Pamiętacie jakieś dobre teksty z tego filmu? O to to co mi się najbardziej spodobało:
,,Naszym największym strachem nie jest to,|że jesteśmy słabi. Nasz największy strach stanowi siła,|której nie można przyjść z odsieczą. To nasze światło|a nie nasza mroczność nas przeraża. :Uważając się za nic nie wartego|nie działasz na korzyść świata."
,,I panowie, kto zwycięży tu w środku,|zwycięży również na zewnątrz."
,,Nie ma w sobie nic światłego,wspaniałomyślnego postawa|pomniejszania siebie, po to tylko,aby inni nie czuli się zagrożeni|w twojej obecności. Urodziliśmy się po to,|by przejawić chwałę Boga, który jest w nas.Jest ona we wszystkich!Kiedy pozwolimy własnemu światłu zabłysnąć,|mimowolnie pozwalamy innym ludziom na zrobienie tego samego.Kiedy uwalniamy się od swojego strachu,nasza obecność automatycznie wyzwala innych!"
,,Junior jest jak zaćmienie słońca. Widzimy|go rzadko, ale jak już go widzimy...to jest to wyjątkowy moment."
,,Cruz: Wie pan w ogóle kim jestem?
Carter: Według mnie jest pan zmieszanym młodym|chłopakiem, który się boi..."
,,Ktoś z drużyny: My jesteśmy drużyną,|a tylko pana widziałem w TV. Jak się pan staje sławny,|i ma z tego wielką przyjemność.
Carter:- Tylko tyle widzicie?|- Tak tylko tyle.
Ktoś z drużyny: Dokładnie tak.
Carter: Powiem wam, co ja widzę. Widzę system, który jest tak zrobiony,|/abyście zawiedli. Wszyscy uwielbiacie statystyki,podam wam parę liczb. Tylko 50% uczniów Richmond,|kończy szkołę.A z tych, którzy skończą szkołę...60% idzie na studia.To znaczy, że jak idę korytarzem|i zaglądam do jakiejś klasy. Możliwe, że tylko jedna osoba|z tej klasy pójdzie na studia.
Ktoś z drużyny:"Trenerze Carter, jak nie pójdę na studia,|to co do cholery będę robił?"
Carter:To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedź, dla młodych afro|amerykańskich mężczyzn brzmi...przypuszczalnie pójdziecie do więzienia. W tym regionie 33% czarnoskórych mężczyzn|w wieku od 18 do 24 lat...ląduje w więzieniu. Proszę spojrzeć na kolegę z lewej. A teraz na kolegę z prawej. Jeden z was wyląduje w więzieniu. Prawdopodobieństwo pójścia do więzienia w Richmond|jest 80% wyższe, niż pójścia na studia. To są prawdziwe liczby. To było parę statystyk dla was. Chciałbym, abyście poszli do domu...i przemyśleli swoje życie.I życie swoich rodziców. A potem zadajcie sobie pytanie|"czy chcę mieć lepsze życie?" Jeśli odpowiedź brzmi "tak"|to jutro się tu spotykamy. I obiecuję wam... I obiecuję wam, że zrobię wszystko co leży| w mojej mocy, abyście poszli na studia. I żebyście mieli lepsze życie."
Według mnie jest to jeden z najlepszych filmów ostatnich 5 lat oprócz Gran Torino.