Z tego co wiem z mitologii to Menelaos przeżył Wojnę Trojańską i wrócił do Sparty razem z Heleną(po śmierci Parysa). Tymczasem w filmie jest na odwrót. Menelaos zginął, a Parys przeżył.
P.S. Wątek Achillesa i Bryzeidy najbardziej mi się podobał i cieszę się że go umieścili w filmie, choć w rzeczywistości może nie do końca tak to wyglądało.
Ja też najbardziej lubiłam wątek Bryzeidy i Achillesa. Chociaż według mitologii Bryzeida dla Achillesa była tylko branką, zdobyczą, czyli tylko kochanką. Ale uważam, że grająca Bryzeidę Rose Byrne powinna była być nominowana do Oscara za najlepszą rolę drugoplanową.
A co do głównego wątku, to grający Parysa i Helenę bezpłciowi i pozbawieni czaru i talentu Orlando Bloom i Diane Kruger są winni w wielkim stopniu za swego rodzaju niepowodzenie filmu.
zdecydowanie nie sadze zeby ten film byl dokumentem przedstawiajacym prawdziwe wydarzenia.
producenci filmu mogli wiec zaczerpanc troche informacji z roznych zrodel nawet gdyby mieli polaczyc iliade z dedalem i ikarem:P
A czy dziwi Cię to, że "Troja" ma tak mało wspólnego z "Iliadą"? Mnie wcale. Bo takie jest dzisiejsze Hollywood-nie kręci się filmów dla ich wielkości, ale dla box office, czyli-kasy.
kurde, a wy umiecie czytać???
co na końcu filmu się pojawia???? FILM INSPIROWANY ILLIADĄ i tyle...
nie wierna ekranizacja.
moim zdaniem Benioff zrobił kawał dobrej roboty pisząc scenariusz, umiejętnie przeniósł poemat na ekran, uwspółcześnił go i bardziej uczłowieczył bohaterów