IMHO dobra muzyka to połowa filmu.
Soundtrack do Titanica to pierwsza płyta, którą dostałam. Pamiętam moje wielkie rozczarowanie- wkładam krążek, a zamiast piosenek lecą melodie bez słów. Na szczęście znalazłam "My heart will go on", którego nauczyłam się na pamięć (z koszmarnymi błędami). Większośc z tych melodii udało mi się zlokalizować
1. Never an Absolution-rozbitkowie w szalupach
2. Distant Memories
3. Southampton- wykorzystane w kinowym zwiastunie
4. Rose- pojawia się w tle kilka razy
5. Leaving Port
6. Take Her to Sea, Mr. Murdoch (Kogo on miał zabrać w to morze? Koleżanka mi opowiadała, że Rose chciała wyskoczyć- więc poskładałam sobie, że Murdoch ja chciał wypchnąć:P Oczywiście "her" to Titanic).
7. Hard to Starboard-te trzy wiadomo
8. Unable to Stay, Unwilling to Leave- Rose wsiada do szlupy
9. Sinking-???
10. Death of Titanic-???
11. Promise Kept-Rose leży na drzwiach
12. Life So Changed- Płynie na Carpathię
13. Ocean of Memories-ostatnie sceny
14. My Heart Will Go On (Love Theme from Titanic)-wiadomo:)
15. Hymn to the Sea-napisy końcowe
I wszystko fajnie, gdyby nr 5 tak bardzo nie przypominał "Book of days" Enyi(czasem z nim mylony). Nieładnie, panie Horner
Niewydany u nas "Back to Titanic" dostałam niedawno. Więcej tu "charakterystycznych" utworów, ale trzy najdłuższe to ewidentnie "wypełniacze- trzeba było wydać te kilka utworów, a matraiłu mało, zmiksowano więc to co było przedtem
1. "Titanic Suite" (performed by the London Symphony Orchestra and the Choristers of King's College, Cambridge)-kompilacja melodii- nigdy nie odsłuchałam do końca
2. "An Irish Party in Third Class" (performed by Gaelic Storm)-wiadomo
3. "Alexander's Ragtime Band" (performed by I Salonisti)-przyjęcie w I klasie
4. "The Portrait" (piano solo performed by James Horner)-wersja "Rose" na pianino- wiadomo
5. "Jack Dawson's Luck"- wygrana w karty
6. "A Building Panic"- OOOO... to TA melodia kiedy wodują ostatnie szalupy, wali się komin, a woda wysadza koleje drzwi
7. "Nearer, My God, to Thee" (performed by I Salonisti)
8. "Come Josephine In My Flying Machine" (performed by Máire Brennan)
9. "Lament" (includes "A Spailpín A Rún")-takie sobie
10. "A Shore Never Reached"-jw
11. "My Heart Will Go On" (performed by Celine Dion, with dialogue)- bardzo podoba mi się ta wersja
12. "Nearer my God to Thee" (performed by Eileen Ivers)
13. "Epilogue - The Deep and Timeless Sea" (featuring Sissel Kyrkjebø and the Choristers of King's College, Cambridge)- ZA DŁUGIE
Czy udało się Wam wyłapać pozostałe utwory? Co sądzicie o ścierzce dźwiękowej?
Niestety nic Ci tu nie wniosę nowego.
Patrząc ma moją MP3/empetrójkę:
Z pierwszej płyty mam wszystkie utwory, z drugiej tylko "Nearer, My God, to Thee".
"My Heart Will Go On" mam 3 wersje - jedna jakaś dziwna, nawet nie jestem pewna czy Dion ją śpiewa.
I to niestety tyle, ale uwielbiam wszystko z tego co dane było mi usłyszeć (szczególnie nr 3,5,6,15) w zasadzie nie ma dnia bym nie słuchała choć jednego utworu .
"Kogo on miał zabrać w to morze? Koleżanka mi opowiadała, że Rose chciała wyskoczyć- więc poskładałam sobie, że Murdoch ja chciał wypchnąć:P"
Ło matko i córko, w życiu bym nawet na coś takiego nie wpadła o.O
Ile miałaś wtedy lat? ;d
I to takie dziwne, że w Wielkiej Brytanii statek rodzi się dziewczynką? Choć i tak w moim rozumowaniu Titanic to ON, nie da rady inaczej.
Osiem niecałe- na film mnie nie wpuścili, znałam go tylko ze zwiastuna i opowiadań.
Żeńskie imiona statków to anglosaska tradycja- wiąże się z nią przesąd, że kobieta w załodze przynosi pecha, bo jednostka pływająca jest o nią zazdrosna:)
W wieku ośmiu lat też bym była zawiedziona melodiami bez słów - wówczas takowe mnie po prostu nudziły. Lecz ja najpierw obejrzałam film (no w czasie oglądania to znowu jakoś bardzo nie zwracałam uwagi co leci w tle) a dopiero potem, potem zapoznałam się z utworami z Soundtracku.
Muzyka w filmie jest na najwyzszym poziomie i doskonale wkomponowana jest w odpowiednich fragmentach filmu. Moim zdaniem to wlasnie Titanic posiada najlepsza muzyke filmowa bo oddaje emocje i tragizm Titanica w odpowiednich momentach i to wlasnie co najmniej w polowie wplywa na sukces tego filmu. Ode mnie oczywiscie 100/10 ;)
2.Distant Memories- wspomnienia Rose, słychać to trochę w momencie gdy stara Rose tv ogląda
3. Southampton- przecież to pierwsza scena w której widzimy młodą Rose i ludzi wsiadających na statek
5.Leaving Port- sama nazwa mówi muzyka wtedy gdy statek wypływa z Southampton
9. Sinking-Tonięcie statku całego utworu nie da sie usłyszeć w filmie, momenty słychać jak łódź Cala sie wywraca oraz jak spada na Fabrizio komin
10. Death of Titanic- śmierć Titanica - sama nazwa to wskazuje, ostatnie chwile statku aż do zniknięcia pod wodą
Titanic Suite- posłuchaj całe koniecznie, kompilacja którą wiele orkiestr uczy sie grac i gra pokazowo na koncertach.
Co do sountracku, nie wiem czego sie spodziewałaś muzyka filmowa z reguły jest muzyką bez słów Tym bardziej z takich filmów. Ja jestem fanka muzyk filmowych wiec dla mnie to żadna nowość. A muzykę do Titanica zaliczam do moich ulubionych.