PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11084}
6,8 8,3 tys. ocen
6,8 10 1 8285
7,0 15 krytyków
THX 1138
powrót do forum filmu THX 1138

Czym różni się wersja reżyserska (sceny) od normalnej wersji kinowej.

ocenił(a) film na 7
Wojtek_Jerzy

Znalazłem na forum fanów filmu:
http://thx-1138.org/forum/index.php/topic,32.0.html

Ciekawe jest to, że zmiana ostatniego ujęcia prawdopodobnie zmienia cały wydźwięk filmu. Oglądałem jedynie wersję reżyserską, więc nie mam porównania, ale te wszystkie detale świata przyszłości tracą sens przy zmianie koloru tła ostatniej sceny. Chyba, że pierwotnie finał też ...:::[SPOILER]:::... pokazywał piękne niebo ...:::[SPOILER OFF]:::... to wtedy treść się nie zmienia.

ocenił(a) film na 9
Khaosth

Dobry link, ciekawa rzecz. Rzeczywiście inny kolor nieba zmienia wydźwięk filmu i inaczej patrzy się na niego w wersji oryginalnej i zremasterowanej. Ostatnio obejrzałem film w nowej wersji i muszę powiedzieć, że te trochę zmian i efektów komputerowych całkiem poprawia komfort oglądania dla widza z roku 2010. Wszak THX ma już niemal 40 lat (!) i oglądanie skromnej realizacji sf dla wielu może być dość męczące. Co nie zmienia faktu, że tak pewnie też fajnie go zobaczyć.

[SPOILER]
Zdaje się, że na forum które zalinkowałeś nie przedstawiono wszystkich zmian jakie w filmie wprowadzono. Kiedy ostatnio oglądałem film w tej nowszej wersji (jestem pewny, że dotąd oglądałem jedynie wersję oryginalną), to nie dość, że w wielu miejscach zauważałem coś nowego lub niepasującego do tego co pamiętałem (po prostu widać, że niektóre sceny/ujęcia nie pasują do filmu z roku 71), to wręcz lekko się zszokowałem kiedy zobaczyłem pod koniec scenę w której widać wygenerowanych komputerowo `mieszkańców` kopuły, wyrzutków społeczeństwa. W każdym razie wyglądają oni jak skrzyżowanie małp z ludźmi. Byli agresywni, dzicy. To kolejna rzecz która rzuca nowe światło na ten film.

ocenił(a) film na 7
Muszrom

Wczoraj pisałem ten post trochę późno i byłem nieco zmęczony także wcześniejszymi nieskutecznymi poszukiwaniami. Teraz patrząc na spokojnie zauważyłem, że fan w poście pisze, że pierwotne tło nie pasowało do ostatniego ujęcia, zatem chyba każda z wersji oferuje bardziej czerwone tło na napisy końcowe. "(...) The original shot featured a drab white [wycięty spoiler] that didn't match in any way,shape or form to the FINAL shot of the film (if you've seen it, you know what I'm talking about)."
Także znowu wymądrkowałem nieprawdę. :] (co nie znaczy, że Lucas nie mógłby pójść w tym kierunku)

Wychodziłoby na to, że zremasterowana wersja odświeża jedynie warstwę wizualną (i to bardzo dobrze), nie ingerując poważniej w fabułę.

Po Twoim poście pobieżnie przejrzałem jeszcze raz tamten temat w poszukiwaniu uzupełnień i trafiłem na link z pełniejszym porównaniem.
http://www.maverick-media.co.uk/movies/thx_1138_1971/changes_001.html

...:::[SPOILER]:::...
Faktycznie, zapomniałem o tej scenie. Również wprowadzała do zakończenia nieco pesymistycznego spojrzenia.
...:::[SPOILER OFF]:::...