Ej o co chodzi w tym filmie? Wiadomo tylko ze Flyn dostaje się do gry swjoego staruszka i bierze czynny udział w tej grze? I co? I tyle? Nie ma żadnych szczegółów o fabule? Czy może to kolejna bajka o ratowaniu świata? Oświećcie mnie
To film z założenia dla młodzieży, więc nie spodziewałbym się skomplikowanego scenariusza. Film o prawdziwej przyjaźni, walce ze złem, podobnie jak w części pierwszej. W przypadku sequela pojawi się pewnie motyw rodzinny co z pewnością sprawi, że scenariusz sequela będzie głębszy niż scenariusz pierwszej części, ale tak jak mówiłem, wszystko w ramach kina dla młodzieży. Co z tego wyjdzie. Zobaczymy. Na razie wiadomo tylko tyle, że syn Kevina Flynna dostaje się do gry stworzonej przez ojca i jest zmuszony do walki z Clu (wirtualnym odpowiednikiem Kevina Flynna), za synem podąża ojciec i spotyka w grze swoje komputerowe alter ego....reszta jest zagadką. Film trzeba traktować jako film dla młodzieży (takim z założenia był Tron, więc sequel będzie do tego dążył). Najlepiej nastawić się na akcje, przygodę, film o przyjaźni, rywalizacji..., na film z pg13 ze znanym nam klimatem Disneya....
oczywiście nie należy zapominać o najważniejszym, miejscu akcji jakim jest gra stworzona przez Flynna co czyni z filmu przygodowego film sc-fi.
PS. Osobiście czekam na film z niecierpliwością. Nie jestem w stanie przewidzieć cóż twórcy nam zaserwują. Mogę być pewny tego, że będzie to sequel kultowego dzieła sc-fi z 1982 roku.
Teraz rozumiem. Mam nadzieję, ze film będzie lepszy od Alicji i od Księcia Persji.......
Ok. tak w ogóle to do końca, tzn. do pierwszego seansu nie będzie wiadomo na 100 procent czy Kevin Flynn występuje w filmie tylko w retrospekcjach (trailery) czy też z ostatniego spotkania z grą wyszedł cało i żyje obecnie (wszystko przez dość otwarte zakończenie Trona z 1982 roku, które daje różne możliwości scenariuszowe na ewentualną część 2)
Tu możesz zobaczyć najnowszy trailer ---> http://www.filmweb.pl/news/WIDEO+Zerknijcie+na+nowe+fragmenty+%22Tron+Dziedzictw o%22-64861
możesz też dowiedzieć się trochę o zarysie fabularnym
"Sam Flynn rozpoczyna poszukiwania zaginionego przed laty ojca. To doprowadzi go do wirtualnego świata, w którym będzie musiał stawić czoła świadomemu i wrogo nastawionemu programowi operacyjnemu"
To sugeruje nam, że Kevin Flynn jednak zaginął w grze, ale nie wiadomo czy w czasie akcji Trona 1 czy później, gdyż to nie jest sprecyzowane i nawet nie wynika z zakończenia części pierwszej, które jest w zasadzie otwarte, niedopowiedziane i można je odbierać na różne sposoby i różne scenariusze dopisywać.
W każdym bądź razie, czy to Kevin szuka syna, czy Sam szuka ojca nie jest tak ważne jak to, że razem pojawią się w grze, w której pojawi się też Clue, czyli cyfrowa wersja Kevina.
Hmm tak więc do dnia premiery nie będziemy znali nic oprócz ewentualnego zarysu fabuły, gdyż całą resztę można skonstruować dowolnie.
Też mam nadzieję, że będzie lepszy od Alicji i Księcia Persji, choć na tamtych nie wieszałbym psów. Jak dla mnie były dobre tzn. w miarę wywiązały się z zadania. Tron 2 to inna bajka. Druga część wielkiego klasyka a to zobowiązuje do tego, aby twórcy się postarali i zaprezentowali coś wiele lepszego.
W 1 . Briges był Flynnem / Clu. A tu ? Jest i Flynnem i Clu oddzielnie. Juz to jest popaprane.
"za synem podąża ojciec i spotyka w grze swoje komputerowe alter ego...."
Trailery pokazują , że ojciec już tam siedzi a nie podaza za nikim.
Właśnie nie wszystkie trailery...
