszej wladzy. Chcial byc bardziej niemiecki niz niemcy, nie mogl zniesc mysli ze moze przegrac wojne, twardo realizowal swoje założenia nie sluchajac niczyich sugestii. Popieram go w kwestii żydowskiej, bo oni panoszą sie w innych krajach i zabierają chleb rodowitym polakom, niemcom czy amerykanom, tez glownie z ich powodyu zginelo duzo naszych podczas 2 wojny. Hitler wiedzial ze Polska to glowna siedziba zydow w Europie i przez to mielismy obozy. Musielismy cierpiec za zydow ktorzy nas okradaja do dzisiaj.
Dominic przeczytaj sobie chłopie taki np. "Antyslawizm Adolfa Hitlera" Jerzego W. Borejsza (albo zapoznaj się choć sporadycznie z tym terminem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lebensraum )
To przekonasz się sam że Polak dla Adolfa był niewiele lepszy od Ruska, z którymi to Adolf często utożsamiał żydów.
Marks, Engels, Trocki - ideologiczni twórcy komunizmu byli zydami. Zgadza się.
Wielu żydów było też wśród kierownictwa NKWD, zbrodniarzy odpowiedzialnych za Katyń.
Ale tym samym antysemitom którzy to tak gorliwie przypominają jakoś ulatuje z głowy fakt że ok 5-7% wszystkich pomordowanych polaków stanowili... również Żydzi.
"Hitler wiedzial ze Polska to glowna siedziba zydow w Europie i przez to mielismy obozy. Musielismy cierpiec za zydow ktorzy nas okradaja do dzisiaj."
Musieliśmy cieprieć bo jako pierwsi odważyliśmy się powiedzieć "NIE" jego ekspansji na wsch. Nie zapominaj o tym, t.j. o tym że ponad 80% wszystkich pomordowanych podczas 2WŚ żydów, to prosta ludność z terenów wschodu.
W ciągu około 30 lat 85% naszych rodaków podzieliło by ich los lub zostało by przesiedlonych. -Między innymi na Sybir.
"To przekonasz się sam że Polak dla Adolfa był niewiele lepszy od Ruska, z którymi to Adolf często utożsamiał żydów"
Tak jak napisalem wczesniej, Polska i wschod to byly najwieksze skupiska zydow, moze dlatego utozsamial? W koncu to wlasnie w polsce zydow zgineło najwiecej.
Druga sprawa jest taka ze Polska to bardzo dzielny naród, nikomu sie nie damy, tylko ze nie mamy armii ktora moglaby rownac sie chociazby z Białorusią, o Niemcach nawet nie mówiąc. Nigdy sie nie poddalismy, i co z tego mamy? Czy Swiat postrzega teraz Polske jako naród wojownikow? Chyba raczej maja nas za biedote i zacofanie, kazdy nas olewa i sie z nas smieje. Francja, Austria, Czechy poddaly sie bez oddawania ani jednego strzalu, sa to panstwa niepodległe i w dodatku bogate. My walczylismy i... zostalismy przeorani przez Niemcow i Rosje, nasi przyjaciele z Ameryki podczas okupacji niemiec zrobili z nich Europejska potęgę, moze trzeba wypowiedzec wojne Amerykanom i nasze klopoty znikną? Po 2 dniach skapitulujemy a oni beda nas okupowac, i Polska bedzie Ameryką.
Walczylismy za zydow, a oni teraz zmieniaja historie podpisujac zdjecia nazistów "Polscy żołnierze".
Najwięcej żydów zgineło w Polsce. Fakt. Z tym że symboliczne "99%" to w większości prosta ludn. wiejska z ZSRR. Polacy i Rosjanie (ogólem słowianie) byli kolejnym zmitologizowanym wrogiem na drodze Adolfa i zostali by wyeliminowanie w drodze zdobywania przestrzeni życiowej na wschodzie Lebenraum. Dla "gorszych rasowo" nie było miejsca w nowym ładzie. Planowano wysiedlić ok. 85% z nas, bądź wykończyć. Robiono to zresztą w ogromnym stopniu np. na Pomorzu do wiosny 1940.
