PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37511}

Tożsamość

Identity
2003
7,2 64 tys. ocen
7,2 10 1 64296
5,6 24 krytyków
Tożsamość
powrót do forum filmu Tożsamość

Moim zdaniem większość widzów 'Tożsamości' jest rozgoryczona tym, że przez cały film reżyser wodził ich za nos, by na zakończenie zaserwować im wyjaśnienie zagadki nie mieszczące się w co niektóych głowach. Z tego powodu 'zawiedzeni' swoim instynktem ubierają szaty wielkich znawców kina i krytyków, z megalomanią stwierdzają, że od początku znali rozwiązanie (w przeciwieństwie do rzeczywistości) i wlepiają najniższe oceny i najgorsze komentarze. Całość zamykają zaś w słowach: "śmieszne", "sztampa", "nuda" i "żal".

A jednak dla mnie fakt, że reżyser bawi się moimi przeczuciami i non-stop wprowadza mnie w błąd, dodaje filmowi uroku i klasy, a twórcy talentu. Dlatego serdecznie polecam trzymające w napięciu, inne, i zaskakujące kino. Choć niedocenione.

thomashhh90

Nie dorabiałabym do tego niepotrzebnej ideologii - film może się nie przypaść do gustu - każdy ma prawo do swojej oceny.

Mi osobiście film się podobał. Jeden z lepszych jakie ostatnio oglądałam i polecam. Specyficzny klaustrofobiczny i przygnębiający klimat starych filmów, bawienie się w kota i w myszkę z widzem. Nawet jeśli ktoś domyśla się "kto, co i jak" ogląda się przyjemnie.

ocenił(a) film na 6
thomashhh90

Pomysł na film świetny, ale coś jest w nim nie tak. Nie potrafię powiedzieć co dokładnie ale myśle że problem tkwi w pewnej łatwości przewidywania wydarzeń zachodzących w motelu.W niektórych momentach nawet łatwo przewidzieć co za chwile aktor powie lub zrobi. Oczywiście nie domyśliłem sie wszystkiego. Myślę że największym zaskoczeniem było odkrycie że te wydarzenia dzieją sie w jego głowie. A końcówka taka sobie też w sumie nie była wielkim zaskoczeniem. Tak myśle sobie że może zabrakło szybszej akcji która nie pozwoliłaby widzowi pomyśleć albo czegoś co mąciłoby cały czas w toku rozumowania "filmożercy" ... 6+/10