PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627751}

Sztanga i cash

Pain & Gain
2013
6,3 73 tys. ocen
6,3 10 1 72980
5,4 35 krytyków
Sztanga i cash
powrót do forum filmu Sztanga i cash

Film bardzo dobry, super się oglądało. Trudno mi jednak uwierzyć, że został oparty na faktach.
Rozumiem, że ludzie bywają głupi, ale bez przesady. Mógłby ktoś podesłać jakiś link, w którym ta
historia jest opisana dokładniej?

ocenił(a) film na 7
kacza93

http://www.slate.com/blogs/browbeat/2013/04/26/pain_gain_true_story_fact_and_fic tion_in_the_new_movie_starring_mark_wahlberg.html

ocenił(a) film na 9
kacza93

Motyw przewodni oparty jest na faktach. Wykonanie, interpretacja to już czysta hoolywoodzka fantazja. Mi to nie przeszkadza.

użytkownik usunięty
kacza93

Amerykanie to najgłupszy naród na świecie więc nie ma co się dziwić.

To dużo osiągnęli jak na "najgłupszy naród na świecie", chciałbym być tak głupi jak oni.

Najgłupsze to są tego typu opinie wygłaszane przez Polaków, którzy za swoje największe osiągnięcie uważają przegrane Powstanie Warszawskie oraz Bitwę pod Grunwaldem.

użytkownik usunięty
marcin261287

Ja nie jestem nawiedzonym prawicowcem więc nie trafiłeś we mnie w 2 części swojej wypowiedzi.
Amerykanie jako naród są najgłupsi, to bez wątpienia. Największa przestępczość na świecie, najwięcej durnowatych programów dla mass, ogłupiających ludzi, tam powstawało najwięcej filmów dla widzów o skromnych możliwościach intelektualnych typu "Aniołki Charliego" czy jakieś parodie "Superhero". To się składa, że społeczeństwo amerykańskie jest strasznie głupie, a geneza tego tkwi w tym, że Stany Zjednoczone były pionierami w rozwoju TV i popkultury, która na dłuższą mete ogłupia. W Europie już dzieję się to samo, bo ludzie do lat 70,80 to jeszcze są całkiem normalni, ale od lat 90, gdzie media w Polsce działały już w wielkim stopniu po prostu krok po kroku ogłupiali. Dzisiejsza młodzież w Polsce to kompletne dno, a spowodowane to jest niczym innym jak po prostu wpływami z zachodu i ich stylem życia, wartościami. Faktem natomiast jest, że Stany to potęga gospodarcza i technologiczna bo mają świetnych naukowców. Dysponują najlepszą technologią na świecie, tego nie można ukryć.

ocenił(a) film na 9

uf to dobrze,że urodziłam się w latach 'nie głupków' a tak na poważnie to niestety masz rację,im głupsza gwiazdeczka (a może nie wcale głupia a super sprytna) tym bardziej popularna czyli bogata.Są miliardy ludzi na świecie ,na pewno dużo mądrzejszych i wartościowszych,którzy być może po odpowiednim wsparciu by dużo osiągnęli,może by nawet zrobili coś pożytecznego dla ludzkości ale nie mogą się wybić bo oczy świata (i kasa) skierowane są na amerykanów .Media zalewają nas informacjami typu "Kim Kardashian ubrała za małą sukienkę na swój za duży zad" lub tego typu bzdety ,a gdzieś może w biednych Indiach rodzi się przyszły geniusz wynalazca leku na HIV czy raka ale nie dane będzie mu się kształcić .

użytkownik usunięty
CelineMarie

Nie wiem czy nie HIV to choroba stworzona w celach komercyjnych. Bo jakby nie patrzeć to na przełomie wieków zawsze były... ujmijmy to jagodzianki i nie było żadnych wirusów. Nie było prezerwatyw i jakoś wszystko się kręciło. Na przełomie XIX i XX wieku (czyt. western) brudni kowboje zawsze korzystali z okazji i żyli długo i szczęśliwie. Nikt nie słyszał o tym wirusie aż do lat 70(?), gdzie postęp technologiczny i rozwój m.in. medycyny, badań biologicznych miał chyba największy impet.

