PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=741981}

Szybcy i wściekli 8

The Fate of the Furious
2017
6,9 101 tys. ocen
6,9 10 1 100984
6,1 30 krytyków
Szybcy i wściekli 8
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 8

Jakiś ekspert na forum ? :> Mam wątpliwości czy wyciągnięcie jednego kabla od turbo dałoby jakikolwiek strzał. No bo i co ten ruch miałby zapewniać? Zwolnienie limitu obrotów i dostarczanie mieszanki aż się wirnik nie przekręci brzmi jako tako ale coś nieprzekonująco.

ocenił(a) film na 10
kilofkilof

stary ten film to czysta fantazja a ty się pytasz o taki szczególiki? xDDD

ocenił(a) film na 9
sashadolan

No tak z ciekawości, bo ogólnie te wszystkie triki silnikowo/samochodowe prezentowane w tych filmach miały jakieś podstawy technologiczne. Pierwsze z brzegu, N20 przecież jest stosowane naprawdę tylko działanie jest przerysowane. No pomijam takie rzeczy jak pusta podłoga w eclipsie. Ale chociażby osiąganie tych prędkości na wstecznym. W filmiku na yt jest wyjaśnione( a w filmie nie do końca ), że na Kubie stosowali w tych szrotach skrzynie biegów z czegoś w rodzaju ciągnika, i ona na prawdę ma 4 przełożenia w przód i 4 w tył, więc zastanawiam się czy ten strzał jest wyssany z palca bo czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. I w sumie tak sobie grzebię i może się okazać że też w jakiś sposób by to zadziałało :D
Żeby nie być gołosłownym ( SA SCREENY Z FILMU ): https://www.youtube.com/watch?v=rZp2ka7ITpQ ,ok 5.20

ocenił(a) film na 6
kilofkilof

wydaje mi się, że chodziło o to iż pociągnięcie za linkę spowodowało odłączenie się tych różnych węży co idą od intercoolera/chłodnicy do turbo i dzięki temu Turbo miało "pełen ciąg". tak mi się wydaję

kilofkilof

Techniczne wyjaśnienie możesz znaleźć tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=fIk0ofmmsBI

ocenił(a) film na 9
piotras24

Podoba mi się podsumowanie, że to co wygląda nierealnie jest prawdziwe a to co wydaje się realne zostało oszukane i że te ten wyścig to jedna z logiczniejszych akcji

ocenił(a) film na 9
kilofkilof

Okej, fakt faktem, w teorii coś ta zawleczka przed turbo by podziałała . Jednak nie do końca bajka :>

kilofkilof

Powiem tak... We współczesnym aucie - to by zadziałało... Ponieważ on odczepił wąż podciśnienia z gruszki Wastegate, czyli takiego zawroka sterującego "upuszczaniem" cisnienia turbiny, żeby nie dmuchała za dużo - mowiąc po ludzku - turbosprężarka pracowała na maxa i dmuchała ile wlezie, a więcej powietrza = więcej mocy, ale... Jest to stary silnik na gaźniku, gdzie dawki paliwa są ustawione na sztywno, nie ma komputera, który mógłby rozpoznać większą ilość powietrza, wyregulować dawke i zachować odpowiednią mieszankę, więc taki stary silnik po takim ruchu by po prostu się zdławił od zbyt ubogiej mieszanki.

ocenił(a) film na 6
Mafin97

prawda !

Mafin97

Ma to sens, tylko, że... Podejrzewam, że pierwsze co tam zrobili to odkręcili na maxa gaźnik - to by tłumaczyło dlaczego był drugi przez dłuższą część wyścigu xD
A jak miał turbosprężarkę to też musiał mieć pomodzony gaźnik - stare lumpy nie miały turbo, tym bardziej z "Turbonetics'a ".

Bardzo możliwe też, że i tak ten gaźnik lał ile chciał bo już był stary i nie regulowany od stuleci :D

a tak już poza tym to ten wyścig łamał wszelkie prawa fizyki, grawitacji i mechaniki... skrzynia to chyba z Ziła albo innej Tatry z biegami do tyłu. Wyprzedzenie (najszybszego samochodu na wyspie) minimum 400 konnego potwora na wstecznym to musiałby dostać świętej mocy :D

Nie realne jak pistolet Stevena Seagala strzelający jak AK47 i z magazynkiem na 89 naboi.

thorops

Odnośnie tego, że był drugi - miał najwolniejsze auto na wyspie, o to raczej chodziło. A odnośnie skrzyni to oglądałem na YT filmik jak gostek, który zbudował to auto tłumaczył, że skrzynia ma 4 biegi i może się kręcić w dwie strony xD Widac na filmie, że ma 2 wajchy i ta, którą zmienia podczas obrotu auta zmienia kierunek obrotu skrzyni.

Mafin97

podrzuć linka do tego filmiku, z ciekawości zobaczę :D

thorops

https://www.youtube.com/watch?v=IuG431xQSO0 - coś koło 5 minuty :P

ocenił(a) film na 6
kilofkilof

Serio, to cię zastanawia? A nie dziwi cię fakt że wybuch EMP powinien usmażyć wszystkie kable w okolicy a oni odpalają łódź podwodną po tym wybuchu? Serio...

ocenił(a) film na 9
paula15

Nie dziwi, bo to tylko zabieg żeby film był bardziej oglądalny. Samo Emp ma odzwierciedlenie też w realnym życiu. A strzał zawleczką od turbiny to pierwszy raz tu widziałem i zaciekawiło mnie dlaczego to miałoby zadziałać albo chociaż dlaczego widzowie mieliby to "kupić". Nie poruszałem kwestii zasięgu i efektowności tych wszystkich strzałów wyskoków itp.

ocenił(a) film na 6
kilofkilof

Naprawde jest EMP które po wybuchu nie usmaży kabli elektrycznych?