Troche Polskości w filmie :),Vincent w którymś z ujęć ma na Sobie koszulke z naszym orzełkiem i napisem Poland,jak oni na to wpadli :)),to pozdro dla Polaków,a filmik noo może być śmieszny...
też to zauważyłam i byłam zaskoczona, tylko ciekawe w jakim kontaekście ta koszulka się pojawi, czy będzie miała jakieś znaczenie symboliczne (np:Vaugn będzie grał Polaka???)czy po prostu bohater ją nosi "z braku laku"
P.S. tak sobie myślę, że dzięki koszulce Jennifer Aniston dowiedziała się, że istnireje taki kraj:)), albo w ogóle nie zwróciła na to uwagi.
W pierwszym sezonie Friends Rachel (Jennifer) zartuje, ze jesli potrafi zrobic kawe to nie ma rzeczy ktorej by nie potrafila zrobic. Chandler poprawia: "To jest tak - Jesli potrafie napasc na Polske, to nie ma rzeczy ktorej nie potrafie zrobic"
Hmm... z tego co widze, to Vince w filmie ma tak jakby polskie nazwisko - Grobowski (tak mi sie wydaje), wiec moze jednak polaka bedzie grać... Oo' tak czy siak ciesze sie, ze wystapil w tej koszulce :P
Film zapowiada się niesamowicie. A co do koszulek, to jedna była z wielkim orłem w koronie i napisem POLAND, a druga z napisem POLISH AND PROUD na tle naszej flagi narodowej. Wreszcie jakieś poważne polskie akcenty w amerykańskim kinie. Brawo! :)
Więcej akcentów na: http://www.filmweb.pl/blogEntry.fhtml?i=162455&entry=313923 [www.filmweb.pl/blogEntr...]
Zapraszam.
Tak gra Polaka ale niestety mówi po (chyba) rosyjsku.
A bardzo szkoda :( że nie po polsku :(:(:(
Obejrzyjcie "Holiday" tam jest scenka w ktorej obok napisu POLAND znajduje się niestety inna flaga. (gdy Cameron Diaz szuka państwa do którego mogłaby pojechać)
Takie małe lekceważenie nas w tych filmach mogliby się w końcu czymś wykazać.
https://www.filmweb.pl/film/Sztuka+zrywania-2006-207816/discussion/Apropos+polsk ich+akcent%C3%B3w+-+wyja%C5%9Bniam+o+co+chodzi.,664284
tu se poczytaj to zobaczysz o co chodzi.
Hyhyh, zwiastun tego filmu w kinie widziałam i pozostawil mi uśmiech na twarzy :) (oczywiście przez te Polish T-shirts)
http://www.cafepress.com/buy/polish/-/pv_design_details/pg_1/id_12821184/opt_/fp t_/hlv_t [www.cafepress.com/buy/p...]
hehehe
koszulki pojawiaja sie 3 rozne, do tego flaga narodowa na scianie, miejsce akcji to Chicago a nazwisko glownego bohatera to Grobowski. Co do samego filmu - jest to naprawde przyzwoita komedia, ktora sie dobrze oglada.
nie rozumiem czym tu się podniecać... nawet ten kto włożył na Vincenta tę koszulkę pewnie nawet nie wie, że coś takiego jak Polska istnieje. ludzie, jesteście śmieszni.
jak na moje to amerykanie bardzo dobrze wiedza o Polsce i jest ona dla nich bardzo dobrym tematem do wysmiewek.... w kilku filmach amerykanskich byly juz wzmianki o polakach np. w dosyc nowym bo z tego roku filmie "Plan Doskonały" :) podro.
Może ja przewrażliwiony jestem, ale scena w której brat Brooke depcze polskie godło to już przesada była.
no to chyba jest nas 2 przewrażliwionych, bo mnie też to zirytowało :-/ a jeszcze bardziej poruszyła mnie następna scena, w której Gary licytuje się z Brook kogo on sobie sprowadzi do mieszkania :
"Sprowadzę swoją ekipę. Tu nie chodzi o pedałków znających parę chwytów... Mówimy tu o Polaczynach bez żadnej przyszłości!" Nie wydaje mi się aby ten ten text stawiał Polaków w dobrym świetle...