Jagodzianki?

marcin261287

Nie tylko Polacy wygłaszają tego typu opinie. Wśród Brytyjczyków również można się znimi często spotkać a ci to już mają się czym w historii pochwalić. A tak na marginesie zastanów się ile z tego zawdzięczają Niemcom i późniejszemu drenażowi intelektualnemu innych krajów.

skullman

Nam ktoś broni korzystać z wartości intelektualnych innych krajów? Brytyjczycy swoją obecną wiedzę zawdzięczają głównie podbojom Imperium Brytyjskiego. I jeśli mam wybierać między nimi a USA, wolę zdecydowanie tych drugich.

ocenił(a) film na 9
marcin261287

raczej władzę niż wiedzę,wiadomo,że kasę czerpią z podbicia 15 innych państw!

CelineMarie

Jednak wiedzę. Przypisywanie sobie wynalezienia wszystkiego to ich specjalność.

marcin261287

Co nie zmienia faktu, że dużo wynaleźli. Oni i Francuzi. Niemcy również.

ocenił(a) film na 8
marcin261287

Trudno jest nie zostać supermocarstwem gdy się jest najludniejszym "narodem" na kontynencie i nie ma żadnego poważnego konkurenta w promieniu 10 tys km, tylko niemal puste przestrzenie do zasiedlenia.. Nawet Polacy dali by rade. A film całkiem dobry .

marcin261287

Proszę abyś zważał na to co mówisz. Jeśli odrodziłeś się Polakiem to Twoja zasługa. Pamiętaj o tym.
Twoje myśli słowa i czyny stwarzają Twój świąt. Bądź uważny.
Pozdrawiam serdecznie z Wrocławia

Nom, nom, a u my najmądrzejszy naród na świecie i klepiemy biedę. Nom, nom, masz rację.

Pomijam fakt, że każdy kraj afrykański szczyci się gorszym IQ, ale co tam. Amerykanie samo zło, głupi! Ale ich filmy i styl życia to się kopiuje na każdym kroku u nas. To kto jest głupszy? Oni, czy my którzy za nimi podążamy?

Szejku

Jakby mieli po jednej stronie Niemców a po drugiej Ruskich i całą masę innych wrogów dookoła, gdyby tyle wojen przetoczyło się przez ich kraj a na koniec 50 lat dobrobytu socjalistycznego to zobaczyłbyś jaka tam byłaby bieda. Nawet Brytyjczycy na tak masową skalę nie eksploatowali innych krajów jak robią to teraz koncerny amerykańskie. Jak jakaś władza zaprotestuje to już CIA i samoloty lecą zwalczać "terroryzm". A świat kopiuje ich "styl życia" bo media pompują go na siłę do innych krajów, gdzie się da zalewają reklamami mcDonald's, KFC i innego szajsu. W końcu nawet kraje arabskie ulegają powoli temu naporowi.

skullman

Ah, czyli najgłupsi rządzą najmądrzejszymi. Jakieś to logiczne.

ocenił(a) film na 8

byłeś w usa, że wiesz jacy oni są? ja byłem. amerykanie są głupi jeżeli chodzi o szkolną wiedzę. to fakt. są jednak dużo mądrzejsi jeżeli chodzi o zarabianie kasy od polaków, wiedzą jak robić biznes. oczywiście pomijam czarną nację siedzącą w gettach. to nie są ludzie więc ich zostawmy. nie chciałbym też zostać uznany za rasistę jednak to co wyprawia się w dzielnicach czarnoskórych, gettach to woła o pomste do nieba.

użytkownik usunięty
ozymandiusz

"wiedzą jak robić biznes. "
wiadomo, bo Amerykanie przejęli od żydów smykałkę do oszukiwania. Całe Hollywood jest żydowskie.