Pierwsze pokazywały tak jak to napisałem, ostatnie trailery sugerują jednak wyraźnie, że Kevin Flynn jest uwięziony w grze i to sam za nim podąża.... poza tym Clu tak jak mówisz ma być oddzielnie, co sugeruje nam, że Kevin wydostał się z gry pod koniec części pierwszej a co stało się później.... nie wiadomo... poza tym, że znów jest w grze... no zobaczymy jak to wyjdzie....
co do fabuły to trailery nie odkrywają praktycznie nic poza zarysem fabuły i tak jaki napisałeś brak nam wytłumaczenia dlaczego Kevin Flynn i Clu są oddzielnie. Niemniej wszystko wskazuje na to, że syn szukając ojca trafia do gry a co dalej? Zobaczymy.
PS. pierwsze kilka trailerów w ogóle były stworzone w całości w CGI... tym czasem nowe trailery jak i film, w większości bazują na prawdziwych dekoracjach, kombinezonach itp. co sprawia, że film będzie posiadał nie tylko dobre efekty, ale wręcz bardzo dobre, bo realistycznie wyglądające.... (jak widać CGI będzie dodatkiem tylko tam gdzie będzie niezbędne, tak jak powinno być w każdym filmie, w którym stawia się na jakość efektów... hmm i jest to również zmiana co do pierwotnej koncepcji, która miała powstać na blue boksie.
"ostatnie trailery sugerują jednak wyraźnie, że Kevin Flynn jest uwięziony w grze"
Czyli tam siedzi. Tak napisalem.
"co sugeruje nam, że Kevin wydostał się z gry pod koniec części pierwszej a co stało się później.... nie wiadomo... "
Mnie to wyglada na samoswiadomosc a jak doszlo do tego ? Mysle , że po prostu chcieli zeby sobie Bridges "we wlasnej osobie" coś zagrał a nie tylko jego cyfrowy odpowiednik.
Ja to widze tak: Flynn SE wrocił na chwile jeszcze raz i okazalo sie, że Clu uzyskal samoswiadomosc. Flynna uwiezili w systemie. I tyle. Tak, wiem. Bardzo rozbudowane.
PS - o ile sie nie myle to tylko sławny GRID VFX jest w CGI.
Zresztą wszystkie nasze dociekania tego jaka będzie fabuła nowego Trona są tylko i wyłącznie gdybaniem, bo tak naprawdę nie wiemy nic poza jedną linijką informacji, która wypłynęła ostatnio, że Sam szukając ojca zostaje wciągnięty do gry....
nawet nie wiadomo na 100 procent czy Kevin został w niej uwieziony, czy syn Kevina o imieniu Sam szuka go w świecie realnym i odkrywa grę do której zostaje wciągnięty po czym Kevin ze świata realnego mógłby udać się teraz za Samem do gry i tam spotkać swoje alter ego czyli Clue hmm to jedna z opcji, która by wszystko tłumaczyła, ale z trailerów nie wiemy prawie nic a jak to się wyraziłeś "popapraną" historię trudno inaczej wyjaśnić... więc może to najpierw Sam szuka Kevina a później Kevin szuka Sama wpadając na Clu?
Tego dowiemy się tylko w kinie.
Jak to nie wiemy? Wiadomo i to już całkiem sporo. Wystarczy wejsc nawet na oficjalna strone http://disney.go.com/tron/html/codex/tron-universe.htmloraz poczytac opisy bohaterow. Informacji o filmie i prawdopodobnej drodze ktora podazy jest wiecej ale juz podchodzą pod spoiler. Tekstponizej jest wziety z oficjalnej strony i zapowiedzi filmu wiec nie zdradza kluczowych elementow fabuly.
W skrocie wyglada to tak, że Flynn pod koniec pierwszej czesci wyszedl z gry i został dyrektorem ENCOM. W miedzy czasie poslubil on Jordan Canas ktora niestety zginela w wypadku niedlugo po tym jak urodzila mu syna Sama. Flynn po zniszczeniu MCP w pierwszej czesci postanowil stworzyc nowy system ktory nazwal "TRON SYSTEM" . "Przywrocil do zycia" program CLu ktory mial za zadanie pelnic role antyvirusa . Pewnego dnia Flynn oznajmil ze znalazl "cos co moze odmienic swiat" .Niestety zniknal i od 1989 roku sluch o nim zaginal. W zwiastunach wyraznie jest pokazane ze obecnie CLu pełni role wladcy w nowym systemie a Flynn zyje (choc tu nie powiedziane jest ze jest zakladnikiem Clu - bardziej rywalizujaca silą, rebeliantem ktory mieszka poza miastem).
Co jest ciekawe caly ten system postawiony jest na serwerach w starym domu gier Flynna i od 26 lat jest ciagle zasilany ;) Ale jak pewnie zrobil stale zlecenie z konta na oplate pradu to nikt nie ma uwag ze wlasciciel moze potencjalnie nie zyc... :D