PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30840}

Trzynaste piętro

The Thirteenth Floor
1999
7,2 21 tys. ocen
7,2 10 1 21206
5,7 3 krytyków
Trzynaste piętro
powrót do forum filmu Trzynaste piętro

https://www.youtube.com/watch?v=VqULEE7eY8M

Film ukazujący garść solidnych eksperymentów w polu fizyki kwantowej, które potwierdzają, że wyobrażenie materialistycznego świata jest absolutnie błędne. Dowody jasno wskazują, że żyjemy w czymś co można nazwać "symulacją", "wymiarem" etc. który jest iluzoryczny, w którym czas jest tylko iluzją.

ocenił(a) film na 10
v3go

Dokładnie teorii że istniejmy w symulacji powraca co kilka lat z nowymi "za'' . Tutaj materiał pl , nie tak naukowy, i nie tak bardzo ''za'' ale dający ogólny ogląd na teorię ''symulacji.

https://www.youtube.com/watch?v=L-aRFDlQ2M0

ocenił(a) film na 10
Wulfstan

Kanał SiFun tworzy treści ortodoksyjne, wpisujący się w głowny medialno-propogandowo-edukacyjny nurt
mający na celu wychowanie idealnego, czyli ograniczonego umysłowo, myślącego schematycznie obywatela..
jak gdyby wtłoczonego się w rolę niewolnika okoliczności, ofiary rzeczywistości - którą z mediów, religii, w szkole w pracy - ogólnie STALE SIĘ JEGO STRASZY. To jest idealny sposób do manipulacji ludźmi - wmówić im, że są tylko trybikami w wielkim martwym, materialistycznym świecie pełnym zagrożeń (od których władza, państwo policyjne, medycyna, oświata, klechy i sponsorowani nie obiektywni naukowcy, oraz ich medialne papugi - go wybawią).

Na tym polega faktyczna władza - na ogłupianiu, zastraszaniu, wtłaczaniu w schematy myślowe i czerpaniu zysków z "ludzkiej hodowli".

Aby ludzie żyli tym co im się w poi za młody jako "święta prawda", "jedynie słuszna, NAUKOWA wizja świata" to co niezależne wyśmiewa się, wyszydza i tworzy rożnego rodzaju kompleksy -przez co owce wolą się naśladować zamiast myśleć niezależnie - podważając to czym zewsząd ich się urabia.

zjonizowany

Jakie to aktualne, aż zgroza ogarnia

ocenił(a) film na 7
zjonizowany

Jakie to głupie, aż zgroza ogarnia

ocenił(a) film na 10
v3go

1) Z jakiego filmu jest pierwsza scena (kiedyś go oglądałem, ale wypadło mi -nieświadomy gość żyjący na planie reality show)?

2) o.k. przyjmijmy, że nasz świat jest tylko lub aż symulacją - ALE co z tego wynika w praktyce (jak sam rozumiesz przydatność) ?

ocenił(a) film na 9
zjonizowany

1. Truman Show
2. wynika to, że istnieje wyższa celowość. a nie to co prubóje nam się wmówić.., że jesteśmy tylko zbitką mięśni i nerwów

ocenił(a) film na 10
v3go

Tak, naszym celem (wg. mnie) jest zabawa.
Gra polega na tym, że każdy ustala swój cel i wg. niego życie
Wszystkie opcje sa możliwe jak w mym ulubionym filmie Sekret (znajdziesz go na mym profilu bo jest takich wiele)

zjonizowany

Weź pod uwagę, że gra zawsze ma główny cel a ustalanie swoich celów to zawsze będzie mniejszy cel i nigdy nie zastąpi tego głównego.

użytkownik usunięty
slsamg

Dokładnie tak. Tak naprawdę nie możemy wymyśleć głównego celu, bo jesteśmy tym celem, taka jest natura naszej świadomości. Nasze prawdziwe Ja, i cel to to samo.

Co rozumiesz pod pojęciem "prawdziwe Ja" ?

użytkownik usunięty
slsamg

Naszą boską naturę w której cel jest już odpieczętowany, a jest nim po prostu ekspansja tej boskości (świadomości) i uświadomienie jej we wszystkim co jest (lub jedności ze wszystkim), poprzez miłość, więź ze Źródłem, a ostatecznie stanie się tym Źródłem. I tak na każdym poziomie gry, którą sobie wyobrażam jako mającą naturę fraktala.

użytkownik usunięty
slsamg

wszystkie inne cele powinny być włączone w ten jeden główny cel, będąc środkami do jego realizacji. Główny cel nadaje wszystkiemu kierunek.

ocenił(a) film na 10
zjonizowany

Jedna świadomość wiele nie zdziała, podzielona na nieskończenie wiele subświadomości ma możliwość interakcji i generowania nieskończonych wariantów (fizyka kwantowa się kłania i superpozycja).

v3go

Ludzie, trochę myślcie logicznie!

Jeżeli żyjemy w symulacji, to także nasza "fizyka kwantowa" jest tylko symulacją. Czyli złudzeniem, które nic nie mówi o prawdziwym świecie. I jest w sumie tyle warta, co "fizyka" w kreskówkach, gdzie zanim się spada do przepaści robi się jeszcze pięć kroków w powietrzu, a jak się już spadnie, to się wstaje i otrzepuje.

ocenił(a) film na 7
Poprawiacz_napisowy

I to jest myślenie logiczne? Skoro symulacja ma swoje ograniczenia i z góry założone "prawa", to skąd masz pewność jaka jest i jaka jest rzeczywistość i czy kreskówka też jest symulacją? Temat ciekawy i na pewno nie raz jeszcze będzie poruszany i zazwyczaj mowie wtedy tak: Skoro wierzymy w Boga, czy też w Bogów i niektórzy też wierzą w reinkarnacje itp., to czemu nie można wieżyc w coś w co nie ma sensu lub w nic? Boga nie widziałeś ani Bogów, a reinkarnacji nie pamiętasz, to czemu miałbyś nie wieżyc w to, że nie żyjesz w symulacji? Zostałeś wychowany tak by w Boga wierzyć, bądź nie, ale chcesz, czy nie, to żyjesz w symulacji stworzonej przez Boga/Bogów, a może przez kogoś innego i żyjąc na ziemi, grzesząc lub nie, to po śmierci idzie się do piekła, a może nawet do nieba, czy tam czyścica i wychodzi na to jaka jest "prawdziwa rzeczywistość ", to dopiero dowiadujemy się po śmierci, a w najgorszym wypadku, to niczego się nie dowiesz, bo po prostu nic nie ma...

remek002

Wierzyć można w byle co, więc nie jest to interesujące. I o czym tu rozmawiać?

remek002

Myslenie o tym czy jestesmy w symulacji czy nie to jeden z bardziej ograniczajacych pogladow jakie slyszalem. Odbiera nam wiare w to co mozemy osiagnac. Nasza nauka jest teraz na etapie, ze mozemy osiagnac niesmiertelnosc. A czy jak bedziemy niesmiertelni to bedzie mialo znaczenie czy jestesmy w symulacji czy nie? Dla mnie to nie bedzie mialo znaczenia :)

ocenił(a) film na 10
izaurek

Jaka nieśmiertelność, to byłby koniec rozwoju