Taki temat, wcześniej czy później i tak by powstał, więc ja zacznę.
Joe- Norton
Runciter- Ed O'Neill
Pat- Rooney Mara
Rory- Kristen Stewart
Melipone- Dafoe
Właściciel Moratorium - Christoph Waltz
Runciter-Albert Finney ,Ian McKellen
PAt-Keira Knightley , Scarlett Johansson ,Olivia Wilde
Joe-Keanu Reeves ,Robert Downey Jr.,Viggo Mortensen Colin Farrell ,Bradley Cooper ,Eric Bana ,Sam Worthington
Rory- James McAvoy ,Tom Felton Emile Hirsch
Właściciel Moratorium -Christoph Waltz
Al-Laurence Fishburne ,Jamie Foxx
Wendy-Reese Witherspoon ,Hilary Swank
Ella-Eva Green Emily Blunt
W swoim czasie z pewnością to zrobię. Tymczasem u Was zbyt dużo gwiazd, a za mało aktorów. Podoba mi się wyłącznie propozycja RM_Wieslawa w kwestii głównego bohatera. Nie wiem, czy nie byłoby też fajnie, gdyby Chipa zagrał taki Seymour Hoffman, zdolny i wszechstronny. Pasuje mi do roli faceta, którego jego własne drzwi nie chcą wypuścić z mieszkania.
I na litość boską! RUNCITERA, MOŻE ZAGRAĆ WYŁĄCZNIE MAX VON SYDOW, nikt inny lepiej nie nadaje się do tej roli. To ma być staruszek ogromnej postury, jeżeli dobrze pamiętam. Ewentualnie może PLUMMER. Ale VON SYDOW byłby idealny - On jest stworzony do zagrania tej roli. Gdy czytałem książkę po raz pierwszy, od razu Szwed przyszedł mi do głowy. Gondry pewnie wybierze Hopkinsa... Albo Depardieu...
Pat mnie martwi, bo chciałbym ujrzeć młode, słodkie dziewczę w tej roli, a nic mi nie przychodzi do głowy. A te Twoje: Knightley, Johansson i Wilde, to już niestety, wyrażając się kolokwialnie, są stare d*upy. Dick nie taką Pat stworzył. O nie, nie taką.
Nie wiem jednak czy ciut nie przesadzam, bo najważniejsze jest żeby aktorzy dobrze zagrali powierzone im role. Wygląd, to nie wszystko. Ale nawet jak nie liczy się aż tak mocno wygląd, to Knightley, Johansson i Wilde, i tak nie są aktorkami godnymi do zagrania w tym niezwykłym filmie. Oby niezwykłym, bo któż może wiedzieć co tam Gondry upichci...
Ja byłam świeżo po przeczytaniu książki i jakoś mi tak pasowali, szczególnie Albert Finney. No ale kady widzi to inaczej Max Von Sydow tez jest świetny.
Mnie by na Runcitera pasował Frank Langella. Co Wy na to?
Joe to może Ethan Hawke? Albo Sam Rockwell.
Na Pat nie mam pomysłu. To powinna być bardzo młoda, bardzo ładna, wysportowana aktorka "z pazurem". Mila Kunis dobrze wygląda, ale nie wiem jak gra.
Rory? Może dobrze ucharakteryzowany Tom Felton?
Langella, ok. Ale Von Sydow - bezkonkurencyjny. Wykapany Runciter.
Joe, to taki życiowy rozbitek i Rockwell zdecydowanie bardziej pasuje. A poza tym, to bardzo dobry aktor. Lepszy od Ethana.
Kunis? Precz. Za stara :)
Francesca Spanish:
http://www.filmweb.pl/person/Roselyn+S%C3%A1nchez-48514
Wiem, że zwykła aktoreczka, ale Spanish w "Ubiku" nie odgrywa ważnej roli. Roselyn ma w sobie cygańską urodę.
O tak, Von Sydow byłby świetny. Jednak gdy ja czytałem "Ubika", to oczami wyobraźni jako Runcitera cały czas widziałem... - uwaga na salwy śmiechu - ... Omara Sharifa ;)
http://www.filmweb.pl/person/Omar+Sharif-6897/photos#picture-13
Nie wiem czemu, ale po prostu nie potrafiłem wyobrażać go sobie inaczej ;) Zgadzam się jednak, że w ekranizacji Von Sydow byłby idealny, i to jego obstawiam jako numer jeden ;)
Sam Rockwell jako Joe - popieram.
Pat - tutaj nie mam wymarzonej odtwórczyni roli, jednak Natalya Rudakova ma dokladnie ten typ urody (+ jest ruda), jaki od początku wyobrażałem sobie u Pat.
Właściciel Moratorium - Kevin Spacey, miły i flegmatyczny
Mila Kunis - pasuje do opisu z książki i spokojnie może zagrać wredną, obojętną i nieczułą "pożeraczkę facetów". Wiek ujdzie jeszcze...