Początek "Teksańskiej masakry piłą mechaniczną" wskazuje na to, że jest to film oparty na faktach, ale czy tak jest naprawdę? Czy to tylko taki chwyt marketingowy :)?
wiele osób ciągle mówi, że ten film jest oparty na faktach, ale to totalna bzdura! zapewniam Cię, nic takiego nigdy nie miało miejsca ;)
wlasnie nie wiem,jedni mowia ze tak drudzy nie.
Ale z drugiej strony jakby temu wierzyc to rownie dobrze "Wzgorza maja oczy" i "Droga bez powrotu" tez byly by na faktach. wiec wątpie.
Film jest po części na faktach (baaaardzo ogólnie mówiąc)
Jeśli się nie mylę to chodzi o tego typa (coprawda z piłą on chyba nie latał, ale morderstwa podobne i zachcianki też):
http://killer.radom.net/~sermord/zbrodnia.php?dzial=mordercy&dane=GeinEd
pozdr
to niestety po części prawda znam gościa który był w texasie i widział ten dom, zbrodni nie koniecznie dokonywał za pomoćą piły mechanicznej ale z tą skórą to jest jakieś powiązanie
Na faktach jest ten film. Taka historia na prawde miała miejsce w USA ;/ I też z tego powodu ten film mnie tak przeraża bo to go odróżnia od innych... Myslisz "tych ludzi to naprawde spotkalo/..." okropne ...Ale film bardzo lubie ;)
Film nie jest na faktach. Twórcy inspirowali się Edem Gainem, który właśnie robił sobie ubrania z ludzkiej skóry czy naczynia z czaszek
Sezamos dobrze już napisał
ten filmik nie jest historia oparta na autentycznych wydarzeniach. Reżysera filmu,Hoopera zainspirowała jedynie historia teksańskiego seryjnego mordercy, Eda Geina. I myślę ze w sumie historia Edzia Geina który zabijał setki ludzi,robił sobie szafy,wstrój wnętrz , abażury , no całe jego gospodarstwo było z ....... ludzkich kosci,skóry,zębów,szczątków ludzkich można by powiedzieć.Oczywiscie i całą garderobę miał z w/w szczątków ludzkich. Edzia jednak złapano,ale miał zielone papiery,więc resztę życia spędził w psychiatryku. Ciekawe było przeszukanie jego domu - tutaj podam tylko info dostępne ogólnie,bo z innych źródeł można by tą listę pomnozyć spokojnie x 50,zapomniałem dopisać że Edzio lubił plądrować groby,po zabiciu nie miał by z czego od razu zrobić sobie garnituru,musiałby długoooooooo czekać na degradację ludzkiego ciała.
W wyniku przeszukania na farmie Geina odnaleziono m.in.:
cztery czaszki wieńczące słupki łóżka Eda;
abażury lamp i obicie jednego z foteli wykonane z ludzkiej skóry;
miski wykonane z ludzkich czaszek;
ludzkie serce (przedmiotem dyskusji pozostaje, gdzie znaleziono owo serce; policja stwierdza, że znajdowało się ono na patelni stojącej na kuchni, podczas gdy niektóre zdjęcia wskazują, że zawinięte było w papierową torbę);
maski wykonane ze skóry zdartej z twarzy martwych kobiet, zdobiące ściany sypialni;
pas z ludzkich sutków;
kompletny strój z ludzkiej skóry;
pudełko wypełnione spreparowanymi kobiecymi genitaliami.