PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=187}
7,3 788 tys. ocen
7,3 10 1 788438
7,3 84 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

IMHO dobra muzyka to połowa filmu.
Soundtrack do Titanica to pierwsza płyta, którą dostałam. Pamiętam moje wielkie rozczarowanie- wkładam krążek, a zamiast piosenek lecą melodie bez słów. Na szczęście znalazłam "My heart will go on", którego nauczyłam się na pamięć (z koszmarnymi błędami). Większośc z tych melodii udało mi się zlokalizować

1. Never an Absolution-rozbitkowie w szalupach
2. Distant Memories
3. Southampton- wykorzystane w kinowym zwiastunie
4. Rose- pojawia się w tle kilka razy
5. Leaving Port
6. Take Her to Sea, Mr. Murdoch (Kogo on miał zabrać w to morze? Koleżanka mi opowiadała, że Rose chciała wyskoczyć- więc poskładałam sobie, że Murdoch ja chciał wypchnąć:P Oczywiście "her" to Titanic).
7. Hard to Starboard-te trzy wiadomo
8. Unable to Stay, Unwilling to Leave- Rose wsiada do szlupy
9. Sinking-???
10. Death of Titanic-???
11. Promise Kept-Rose leży na drzwiach
12. Life So Changed- Płynie na Carpathię
13. Ocean of Memories-ostatnie sceny
14. My Heart Will Go On (Love Theme from Titanic)-wiadomo:)
15. Hymn to the Sea-napisy końcowe

I wszystko fajnie, gdyby nr 5 tak bardzo nie przypominał "Book of days" Enyi(czasem z nim mylony). Nieładnie, panie Horner

Niewydany u nas "Back to Titanic" dostałam niedawno. Więcej tu "charakterystycznych" utworów, ale trzy najdłuższe to ewidentnie "wypełniacze- trzeba było wydać te kilka utworów, a matraiłu mało, zmiksowano więc to co było przedtem

1. "Titanic Suite" (performed by the London Symphony Orchestra and the Choristers of King's College, Cambridge)-kompilacja melodii- nigdy nie odsłuchałam do końca
2. "An Irish Party in Third Class" (performed by Gaelic Storm)-wiadomo
3. "Alexander's Ragtime Band" (performed by I Salonisti)-przyjęcie w I klasie
4. "The Portrait" (piano solo performed by James Horner)-wersja "Rose" na pianino- wiadomo
5. "Jack Dawson's Luck"- wygrana w karty
6. "A Building Panic"- OOOO... to TA melodia kiedy wodują ostatnie szalupy, wali się komin, a woda wysadza koleje drzwi
7. "Nearer, My God, to Thee" (performed by I Salonisti)
8. "Come Josephine In My Flying Machine" (performed by Máire Brennan)
9. "Lament" (includes "A Spailpín A Rún")-takie sobie
10. "A Shore Never Reached"-jw
11. "My Heart Will Go On" (performed by Celine Dion, with dialogue)- bardzo podoba mi się ta wersja
12. "Nearer my God to Thee" (performed by Eileen Ivers)
13. "Epilogue - The Deep and Timeless Sea" (featuring Sissel Kyrkjebø and the Choristers of King's College, Cambridge)- ZA DŁUGIE

Czy udało się Wam wyłapać pozostałe utwory? Co sądzicie o ścierzce dźwiękowej?

LadyEire

Niestety nic Ci tu nie wniosę nowego.
Patrząc ma moją MP3/empetrójkę:

Z pierwszej płyty mam wszystkie utwory, z drugiej tylko "Nearer, My God, to Thee".
"My Heart Will Go On" mam 3 wersje - jedna jakaś dziwna, nawet nie jestem pewna czy Dion ją śpiewa.
I to niestety tyle, ale uwielbiam wszystko z tego co dane było mi usłyszeć (szczególnie nr 3,5,6,15) w zasadzie nie ma dnia bym nie słuchała choć jednego utworu .

"Kogo on miał zabrać w to morze? Koleżanka mi opowiadała, że Rose chciała wyskoczyć- więc poskładałam sobie, że Murdoch ja chciał wypchnąć:P"
Ło matko i córko, w życiu bym nawet na coś takiego nie wpadła o.O
Ile miałaś wtedy lat? ;d
I to takie dziwne, że w Wielkiej Brytanii statek rodzi się dziewczynką? Choć i tak w moim rozumowaniu Titanic to ON, nie da rady inaczej.

nananatralalala

Osiem niecałe- na film mnie nie wpuścili, znałam go tylko ze zwiastuna i opowiadań.
Żeńskie imiona statków to anglosaska tradycja- wiąże się z nią przesąd, że kobieta w załodze przynosi pecha, bo jednostka pływająca jest o nią zazdrosna:)

LadyEire

W wieku ośmiu lat też bym była zawiedziona melodiami bez słów - wówczas takowe mnie po prostu nudziły. Lecz ja najpierw obejrzałam film (no w czasie oglądania to znowu jakoś bardzo nie zwracałam uwagi co leci w tle) a dopiero potem, potem zapoznałam się z utworami z Soundtracku.

ocenił(a) film na 10
LadyEire

Muzyka w filmie jest na najwyzszym poziomie i doskonale wkomponowana jest w odpowiednich fragmentach filmu. Moim zdaniem to wlasnie Titanic posiada najlepsza muzyke filmowa bo oddaje emocje i tragizm Titanica w odpowiednich momentach i to wlasnie co najmniej w polowie wplywa na sukces tego filmu. Ode mnie oczywiscie 100/10 ;)

ocenił(a) film na 8
LadyEire

2.Distant Memories- wspomnienia Rose, słychać to trochę w momencie gdy stara Rose tv ogląda
3. Southampton- przecież to pierwsza scena w której widzimy młodą Rose i ludzi wsiadających na statek
5.Leaving Port- sama nazwa mówi muzyka wtedy gdy statek wypływa z Southampton
9. Sinking-Tonięcie statku całego utworu nie da sie usłyszeć w filmie, momenty słychać jak łódź Cala sie wywraca oraz jak spada na Fabrizio komin
10. Death of Titanic- śmierć Titanica - sama nazwa to wskazuje, ostatnie chwile statku aż do zniknięcia pod wodą

Titanic Suite- posłuchaj całe koniecznie, kompilacja którą wiele orkiestr uczy sie grac i gra pokazowo na koncertach.

Co do sountracku, nie wiem czego sie spodziewałaś muzyka filmowa z reguły jest muzyką bez słów Tym bardziej z takich filmów. Ja jestem fanka muzyk filmowych wiec dla mnie to żadna nowość. A muzykę do Titanica zaliczam do moich ulubionych.

ocenił(a) film na 10
Venea

Moim zdaniem Back to titanic jest gorszy od soundtracku numer jedenw którym też jest pare kawałków których nie ma w filmie 5.leaving port jest zupełnie inne na płycie a inne w fi,lmie