Ja jeszcze tego badziewia nie oglądałem i nie bede oglądał ... tak wogóle ktoś tam mówił, że w PLan Doskonały sie nabijali z Polaków ? Niby kiedy ? Jak pomylili Język Albański z Polskim ? Ja tam nic nie słyszałem albo to jak ten dziadek coś gadał o swojej babci ! I ktoś tu jeszcze powiedział ze amerykanie wiedzą dużo o naszym kraju ... ostatnio gadałem z jakimś człowiekiem z USA spytałem czy wie gdzie jest Polska powiedziała, że nie wie ... Kiedyś ktoś w TV powiedział, że Polska leży w Afryce, i że tam jest taka bieda że ohoho dobra starczy nie chce was załamywać :P
Nie popadajmy w kompleksy narodowościowe. Mi film się podobał - daję 8/10 ze względu na scenę z tyłeczkiem Jennifer Aniston... ;)
Ludzie! Przecież 97% amerykańców nie potrafi wymienic wszystkich stanow!! Jesli na to są za glupi to pewnie tylko 0,001% wie gdzie leży Polska !! HEHE
No to prosze bardzo maly tescik na inteligencje i "patriotyzm" wymien wszystkie wojewodztwa. A jeszcze lepiej jak wymienisz te poprzednie 49...
Nie zebym bronil kogokolwiek ale "widzisz drzazge w oku brata swego..."
A wy w polsce nie wyśmiewacie się z głupich amerykanów? Ale oni jakos się tym nie przejmują... bo nie oglądaja polskich filmów :) i maja racje.
"wy w polsce"? a co to już Ty do Polaków się nie zaliczasz? Poza tym nazwy krajów pisze się z wielkiej litery. Ja śmieję się z Amerykanów, że są głupi ale miałam okazję spotkać ich kilku i moje zdanie się potwierdziło, poza tym znam kraj i kulturę więc chociaż wiem z czego się śmieję, a debilni Amerykanie nie potrafią pokazać Polski na mapie, nie mają pojęcia kim są Polacy, nie znają naszej historii ale się z nas śmieją.... eh bez komentarza
ja tam w POLSCE się nabijam z AMERYKANÓW, tak samo jak oni z nas u siebie. w sumie to nie widze w tym nic złego. a, że Grobowski powiedział że polaczyny są bez przyszłości w stanach? czyż tak nie jest, nie wydaje mi się, żeby mówił to złośliwie, tylko po prostu stwierdził fakt. przecież większa połowa Polaków w Chicago żyje gorzej niż w Polsce i ledwo wiąże koniec z końcem. Tak, że szczerze myślę, że akurat w tym filmie się z nas nie nabijają. A raczej tak mi się wydaje, moje odczucie,że Vince Vaughn nosił z dumą te polskie koszulki (tak samo jak jedna z koszulek miała napis Polish Proud). Jedno mnie martwi: godło na naszej fladze z czarnym orłem?
a tam piepszysz glupoty "wiekszosc polakow zyje gorzej niz w polsce" moja ciotka z wujkiem mieszkaja w stanach i powodzi im sie zajebiscie i nie maja zamiaru wraca do polski bo niby do czego....
On nie napisał większość, tylko większa połowa. Poza tym czy twój wujek z ciotką są jakimś wyznacznikiem, że wszystkim się zajebiście powodzi?