Prawdą jest że Adolf przed wojną wyrażał się o nas dość pozytywnie dzięki zasługom w wojnie przeciwko bolszewikom oraz Piłsudskiemu. Na ile była to jednaj tylko wyrafinowana gra ? Wku*wił się dopiero kiedy wiedział że Polska nie pozwoli sobie odebrać Pomorza. Nie zapominaj że praktycznie od 1930 do wybuchu wojny namiestnik okręgu Gdańsk Prusy Zachodnie, Albert Forster stopniowo rozszerzał wpływy NSDAP w Wolnym Mieście Gdańsk.
No więc gdybając: Gdybyśmy dali się orżnąć i poddali bez walki:
1. Rzesza zajełaby nam prawie całe pomorze. Nam został by tzw. Korytarz (droga tranzytowa)
2. Nastepnym posunięciem byłoby zakoszenie Górnego Śląska.
3. Polska stała by się tzw. państwem satelickim (i to niekoniecznie na trwałe !), współpracującym z 3 Rzeszą i walczącą w ZSRR (głównie w kategorii "mięsa armatniego" Wermachtu")
4. Tereny Pomorza i Górnego Śląska uległy by całkowitemu zniemczeniu.
5. W razie przegranej wojny postrzegano by nas jeszcze gorzej.
"Nigdy sie nie poddalismy, i co z tego mamy? Czy Swiat postrzega teraz Polske jako naród wojownikow? (...) Francja, Austria, Czechy poddaly sie bez oddawania ani jednego strzalu, sa to panstwa niepodległe i w dodatku bogate."
Na początek mały cytat z wiki:
"Zgodnie z narodowosocjalistyczną teorią rasową, prawie cała polska ludność była uważana według Generalnego Planu Wschodniego za ludzi gorszej kategorii, niemożliwych do zniemczenia. Wśród Czechów, Słowenów i Francuzów do tej kategorii zaliczało się 50% ludności. 20-50 milionów ludzi miało zostać wykorzystanych do pracy przymusowej lub deportowanych na nieurodzajne tereny, co oznaczałoby dla nich de facto śmierć głodową."
Więcej... duźo więcej masz pod linkiem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Generalny_Plan_Wschodni
Czy w związku z tymi założeniami, nadal uważasz że brak sprzeciwu wyszedłby nam (Polakom) na lepsze ?
Naszym problem był Stalin i komunizm (kolo notabene wyznania prawosławnego), który spaczył do potęgi i tak już chorą ideologię żydów Marka i Engelsa. Teraz żyjemy w wolnej Polsce... rozwijającej się Polsce. To że jesteśmy tak postrzegani możemy zawdzięczać właśnie pozostawieniu nas przez tyle lat w sidłach komunizmu i braku możliwości walczenia o prawdę. Naprawdę nie rozumiem jak można popierać masowe mordy np. na żydach, ok. co innego tzw. warstwy kierownicze. Ale na Odyna ! Czy uważasz że masowa rzeź na ludziach typu Anny Frank czy W. Szpilman to "prawidłowy tok myślenia" ?
Gdybysmy poddali sie niemcom to dlaczego mieliby niszczyc Slask i Pomorze? Moze szybciej doszloby do upadku kominizmu w Polsce i teraz bylibysmy zdecydowanie bardziej rozwinietym krajem. Nie wiem czy slyszales o tym ze tydzien po ataku Niemców na ZSRR, rosjanie mieli w planach zaatakowac Niemcow i reszte Europy, niestety dla nich Hitler byl szybszy i gdyby nie zwlekal z atakiem na Moskwe to Rosja przegralaby wojne i zotala okupowana przez Niemcy. To samo dziala w drugą stronę, bo Rosja doszlaby do Anglii i Europa bylaby teraz 1 krajem.
