PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=635169}
7,4 97 tys. ocen
7,4 10 1 97023
5,9 33 krytyków
Układ zamknięty
powrót do forum filmu Układ zamknięty

Film, jak na Polskę, bardzo dobry.
Zastanawia mnie jednak pewnasprawa: pod koniec, w czasie rozmowy 2 głównych bohaterów z Bjornem, pada z jego ust zdanie, że w Dani w przeciwieństwie do Polski, nie karze się ludzi za pomysły (cos w tym stylu, nie pamietam dokładnie). Jednak to zdanie jest powiedziane po angielsku i NIE ZOSTAŁO PRZETŁUMACZONE! a to według mnie jedno z ważniejszych zdań w tym filmie, które świetnie go podsumowuje. Niestety pokazuje ono Polskę ( a raczej warstwę rządzącą w złym świetle - jak cały film, ale czasem jedno zdanie jest bardziej dobitne niz dwugodzinna odpowiedz). Mi to sie kojarzy z cenzurą prewencyjną, czy ktoś jeszcze tak uważa?

ocenił(a) film na 7
juma1995

A może szukasz podstępu, przekrętu podobnie jak bohaterowie tego filmu, którzy widzieli go przecież wszędzie, a do czego to doprowadziło sama widziałaś. Oczywiście, uważam że taki błąd nie powinien mieć miejsca, jednak daleko mi do stwierdzenia że to świadome posunięcie.

ocenił(a) film na 8
Hedwiga_

porównując mnie do bohaterów filmu mylisz podstawowe pojecia - dobro i zło. ja szukam sprawiadliwości i prawdy (dobro), a oni oskarżali ludzi o rzeczy, których nie zrobili, niszcząc im przy tym zycie (zło)

ocenił(a) film na 7
juma1995

Oskarżasz ludzi o cenzurę. Celowo, świadomie dokonaną.

ocenił(a) film na 8
Hedwiga_

Nikogo o nic nie oskarżam. Ja tylko ujawniłam moje poglądy i podejrzenia. A poza tym to inna sprawa niż w filmie bo tam było państwo przeciw zwykłym ludziom a tu jest odwrotnie. Jako obywatelka tego kraju mam prawo a nawet moralny obowiązek kontrolować działanie władz i wyrażać swoje wątpliwości.

juma1995

Wystarczyło przeczytać kilka postów niżej :). Był to celowy zabieg reżysera filmu ale można go rzeczywiście odebrać jako swojego rodzaju cenzurę ;)....