Kurde ale wy wszyscy zabawni jestescie? Nagle sie patrioci na miare Giertycha znależli! A co to ta Polska jest znow ze cala Ameryka musi znać jej historie? śmiejecie się że Amerykanie nie wiedzą gdzie jest Polska... a wy potraficie wymnienic wszystkie stany w USA? Wiecie który w ktrórym miejscu jest? Co przecietnego Amerykanina obchodzi Polska? Czy was obchodzą inne kraje? Ktoś wnioskuje na przykładzie 4 amerykanów że cała ich reszta to ludzie głupi... wiesz ilu ja codziennie mijam po drodze do pracy debilnych Polaków, w dodatku brudasów i niepotrafiących się zachować hamów... i co to ma oznaczac ze my wszyscy jestesmy tacy? Ludzie wyluzujcie... jesli ktokolwiek stawia nas w złym świetle to nie rezyser filmu tylko my sami... Polacy w stanach tak jak ktos napisał juz tutaj to w wiekszej połowie robole, pracujacy na czarno, sprzątaczki i chłopcy parkingowi... po zawodówach powyjeżdzali do roboty i teraz nas tam reprezentują (i ty sie dziwisz że tak nas postzregają? bo ja nie)... a tak to juz jest ze zazwyczaj wysmiewane sa te gorsze cechy stad mowa w filmnie o "Polaczkach bez przyszlosci"... na szczescie jest też przykład Graboskiego, który jakby nie patrzec cos osiągnął, ma firme która sie rozwija, jest osobą przedsiebiorczą (nie haruje na czarno jak niewolnik w przeciwieństwie do wielu jego rodaków, ma jakieś ambicje) i nawet na koniec zrobił sie bardziej męski tracąc kilka kilogramów :D... ja tu nie widze nigdzie obrazy naszej godności... i czepiacie sie tez ze gosc staną butem na koszulce z godlem (raczej czysty przypadek niż symbol), szczerze mowiac bardziej moje uczucia obrazają kibice z szalikami biało czerwonymi i wyszytymi godłami niz ta scena (to dopiero obraza jak taki debil obwiazuje sie w godła i symbole narodowe, następni wielcy patrioci! a potem lecą i tłuką jakiegoś nastoplatka na śmierć albo podpalają tramwaj kupiony za pieniadze podatników!)... no ale się zdenerwowałem!
a to większa połowa to nie większość... to może "mniejsza większość"?;p... takie gdybanie jest bezsensu że większość czy większa połowa coś tam coś tam;p... tak na prawdę takie teksty są o niczym;p zawłaszcza jeśli nie są oparte o jakąś konkretną statystykę;p (jeśli mówimy o dużej grupie;p )
Zgadzam sie z Tobą, wydaje mi sie, ze Gary był dumny z bycia Polakiem i to chciano pokazać, a na ten tekst o Polaczynach większośc reaguje chyba zbyt alergicznie. Wszyscy wiedzą, ze Polacy są znani z zawadiackich charakterów wiec może bardziej o to chodzilo. Polaczyna bez przyszłosci to w Ameryce faktycznie standard, bo czy można sądzić, ze zmywanie garów w MacDonald'sie albo sprzątanie domów zamożnym Amerykanom można uznać za zajęcie z przyszłością. Tu nie chodzi o to, ze ktoś chciał byc złośliwy, takie są realia.
nie ma czegoś takiego jak "większa połowa"....połowy są równe...matematyka się kłania ;)
a jeśli odbierać "połowę" nie w charakterze ilościowym? a tylko jako dzielenie czegoś na dwie części ? i mieć przy tym na myśli niewielką różnicę(w naturze nie ma dwóch takich samych "połówek":D)... taki skrót myślowy... a ludzie z natury są praktycznymi istotami:D(język powinien być praktyczny)... myślę że to przekonuje do korzystania z takiego zwrotu;p... ale trzeba przyznać że to dość przewrotne:D... jak to w "języku":) (pozornie brak ścisłości a więc jednoznacznego, logicznego wyjaśnienia gdy zastanowić się nad tym głębiej... czasem dochodzi się do ciekawych wniosków dotyczących ogólnie człowieka (ten zwrot jest dość popularny;p.
No to Wy chyba naprawde nie zrozumieliscie o co chodzi....:|
Gary na 100% gra Polaka..Nie swiadcza o tym tylko jego koszulki,ale wlasnie ten cytat: "Sprowadzę swoją ekipę. Tu nie chodzi o pedałków znających parę chwytów... Mówimy tu o Polaczynach bez żadnej przyszłości!"
Wlasnie o ''POLAKACH BEZ ŻADNEJ PRZYSZŁOŚĆI''
O Polakach których jest tak wiele w CHICAGO..Przecie kazdy wie,ze Chicago to heh..prawie Polskie miasto!!