"Naprawdę nie rozumiem jak można popierać masowe mordy np. na żydach"
Wojna sie skonczyla, ale i tak nie jestesmy wolnym krajem, jestesmy okupowani przez morderców Pana Jezusa. Obecnie w Polsce rodowitych zydow jest pare tysiecy, tak podaja statystyki. Ale ludzi pochodzenia zydowskiego ok 6 milonów, prezydenci i premierzy, ci ktorzy nami rządzą. Nie jestem mordercą, nie chce nikogo wybijac w komorach gazowych czy wysiedlac na Sybir, Izrael jest bogaty i nie rozumiem dlaczego ktos z takiego kraju chce mieszkac w Polsce? Chcialbym zeby Polska byla polska a nie zydowska czy niemiecka, nie mam nic przeciwko obcokrajowcom w naszym kraju, ale to jest sprawa na skale krajowa. Gdyby nie Hitler i jego drastyczne, moze nawet chore metody to co drugi z "nas" bylby pochodzenia Izraelskiego. Nie jestesmy krajem biednym, jestesmy biedni przez złodziei w rządzie, ale jak wiadomo mają to w krwi, nie mozna ich za to winic. Stalo sie tak a nie inaczej i nic z tym nie zrobisz, zolnierze SS byli uczeni do zabijania i nie okazywania litosci, czy to byl ich wybor? Mogli wybrac smierc, swoją. Wermacht jak slusznie napisales to mieso armatnie, winni sa ci ktorzy nimi kierowali, czy wszyscy w Niemczech tak bardzo sie bali Hitlera i jego partii ze prezydent wbrew swojej woli uczynil go kanclerzem? Wojsko Niemieckie napewno poradziloby sobie z SA. Jest jeszcze jedna kwestia ktora mnie zastanawia, dlaczego Adolf trzymal zydow przy wladzy?
"Gdybyśmy poddali się Niemcom to dlaczego mieliby niszczyć Śląsk i Pomorze?"
Nic takiego nie napisałem. Śląsk i okolice np. Poznań oraz Pomorze należały do Niemiec przez cały czas zaborów ... i były całkowicie "niemieckie". Po Traktacie Wersalskim odzyskaliśmy to co nam zrabowano, ale Niemcy nie mogli sobie tego darować. Jestem z Pomorza i dobrze znam jego historie z 2WŚ. Notabene pracuje jako przewodniki w muzeum KL Stutthof- obozie koncentracyjnym stworzonym początkowo do wyniszczania miejscowej ludności a od 42' również wszystkich pozostałych. Co ważne w planach Hitlerowców obóz ten w ciągu ok. 7-10 lat miał stać się dla słowian, tym czym Auschwitz dla żydów. Ale wracając do meritum: Pomorze oraz Śląsk byłyby całkowicie zniemczone ... po raz kolejny, bo i naród niemiecki tego oczekiwał.
W jakim sensie szybciej doszłoby do upadku u nas komunizmu ? Gdyby Polska poddała się 3 Rzeszy ? No i co to ma wspólnego z rzekomo szybszym uwolnieniem się z pod ciężaru czerwonych ? Bo zdążono by zabić więcej (w 99% prostych) żydów na naszym terytorium ? Sorry. Naprawdę nie widzę związku.
"Nie wiem czy słyszałeś o tym ze tydzień po ataku Niemców na ZSRR, Rosjanie mieli w planach zaatakowac Niemcow i reszte Europy..."
Tak słyszałem. Słyszałem też o wersji "dzień szybciej" hłe hłe hłe. Zacytowałem ci wcześniej fragment tekstu dotyczącego słynnego Generalnego Planu Wschodniego, który to został wręczony samemu Himmlerowi przez jego głównego "wykonawcę" Hansa Ehlicha. Jak byk napisane było tam że zacytuje ponownie:
"Zgodnie z narodowosocjalistyczną teorią rasową, prawie cała polska ludność była uważana według GPO za ludzi gorszej kategorii, niemożliwych do zniemczenia. Wśród Czechów, Słowenów i Francuzów do tej kategorii zaliczało się 50% ludności. (...)"
Skoro zatem ok. 50% Czechów, Słowaków oraz Francuzów, którzy zaznaczam (!) poddali się bez walki i tak planowano się pozbyć, jaki sens byłoby abyśmy i my mieli postępować tak samo ? Czyż i tak i tak nie spotkało by nas to samo ?
1. Zostać (w większości) wymordowanym w obozie koncentracyjnym, lub umrzeć z głodu na wygnaniu z "małą pomocą" zwycięskiej Rzeszy. 2. Czy dostać się w okowy komunizmu, być może na "wieki wieków amen" ? O ile pierwsza opcja była dość jasna, tak druga to jeszcze większe "gdybanie". Piękna alternatywa" czyż nie ?
"Obecnie w Polsce rodowitych zydow jest pare tysiecy, tak podaja statystyki. Ale ludzi pochodzenia zydowskiego ok 6 milonów, prezydenci i premierzy, ci ktorzy nami rządzą."
