PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11311}

Ucieczka z Sobiboru

Escape from Sobibor
1987
6,8 6,1 tys. ocen
6,8 10 1 6090
6,3 3 krytyków
Ucieczka z Sobiboru
powrót do forum filmu Ucieczka z Sobiboru

Właśnie ukazała się książka "Bunt w Sobiborze" napisana przez Bialowitza - człowieka, któremu udało się uciec z Sobiboru.

whitexyz

Książka świetna. Naprawdę. Filmu nie oglądałem (jeszcze) ale książka robi niesamowite wrażenie.

sccandal

A jak się ma film do ksiażki? Czy film powstał na jej podstawie?

mawo33

Z tego, co mi wiadomo, to autor książki nic wspólnego z filmem nie ma (oprócz tego,że mowa jest o jednym obozie). Zaryzykowałabym powiedzieć, że książka powstała później, ale pewności nie mam (jeżeli się mylę, proszę mnie zganić i po uszach za brak wiedzy trzepnąć :) ).

ppj1989

a gdzie tam po uszach zaraz :) podziękuję raczej za odpowiedź :))

mawo33

A sprawdzone może, czy się myliłam, czy nie? bo aż sama jestem ciekawa ;)

ppj1989

Książka powstała w tym roku. Z filmem ma tyle wspólnego że opowiada o jednym wydarzeniu. Film jest nakręcony na podstawie książki Richarda Raschke w 1987 roku. Bialowitz swoją historię opisał dopiero w tym roku.

sccandal

czytałeś pozycję Raschke? ktora ksiązka oddaje wierniej wydarzenia z Soboboru?

malina_18

Wydaje mi się że Bunt w Sobiborze nie jest po prostu fabularyzowany. Jest zywą prawdziwą relacją z tego wydarzenia. Ale nie tylko również mówi o stosunkach Polsko Żydowskich przed i w czasie wojny. O samym życiu w obozie. Jest naprawdę świetna pozycją.

sccandal

To już jakaś książka mówiła o tym obozie? Ja się chyba za uzupełnianie luk w wiedzy wezmę, bo aż czasem wstyd..

ppj1989

http://www.youtube.com/watch?v=gI4ax1HbIZg&feature=related
Ucieczka z Sobiboru na youtubie.

malina_18

o matko, dlaczego to po angielsku jest? Co prawda, studiuję filologię, ale to wcale nie oznacza, że lubię ten język ;)

Oglądnę, do podusi (choć nie wiem, czy to dobry pomysł) i jutro zdam relację :)

malina_18

proszę proszę i Pacuła zagrała :)
ja jednak z tego zestawu to wybiorę książkę. film to mimo wszystko jakieś skróty, uogólnienia. Bialowitz opisuje chyba "prawdziwszą prawdę".

mawo33

kosmicznie wyglądała "nasza" chluba narodowa Pacuła... ;)

mawo33

Książka, pozwolę sobie uogólnić, zawsze będzie lepsza, choć trochę od filmu. Więcej szczegółów, pobudzenie wyobraźni. Nie mam racji? :)

ppj1989

zawsze tak jest, według mnie nie istnieje inna kolejnośc niz
1.KSIĄŻKA 2. FILM/EKRANIZACJA.

malina_18

po obejrzeniu filmu, przynajmniej ja tak czasem mam, że odechciewa mi się czytać książkę. bo nie wiem, że reżyser źle przedstawił tą, czy tamtą sytuację

ppj1989

Tym bardziej warto przeczytać książkę. Ksiązki zawsze wierniej oddają sytuację.