Proponuje zmienić nick na "real_idiot", bo Twoje wypowiedzi w tym temacie nie mają nic wspólnego z ego, są po prostu głupie.

użytkownik usunięty
marcin261287

Synek, ja mówie bez ogródek jak jest na świecie, jak się dzieje, a Ty widać ulegasz wpływom propagandzie w mass mediach. Radzę się obudzić.

Tak Ci się tylko zdaje, że wiesz jak jest na świecie. Z resztą w internecie można wszystko.

ocenił(a) film na 8

Dobrze gadasz, zgadzam się.

Żydzi to jedno, ale tak na prawdę to tam można zrobić biznes bo nie mają u siebie ani postkomunistycznego przerośniętego chorego prawa ani Unii Europejskiej. Nie ciągnie się za nimi żaden balast fiskalno-biurokratyczny. Choć i tam można zauważyć pojawianie się oznak socjalizmu.

ocenił(a) film na 9
skullman

grillowane ręce przez Dwayne;a ;)
raczej nie wpadłbym do niego na kolacje ;D
moja ocena 9/10 ;'D

użytkownik usunięty
skullman

A czymże jest socjalizm jak nie najlepszym ustrojem na świecie?

ocenił(a) film na 7

Albo to jest udany trolling z twojej strony, albo Bay ma już głównego bohatera w sequelu Pain & Gain.

użytkownik usunięty
hanys006

W Polsce po 89 żyje się z roku na rok coraz gorzej. Za komuny był dobrobyt, wszyscy mieli wszystko. Ludzie nie musieli żebrać, każdy miał pracę, mieszkanie, rodzine. Dzisiaj cały czas tylko z Polski młodzi jak i starzy emigrują by zarobić marne grosze za granicą bo w Polsce się nie da. To jest ten piękny ustrój demokratyczny? Kolejki kilkuletnie do zabiegów, kryzys wymiaru sprawiedliwości, biurokracja jak ta angielska z lat 50 + mega skrajności. Bogaci robią się coraz bardziej majętni, a biedni coraz bardziej biedni. Radzę się zapoznać z faktami lub popytać starszych osób na ulicy jak się żyje teraz a jak się żyło kiedyś.

ocenił(a) film na 7

Niesamowite jest to jak niektórzy próbują dopasować rzeczywistość do swoich przekonań. Za 20 lat okaże się, że powszechny dobrobyt lat 70 i 80 został zastąpiony przez dziki kapitalizm, gdzie co drugi człowiek nie ma co do garnka włożyć. Powtarzam: troll albo zaginiony przyjaciel trójki bohaterów o których jest ten film.

użytkownik usunięty
hanys006

Jak się nie ma argumentów to się atakuje.

ocenił(a) film na 7

Jakie ty masz argumenty poza farmazonami o tym jak kto kiedyś było dobrze ? Socjalizm to najgorszy syf, bo mydli ludziom oczy jakimiś hasełkami o równości i dobrobycie, a prowadzi tylko do degeneracji, bo jeżeli wszystkim się wszystko należy to po co pracować, skoro nie pracując ma się to samo ? Oczywiście ty mi tutaj zaraz wyskoczysz o tym, że SOCJALIZM TAK, WYPACZENIA NIE i że w Skandynawii jakoś socjalizm działa i wszystkim żyje się pięknie. Co jest oczywiście kolejną bzdurą, ale to już trzeba się trochę obracać w tym temacie i posiadać pewną wiedzę, o która oczywiście cię nie podejrzewam.

kacza93

serio? wszedłem na forum poczytać opinii o filmie, a widze tylko stękanie polaków :) usa jest, było i będzie lepsze - finansowo. i to wystarczy. dobranoc

ocenił(a) film na 7
kacza93

Żałuję, że zadałem pytanie:p

ocenił(a) film na 8
kacza93

efekt motyla:)