Na dobry początek: Jezus też był żydem tak jak Józef i Maryja. Tak jak Józef był też obrzezany.
Mówisz że w Polsce ok. 6 mln. Polaków ma pochodzenie żydowskie, a nie pomyślałem że sam też możesz mieć w swojej rodzinie, jakiegoś żydowskiego (albo pół żydowskiego) przodka ? Choćby dalszej ? Cholera ! Ja też mogę mieć takiego przodka w swojej ! No bądźmy poważni ...
Jeśli jesteśmy już przy wskazywaniu "okupujących" (w największym stopniu) nasz kraj, to jest to przede wszystkim Watykan, który to ograbia nas najbardziej "w imię wiary", a podczas 2WŚ podlizywał się z wzajemnością 3 Rzeszy.
Jest to również KK który oprócz posiadania wielu dobrych i szlachetnych ludzi w swych szeregach, bezkarnie zamiata pod dywan występki pedofilskie swoich "podwładnych", odsyłając ich do bocznych kurii, zamiast z podniesioną głową przyznać rodakom: "Tak w naszych szeregach pojawiły się czarne owce, ale my nie boimy się do tego przyznać". Nie musi płacić podatków oraz rozliczać się przed państwem t.j. każdy normalny obywatel. Przy pomocy episkopatu nakazuje wszystkim swoim ludziom (czyli również uczciwym księdzom) milczeć publicznie w kwestiach lustracji zdrajców w sutannach ...
Są to również wpływowi politycy i biznesmeni różnych formacji (w większości "pobożni" katolicy, ale również i prawosławni oraz żydzi)
"Jest jeszcze jedna kwestia ktora mnie zastanawia, dlaczego Adolf trzymal zydow przy wladzy?"
Może konkretne nazwiska ? Bo jeśli chodzi o Heindricha to ta mała wzmianka chyba nieco tłumaczy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich#Pog.C5.82oski_o_.C5.BCydowskim_po chodzeniu
Nie wiem czy ktoś uważał na historii, ale Hitler miał taką listę....
Do eksterminacji:
1. Żydzi
2. Geje
3. Słowianie ---> <b>POLSKA</b> ---> reszta
Dalej już nie istotne, nie wiem kogo tu żal... powinni go torturować, podleczać i znowu torturować. Za wszystko co zrobił, powinno to trwać długo.....
Hitler byl dobrym przywodcom swojego kraju - wielu mowi ze byl idiota, kretynem i palantem, ale jakby byl to czy bylby w stanie prowadzic przez kilka lat wojne na kilku frontach? Hiter nie byl glupi, mial chlop mozg. A jego morderstwa to inne sprawy...
Masz racje nie był idiotą. Był geniuszem, mistrzem demagogii i fanatykiem. Gdyby miedzy innymi nie fanatyzm i jego buta, byc może losy wschodniej Europy potoczyły by sie inaczej...
Prawda jest taka jakbysmy w Polsce mieli takiego przywodce jak on bysmy my Polacy byli potega , faktem jest to ze SŁOWIAN miał na rowni z ŻYDAMI ,a jesli chodzi o Gejow to popieram ze to nie jest normalne powinni byc odizolowani.. To jest moje zdanie na ten temat.
Ale z ciebie Dominicu antysemita. Nie będę rzucać żadnych argumentów, bo przekonywanie kogoś do zmiany opinii na forum jest bezsensowne. Uznałam po prostu, że wprost zaprotestuję przeciwko takim słowom.
Myślę, że przydałaby ci się mała lektura tak jak pisze jantar. Do tego od siebie polecam film "Pianista" o muzyku grającym w polskim radiu...
I nie rzucaj sloganami. Dalej nas okradają - niby gdzie... Chyba w twojej przepełnionej spiskiem narodowym głowie...
Nie przeczę, że do dziś spotykamy się z przekłamaniami, ale nie tylko ze strony Żydowskiej. Po prostu niewielu prawda interesuje.
Pozdrawiam.
