PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325418}

Thor

2011
6,8 242 tys. ocen
6,8 10 1 241846
5,8 57 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Filmu jeszcze nie oglądałem, mimo że bardzo bym chciał, gdyż jestem od dawna zafascynowany mitologią nordycką, dużo czytałem na ten temat, głównie prace polskiego skandynawisty Leszka Słupeckiego. Można powiedzieć że z mitologią skandynawską jestem obcykany jak z żadną inną. Stąd moje pytanie - DLACZEGO DO C**JA PANA Heimdalla gra czarny? Ja rozumiem że polityczna poprawność w USA rzuca się na każdą dziedzinę życia, ale to jest lekka przesada. Gdzie na północy europy czarni?

mukodemolud

A kto ci powiedział? , że to jest film na podstawie mitów nordyckich. To jest adaptacja komiksu, który coś tam z tych mitów czerpie, ale nie w całości.

mukodemolud

Wybacz człowieku ale ten film z mitologią skandynawską ma wspólne tylko nazwy postaci cała reszta to amerykański komiks co koło mitologi może leżał ale niezbyt blisko...

mukodemolud

Polityczna poprawność w filmach ze stajni Marvel'a to standard. Obejrzyjcie Kapitana Amerykę i jego drużynę.
:)

LuQ_2

Akurat tu mnie masz racji, bo drużyna składała się z tych samych członków już w komiksie :P

John_Shepard

ale w imie poprawności politycznej czyli ma racje :)

mukodemolud

Ekhem... Na jakiej pólnocy Europy???? W świecie Marvela to jest obca rasa żyjąca w innym świecie, która miał kontakty z Wikingami i którzy zaczęli wyznawać ją jako bogów i stworzyli swoją mitologię... Heimdall mógłby być nawet zielony w różowe kropki, a i tak miałoby to sens...

ocenił(a) film na 7
tygrum

W takich chwilach szukam przycisku "lubię to". :) Czepianie się "Thora" to tak jakby wytykać nieścisłości mitologiczne w disneyowskim "Hrkulesie".

leniwa_cisza

Ale w komiksie był biały