PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1167}
6,8 5,8 tys. ocen
6,8 10 1 5760
4,7 6 krytyków
Szwadron
powrót do forum filmu Szwadron

Machulski

ocenił(a) film na 9

Tym filmem Juliusz Machulski udowadnia, że jest genialnym reżyserem i nie specjalizuje się
jedynie w komediach. Bardzo dobre kino...

ocenił(a) film na 5
slavek_3

No to ja się sprzeciwiam. Tym filmem Machulski przekonał mnie, że nadaje się tylko do komedii. Zupełnie niepotrzebnie zabrał się za coś poważniejszego.

ocenił(a) film na 7
qqryqu

zgadzam się z autorem tematu, genialny film

ocenił(a) film na 5
andrzej1913

Ja zaś nie zgadzam się ani z jedną, ani z drugą skrajną opinią :).

Film jest na pewno wart obejrzenia: ze względu na temat, ze względu na scenografię, kostiumy, sceny zbiorowe, pieczołowitość w dopilnowaniu historycznego szczegółu, epokową autentyczność oraz dla kilku naprawdę dobrych ról. Ciekawie jest też zobaczyć Machulskiego w takiej odsłonie.

Jako fabuła, obraz ten jest jednak słaby -- oględnie mówiąc :). Jest to w gruncie rzeczy parada epizodów niepowiązanych w żadną narracyjną całość: przejazd wojsk, złapanie "szpiega", egzekucja, pogrom, postój, przejazd, bitwa, znowu przejazd, kolejny popas, i tak w kółko. Właściwie, minimalnym wysiłkiem, można byłoby przetasować te epizody i ułożyć je w prawie dowolnej kolejności, a spójność fabuły pozostałaby niemal ta sama. Oczywiście, trochę przesadzam; co ważniejsze, każdy z tych epizodów, nawet jeśli podobny z charakteru do poprzednich, w szczegółach jest odmienny i pozwala pokazać jakąś prawdę o powstaniu, ludziach, postawach, rzeczywistości. Wszystkie są w jakimś stopniu ciekawe i wszystkie zrealizowane zrealizowane z dużą starannością. Nie zmienia to jednak faktu, że dobry film potrzebuje dobrej opowieści, wyraźnie zarysowanej osi narracyjnej i wyrazistej postaci przewodniej (ew. kilku). Na tym polu Szwadron okrutnie kuleje -- dość powiedzieć, że główny bohater sprawia wrażenie postaci najwyżej drugoplanowej, a i kreacja Radosława Pazury w tej roli jest wątła i dość drewniana.

Niewątpliwie, na tle tandety i banału, jakie dominowały w polskiej kinematografii lat 90., jest to film wyjątkowy i stojący na bardzo wysokim poziomie. W kategoriach narracji fabularnej trudno go jednak ocenić wysoko. Aż dziw, że to właśnie Juliusz Machulski, którego kojarzymy z historiami dopiętymi w szczegółach i kompozycyjnie bliskimi doskonałości, zrealizował scenariusz tak luźny i meandrujący.

ocenił(a) film na 4
andrzej1913

Genialne za 7. Puk, puk, jest tam kto?

ocenił(a) film na 7
qqryqu

Co w tym filmie ci się nie podobało?

ocenił(a) film na 5
RAC_79

Nie pamiętam. Przeciętny film, a niektóre jego komedie są świetne.

ocenił(a) film na 8
slavek_3

Zdecydowanie się zgadzam, polecam wszystkim zapoznanie się z tą tak bardzo mało znaną rodzimą produkcją. Od strony filmowej na wszelkich płaszczyznach zrealizowany jest co najmniej dobrze a do tego porusza nieporuszaną zbytnio kartę naszej historii. W sposób, wydaje się, konkretny i uczciwy, ale tu odsyłam do wypowiedzi forumowych osób znających się na tym temacie, łatwo odróżnić kto wie o czym pisze a kto tylko się wypowiada w kwestiach merytorycznych. ;)

Tak czy inaczej, z samego kinematograficznego punktu widzenia polecam gorąco.
To mały skandal że taki film utonął gdzieś w niepamięci zbiorowej, choćby kinomanów. A o tym że tak jest świadczy ledwo 2600 ocen jakie zebrał.

ocenił(a) film na 7
Muszrom

3 522 , troszkę się ruszyło, lecz nigdy nie będzie popularny. Sam trafiłem na niego przypadkiem, gdzieś mi się tam kiedyś przewijał, jednak nie obejrzałbym go zbyt szybko.

ocenił(a) film na 8
slavek_3

Przybijam się pod wypowiedzią

ocenił(a) film na 6
slavek_3

Tylko że później zajmował się już tylko komediami. Może jego tegoroczną książkę, "Wisząca małpa" można potraktować jako coś poważniejszego, lecz tam też jest sporo humoru.