DominicToretto: "Popieram go w kwestii żydowskiej, bo oni panoszą sie w innych krajach i zabierają chleb rodowitym polakom, niemcom czy amerykanom, tez glownie z ich powodyu zginelo duzo naszych podczas 2 wojny"
Jestem przerażony tym co przeczytałem, DominicToretto powinni wysledzic cie po IP i odizolowac od spoleczenstwa. Co to za roznica czy ktos jest zydem, polakiem, niemcem czy ruskiem, zydzi sa takimi samymi ludzmi jak ty, zapewniam cie...
Jezeli popierasz Hitlera w kwestii zydowskiej to naprawde masz nasrane w glowie
Słowaianami niektórzy naziści nazywali "żydami jutra"- warto o tym pamiętać jeżeli ktoś zdradza jakieś ciągoty w "tym" kierunku.
To nie było bezpośrednio do Dominica.
Hail ! :P
Słowian niektórzy naziści nazywali "żydami jutra"*
- a i sam Adolf mówił, cytuje: "usuniemy lub pochłoniemy śmieszne 100 milionów Słowian", radzę poczytać trochę na temat antyslawizmu 3 Rzeszy.
A ja dochodze do jednego wniosku, Polak zawsze najmadrzejszy, kazdy jeden potrafi sie wyslowic bez grosza wiedzy i mowic co by bylo gdyby. :D
Do mnie pijesz kolego ?
Tak się składa że z historii 3 Rzeszy, wiedzy na temat obozów koncentracyjnych i eksterminacji naszych ziomków itp. z łatwością cię zegnę.
Hitler Chciał stworzyć świat doskonały piękny bez obcego elementu o idealnej harmonii rodakom dał pracę rozbudził Niemcy pchnął kraj do przodu. Naród zaślepiony był miłością do niego. Wizja przyszłości Rzeszy wspaniała. Ale jakim było to kosztem miliony żyć zabrał a teraz ciekawe, jeśli piekło istnieje teraz on wraz ze swoimi poplecznikami pali się i słucha głosów tych, których pochłonął.
Ale czy dziwić się mamy Niemcom, Hitlerowi i temu, co się stało, wydarzyło???
W Polsce na pewno istnieje mocne środowisko, które by widziało powtórnie w naszych granicach Grodno, Lwów, Wilno teraz by pojawił się człowiek, który z soczystą przemową przemawiałby do nas,,Chocmy, odbierzmy, co nasze ziemie gdzie krew naszych ojców spoczywa na kresy!!!”. Dodając Adolfa,, Zamknąć serca przed litością”. Entuzjazm by panował zapewne w całym kraju. Już raz w naszej historii było tak nikt o tym nie mówi przytoczę tylko cytat „Wodzu, prowadź nas na Kowno!".
Teraz w czasach, gdy my młodzi ludzie przeważnie (niestety)czerpiemy na ogół wzorce z ludzi, których nie powinniśmy na samą myśl ciarki mnie przechodzą, kiedy by przyszedł czas taki, że Ci ludzie o szarych twarzach a może inaczej rumianych pozbawionych własnych marzeń poza jedynym może marzeniem ich alkoholem dać im broń i idźcie zróbcie to, co powinniście dla narodu. By się wstrzymywali??? Może nie liczna część tak. Postępowaliby tak samo okrutnie jak naziści. Każdy naród, człowiek by był zdolny do takiego okrucieństwa trafiło na Niemców dlaczego bo byli chciwi a to ich zgubiło.
Dobrze że żyjemy w czasach względnego pokoju.
Zastanawiam się tylko czy pokazywanie tego "dobrego oblicza" Hitlera nie jest przypadkiem banalizacją zła? Owszem według kościoła katolickiego każdemu należy się przebaczenie ale czy ten film wzbudza w nas żal czy litość? Oglądając go było mi szkoda bohatera filmu, a nie samego Hitlera. Musimy pamiętać, że ten człowiek skazał na śmierć 50mln ludzi dla realizacji swojej wizji. Myślę, że nie powinno się rozgrzebywać historii w taki sposób, bo mimo to, że Hitler miał "ludzkie odruchy" był jednak bezwzględnym mordercom.
Nie jest. Z jednej strony mamy dobrego "pape Adolfa", z drugiej wychodzi z niego prawdziwa bestia, własnych ludzi skazująca na śmierć i wypinająca się na własny upadły już kraj.
Tak więc mamy tu kontrast, kontrast "dobrego wujka", którego chwilę później przyćmiewa bestia.
