Filmu jeszcze nie oglądałem, mimo że bardzo bym chciał, gdyż jestem od dawna zafascynowany mitologią nordycką, dużo czytałem na ten temat, głównie prace polskiego skandynawisty Leszka Słupeckiego. Można powiedzieć że z mitologią skandynawską jestem obcykany jak z żadną inną. Stąd moje pytanie - DLACZEGO DO C**JA PANA Heimdalla gra czarny? Ja rozumiem że polityczna poprawność w USA rzuca się na każdą dziedzinę życia, ale to jest lekka przesada. Gdzie na północy europy czarni?
A kto ci powiedział? , że to jest film na podstawie mitów nordyckich. To jest adaptacja komiksu, który coś tam z tych mitów czerpie, ale nie w całości.
Wybacz człowieku ale ten film z mitologią skandynawską ma wspólne tylko nazwy postaci cała reszta to amerykański komiks co koło mitologi może leżał ale niezbyt blisko...
Polityczna poprawność w filmach ze stajni Marvel'a to standard. Obejrzyjcie Kapitana Amerykę i jego drużynę.
:)
Ekhem... Na jakiej pólnocy Europy???? W świecie Marvela to jest obca rasa żyjąca w innym świecie, która miał kontakty z Wikingami i którzy zaczęli wyznawać ją jako bogów i stworzyli swoją mitologię... Heimdall mógłby być nawet zielony w różowe kropki, a i tak miałoby to sens...
W takich chwilach szukam przycisku "lubię to". :) Czepianie się "Thora" to tak jakby wytykać nieścisłości mitologiczne w disneyowskim "Hrkulesie".