Gary gra emigranta..Ma Poslkie nazwisko, nosi koszulki narodowe, i tak jak powiedzial sprowadzi Polakow bez zadnej przyslosci...penwie sam wyemigrowal, bo w kraju nie bylo dla niego przyszloscii...
POZDRO!!!
Akurat nie widziałam tej sceny, ale wytłumacz mi dlaczego w takim razie mówi w sposób pejoratywny "Polaczyny" (rozumiem, że takie tlumaczenie)? Skoro sam jest emigrantem (prędzej bym powiedziała synem emigrantów, chyba, że imię zmienił na Gary po przeprowadzce) to tym bardziej nie powinien wypowiadać się o "Polaczynach", bo przecież wie jak jest na emigracji ciężko, czasem ciężko się po prostu odnaleźć, tęskni się, a czasem o zwykłe, przyziemne sprawy chodzi jak kasa, wykształcenie, walka o wizę itd. Trochę to dziwnie zabrzmiało, nie powinien wg mnie używać tak negatywnego słowa.
Btw. kiedy mówi coś po polsku (ponoć rosyjsku heh)?
Ja tam byłam w Ameryce na międzynarodowym konkursie Destination ImagiNation i było super! My byliśmy dla Amerykanów bardzo egzotyczni i jak oni sie pytali: " Where are you from?" a my odpowiadaliśmy "We are from Poland" to zawsze się albo zachwycali, albo wołali : "WOW!" albo chcieli sie wymienić naszymi Polskimi znaczkami na te Amerykańskie. Na lotnisku pewna Amerykańska pani sie zapytała swojej córki czy wie gdzie jest Polska. Ona oczywiście że nie a na to jej mama: "In Europe!" A córka oczywiście "WOOOOOOOOOW!" Wszyscy byli dla nas bardzo uprzejmi i zadawali nam mnóstwo pytań. Interesowali się nami bardziej niz jakimiś Chińczykami czy Turkami. Obecnie zaprzyjaźniłam się z trzema dziewczynami z Californii i codziennie przesyłamy sobie maile. Dostałam od nich już 2 paczki :D
ktoś tam napisał, że jesteśmy śmieszni, podniecamy się tym, że miał taką koszulkę i że większość amerykanów nie wie nawet, że taki kraj istnieje. Pff, akurat.kto by w Ameryce nie oglądał Dziewiątych wrót Polańskiego? Dzieci oglądały Olivera Twista. Amerykanin Adrien Brody dostał Oskara za rolę Polaka Szpilmana w amerykańskim filmie kręconym przez Polaka-Polańskiego. A Lista Schindlera?
jeszcze w jego zakładzie pracy wisiała polska flaga :) on tam grał chyba Polaka ;p
wiecie co?? zauwarzyłam ze niektórzy z was piszą teksty typu: pewnie nawet niewiedzą co to jest Polska", a to chyba nie jest tak ze oni nie wiedzą:| duzo ludzi uwaza nawet ze polki to najpiekniejsze kobiety na świecie, wiec jak moga niewiedziec co to jest Polska?? a pozatym Polska ma swoją historie, przykładowo w serialu family guy była mowa o tym jak niemcy próbuja ,jak gdyby wymazać wydarzenia z 1939-1944 roku. Więc mysle że amerykanie wiedzą co to jest Polska. A pozatym przecierz Roman Polański nakręcił Pianiste z udziałem amerykańskich i polskich aktorów, wiec jak ktos w ameryce zna tego rezysera to chyba cecha charakterystyczna dla niego jest to ze jest Polakiem:) Po prostu wydaje mi sie że wiedzą, a zwłaszcza jezeli uważaja na lekcji geografii, a pozatym w szkołach sie chyba ucza o polskich uczonych np. Maria Skłodowska-Curie, Ignacy Łukasiewicz itp. pozdrawiam:)
to sie popisałam wiedzą:| Łukasiewicz był farmaceutą(lol2) ale wynalazł lampe naftową. Jako pierwszy na świecie wykorzystał na skalę przemysłową bogactwo korzyści jakie daje ropa naftowa. Wiec chyba wiedzą kto to był:P