"To pierwszy film z Adolfem, w którym cały czas nie krzyczy :D"- jak napisał to kiedyś jeden z internautów. I miał rację; pozorne złagodzenie naszego "bohatera" tylko wzmocniło efekt tej mrocznej postaci.
Nie do końca się zgodzę, że pokazanie "wujka Adolfa" z dobrej strony to tylko kontekst. Raczej to było pokazanie Hitlera z drugiej tej lepszej, "człowieczej" strony. Pokazanie ludziom, że każdy potwór jest też człowiekiem.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
Ten "dobry wujo" w pewnym momencie jednak "upadł"- własnych generałów nie mogących sprostać sile sowieckiej armii nakazywał wykańczać za dezercję i tchórzostwo, wydawał rozkazy ścigania swoich podwładnych (vide brat Ewy Braun- która jego upór ostatecznie podsumowała: "W końcu jesteś fuhrer'em".
Ten "dobry wujek" o własnym narodzie ostatecznie wreszcie mówił że zawiódł go i okazał się zbyt słaby, a zatem jego obywatele nie są tym samym godni istnieć.
Wreszcie ten sam człowiek nakazuje aby wszystkie antysemickie i anty słowiańskie założenia jego polityki były nadal kontynuowane ...
Tak więc "dobry Adolf" szybko ustąpił miejsca bestii, bestii która nigdy nie była jedno wymiarowa, t.j. np. Stalin. No ale spoko wydawać zawsze może się nam co innego ;)
* "...wszystkie antysemickie i anty słowiańskie założenia jego polityki były nadal kontynuowane"- również po jego śmierci.
Ja mimo wszystko bym się upierał, że głównie chodziło o pokazanie "dobrego Hitlera". Nawet jeśli jest to tylko kontekstem to nadal jest i to bardzo wyraźne.
Nie widziałem nigdy żadnego wywiadu ani żadnej notki na ten temat w prasie czy w necie więc nie wiem o co chodziło twórcy filmu, ale ja go odbieram w ten sposób.
Pogrzebie trochę w necie i napiszę co znalazłem. Pozdrawiam kolegę wyżej.
Subiektywizm i własny punkt widzenia to rzecz bezcenna, jedna z nielicznych naprawdę pozytywnych cech demokracji.
Pozdrawiam również.
Znalazłem kilka recenzji, ale żadnych autorytetów.
Takie dyskusje jak ta to bardzo fajna rzecz na tym portalu.
Dzięki za rozmowę.
W większości przypadków jest tak, że jeśli człowiek ma odmienne zdanie to jest od razu zrównany z ziemią. W tym przypadku było inaczej i bardzo mnie to cieszy, że nie każdy jest tu chamem.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy na jakimś forum dotyczącym innego filmu.
Pozdrawiam ciao.
Hitler co do Zydow faktycznie palal nienawiscia ale ja osobiscie przychylam sie do tezy, ze Hitler dopiero z czasem przychylil sie do masowej zaglady Zydow, co do innych narodowosci robil to zaleznie od koniunktury politycznej, jak III Rzesza zawarla sojusz z ZSRR zakazano obrazania komunistow i Stalina, jak zmarl Pilsudski III Rzesza wyslala oficjalna delegacje z Goringiem bodajze na czele ( w III Rzeszy opuszczono nawet z okazji smierci Pilsudskiego maszty do polowy ), Hitler cenil Pilsudskiego za zycia i szukal z nim porozumienia przeciwko bolszewikom a jak Pilsudski zmarl to Hitler chcial wysondowac wladze Polski no ale wladze Polski liczyly na sojusz z Francja i Wlk Brytania ( co bylo kompletna naiwnoscia bo Francja olala Polakow w 1919 nie wywiazujac sie z zawartych porozumien a Wlk Brytania wspierala w Wersalu Niemcow, pozatym Brytyjczycy nie mieli armi ladowej )chociaz niezaprzeczalnym faktem jest,ze glownym wrogiem Hitlera pozostawal Stalin ( i vice versa ) a atak III Rzeszy na ZSRR byl wlasciwie atakiem prewencyjnym , jak Stalin skonczylby czystke to ruszylby na III Rzesze ( o czym pisze Wiktor Suworow i Boguslaw Woloszanski ), kiedys czytalem w Gazecie Wyborczej wywiad z pewnym niemieckim historykiem ktory badal zwiazki nazistow z komunistami i wyszly dosyc ciekawe fakty - nazisci z komunistami dogadywali sie bardzo dobrze, np razem chodzili palowac zydowskich bogaczy albo przesladowac liberalow czy chadekow, tak czy inaczej Hitler i Stalin lub jak kto woli nazisci i bolszewicy byli na siebie w pewien sposob skazani
