Jakiś ekspert na forum ? :> Mam wątpliwości czy wyciągnięcie jednego kabla od turbo dałoby jakikolwiek strzał. No bo i co ten ruch miałby zapewniać? Zwolnienie limitu obrotów i dostarczanie mieszanki aż się wirnik nie przekręci brzmi jako tako ale coś nieprzekonująco.
No tak z ciekawości, bo ogólnie te wszystkie triki silnikowo/samochodowe prezentowane w tych filmach miały jakieś podstawy technologiczne. Pierwsze z brzegu, N20 przecież jest stosowane naprawdę tylko działanie jest przerysowane. No pomijam takie rzeczy jak pusta podłoga w eclipsie. Ale chociażby osiąganie tych prędkości na wstecznym. W filmiku na yt jest wyjaśnione( a w filmie nie do końca ), że na Kubie stosowali w tych szrotach skrzynie biegów z czegoś w rodzaju ciągnika, i ona na prawdę ma 4 przełożenia w przód i 4 w tył, więc zastanawiam się czy ten strzał jest wyssany z palca bo czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. I w sumie tak sobie grzebię i może się okazać że też w jakiś sposób by to zadziałało :D
Żeby nie być gołosłownym ( SA SCREENY Z FILMU ): https://www.youtube.com/watch?v=rZp2ka7ITpQ ,ok 5.20
wydaje mi się, że chodziło o to iż pociągnięcie za linkę spowodowało odłączenie się tych różnych węży co idą od intercoolera/chłodnicy do turbo i dzięki temu Turbo miało "pełen ciąg". tak mi się wydaję
Podoba mi się podsumowanie, że to co wygląda nierealnie jest prawdziwe a to co wydaje się realne zostało oszukane i że te ten wyścig to jedna z logiczniejszych akcji
Okej, fakt faktem, w teorii coś ta zawleczka przed turbo by podziałała . Jednak nie do końca bajka :>
Powiem tak... We współczesnym aucie - to by zadziałało... Ponieważ on odczepił wąż podciśnienia z gruszki Wastegate, czyli takiego zawroka sterującego "upuszczaniem" cisnienia turbiny, żeby nie dmuchała za dużo - mowiąc po ludzku - turbosprężarka pracowała na maxa i dmuchała ile wlezie, a więcej powietrza = więcej mocy, ale... Jest to stary silnik na gaźniku, gdzie dawki paliwa są ustawione na sztywno, nie ma komputera, który mógłby rozpoznać większą ilość powietrza, wyregulować dawke i zachować odpowiednią mieszankę, więc taki stary silnik po takim ruchu by po prostu się zdławił od zbyt ubogiej mieszanki.
Ma to sens, tylko, że... Podejrzewam, że pierwsze co tam zrobili to odkręcili na maxa gaźnik - to by tłumaczyło dlaczego był drugi przez dłuższą część wyścigu xD
A jak miał turbosprężarkę to też musiał mieć pomodzony gaźnik - stare lumpy nie miały turbo, tym bardziej z "Turbonetics'a ".
Bardzo możliwe też, że i tak ten gaźnik lał ile chciał bo już był stary i nie regulowany od stuleci :D
a tak już poza tym to ten wyścig łamał wszelkie prawa fizyki, grawitacji i mechaniki... skrzynia to chyba z Ziła albo innej Tatry z biegami do tyłu. Wyprzedzenie (najszybszego samochodu na wyspie) minimum 400 konnego potwora na wstecznym to musiałby dostać świętej mocy :D
Nie realne jak pistolet Stevena Seagala strzelający jak AK47 i z magazynkiem na 89 naboi.
Odnośnie tego, że był drugi - miał najwolniejsze auto na wyspie, o to raczej chodziło. A odnośnie skrzyni to oglądałem na YT filmik jak gostek, który zbudował to auto tłumaczył, że skrzynia ma 4 biegi i może się kręcić w dwie strony xD Widac na filmie, że ma 2 wajchy i ta, którą zmienia podczas obrotu auta zmienia kierunek obrotu skrzyni.
Serio, to cię zastanawia? A nie dziwi cię fakt że wybuch EMP powinien usmażyć wszystkie kable w okolicy a oni odpalają łódź podwodną po tym wybuchu? Serio...
Nie dziwi, bo to tylko zabieg żeby film był bardziej oglądalny. Samo Emp ma odzwierciedlenie też w realnym życiu. A strzał zawleczką od turbiny to pierwszy raz tu widziałem i zaciekawiło mnie dlaczego to miałoby zadziałać albo chociaż dlaczego widzowie mieliby to "kupić". Nie poruszałem kwestii zasięgu i efektowności tych wszystkich strzałów wyskoków itp.