powolywanie sie na Mein Kampf jest nieco naiwne z tej przyczyny, ze Hitler dobieral cytaty ze swojej wlasnej ksiazki zaleznie od potrzeb politycznych ( co z Japonczykow za Aryjczycy ? ) Hitler byl dosyc cwanym manipulantem i dosc dobrze odgrywal emocje, wszystko co robil Hitler wlacznie z jego dramatycznymi przemowieniami i gestami mialo cel - uzyskac pewne rzeczy, tlumaczenie wszystkich poczynan Hitlera jego charakterem czy choroba jest krotko mowiac - tlumaczeniem wytrychem, zreszta Hitler nie byl zadnym idiota a mial doskonaly zmysl co do polityki miedzynarodowej, moze dlatego, ze nie byl politykiem zawodowym myslal w pewien sposob niekonwencjonalny, to Hitler zaplanowal atak na Danie, Norwegie ( mimo iz sztab mu to odradzal ), to Hitler nakazal atak na Francje ( co rowniez spotkalo sie z niezadowoleniem sztabu ), to Hitler dal wolna reke Guderianowi i innym tworca broni pancernej kiedy na zachodzie teoretycy broni pancernej tacy jak de Gaulle ( w czasie ataku wojsk niemieckich na Francje de Gaulle byl dowodca bodajze pulku czolgow ) byli olewani, Hitler przegral nie dlatego, ze kazal armii ruszyc na ZSRR tylko dlatego, ze niezrealizowal planu Schlefiena ( wprawdzie rzucil Francje na kolana ale Anglii nie rzucil a potem ruszeniu na ZSRR ale jak wczesniej napisalem Stalin tez szykowal pazurki do ataku )
co do polityki Polski i III Rzeszy Hitler w rozmowie z Jozefem Lipskim wspomnial iz on osobiscie z Gdanskiem nie czuje sie zwiazany emocjonalnie bo skoro bez problemu Wlochom oddal czesc Karyntii ( chociaz jako Austriak byl duzo bardziej zwiazany z tym regionem niz z Gdanskiem ) to moze i w tej sprawie poluzowac, Hitler po zdobyciu Czech na jednym ze sniadan zaczal krytykowac Francuzow i Brytyjczykow ( i nawet Wlochow ) ale zaczal chwalic Polakow, dlaczego ? ano dlatego, ze nie wykluczal mozliwosci sojuszu - pisze o tym takze Boguslaw Woloszanski
co z tego wszystkiego wynika ? ano to, ze Hitler nie czul nienawisci w sumie do zadnego narodu ( za wyjatkiem Zydow ) tylko jego czyny ityka bylt konsekwencja jego polityki ( atak na Polske musial nastapic bo chodzilo o ZSRR )
co do filmu "Upadek" uwazam ten film za jeden z najlepszych filmow w klimatach jesli nie wojennych to okolowojennych, Bruno Ganz swietnie zagral Hitlera i moja opinia nie ma zwiazku z wybielaniem Hitlera czy cos w tym stylu tylko z historycznymi faktami, Hitler naprawde byl mily dla sekretarek ( wiadomo to ze wspomnien sekretarek ), pod koniec wojny wierzyl w urojone dywizje i wyzywal generalow ( wspominali o tym generalowie ktorzy przezyli )a takze byl cholerykiem oraz mial problemy z koncentracja, zreszta film podoba mi sie glownie ze wzgledu na emocje, w tym filmie kazdy od Hitlera az po sekretarki okazuje emocje, genialna wg mnie scena jest jak Gobellsowa zabija swoje dzieci ( tu wlasnie rezyser pokazuje przyklad czystego nazistowskiego fanatyzmu ), ta scena mna wstrzasnela, jednak byla z tej Gobellsowej wyrodna suka, moja ocena filmu "Upadek" 10/10