PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1270}

Szklana pułapka

Die Hard
1988
7,5 230 tys. ocen
7,5 10 1 229647
8,0 55 krytyków
Szklana pułapka
powrót do forum filmu Szklana pułapka

Wiem, że to pytanie padało już w wielu innych filmach, więc wypada zapytać i o ten:-). Macie więc jakieś ulubione cytaty lub fragmenty dialogów?? Moje typy to:
1)
McLane: Niestety, musiałem kropnąć Tony'ego, Marca i ich kumpla. Pomyślałem , że poczujecie się samotni, więc zadzwnoniłem.
Hans: To bardzo miłe z Twojej strony. Witam nieproszonego gościa. Jesteś bardzo kłopotliwy...ochroniarzu.
McLane: Piiiip!!!!! Niestety Hans, zła odpowiedź, grasz o podwójną stawkę??

2)W czasie wzywania pomocy:

Centrala: To kanał policyjny(chyba tak mówiła;))
McLane: Nie pier**l panienko, czy ja zamawiam pizzę??

3) Kiedy przyjeżdza Al Powell;
McLane: No i gdzie ta kawaleria??....(...) a to co?? Stevie Wonder??

4)Kiedy przyjeżdza FBI:

Robinson: Cholera FBI przyjechało.
Powell: Miętówkę??

5) Dalszy ciąg rozmowy Hansa z Johnem:

Hans: Kim więc jesteś?? Tworem wymarłej kultury jak Rambo, Jonh Wayne, Szeryf Dillon...??
McLane: Zawsze wolałem Gary'ego Coopera. Lubię koszule z cekinami.
Hans: Myślisz, że masz jakieś szanse kowboju??
McLane:... Yi Pi Kay Iey(czy jak to się pisze;)) motherfucker...:-)

ocenił(a) film na 10

tesh lubie te cytaty:p a w szczegolnosci ten o stevim wonderem ;pp hehehehe

ocenił(a) film na 7

Niezły też był:"Teraz już wiem, jak się czuje danie na wynos", jak McClane w tym kanale wentylacyjnym się czołgał.

użytkownik usunięty

A ja lubię, kiedy jego żona mówi: "on żyje, tylko John potrafi tak człowieka wkurzyć". Fakt, wkurzył trochę tego długowłosego blondyna:)

ocenił(a) film na 9

,,Dziewięć milionów terrorystów na świecie a ja musiałem akurat załatwić gościa z małymi stopami,,---the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
Kapitan_Jack_Sparrow

"Dziesięć milionów terrorystów na całym świecie,a ja musiałem załatwić takiego,który ma stopy mniejsze od mojej siostry" - to tak było!!

ocenił(a) film na 9

apropo szklanej pułapki-wpadnijcie na mojego bloga jest tam porównanie szkoły do filmu-jest tez wzmianka o szklanej pułapce!-zapraszam

Cytat numer 2 z pizzą jest the best a następnie z małymi stopami:)

Mnie rozwala wymianka słowna pomiędzy Willisem a Rickmanem, apropo westernów ( "W samo południe"). Rickman popełnia błąd twierdząc, że John Wayne grał razem z Grace Kelly, na co Willis mu odpowiada, że to był "Garry Cooper głąbie", czy jakoś tak mówi. Film świetny, polecam szczególnie wydanie dwu płytowe, z niego mozna sie dowiedzieć, że film miał sie nazywać pierwotnie "The Vault" czyli skarbiec, i dodatkowo jest swietna scena, która nie znalazła sie w filmie. Pokazuje ona akcje agentów FBI, którzy chcą przestraszyć terrorystów i wyłączyc im prąd. Robią to, na co terrorysci przywracaja prąd, wtedy pada kapitalna kwestia Rickmana do filmowego informatyka Theo- "Annoy them" -Wkurz ich (mowa o agentach FBI oczywiście, polecam

ocenił(a) film na 9

Mnie zawsze młóci ten dialog:

Gruber(przez radio): Mówiłem już, że obowiązuje cisza na linii. Myślałem, że dotarło do was za pierwszym razem...

McClane: O, przepraszam Hans. Chyba nie dosłyszałem tego. Może trzeba było wywieśić gazetkę?

McClane demoluje radiowoz Powell'a z karabinu maszynowego i na koncu: Welcome to the party, pal!

ocenił(a) film na 10

"Teraz ja mam karabin maszynowy. Ho-Ho-Ho-!!"
;););););););););););)

ocenił(a) film na 9

"Mają tyle rakiet, że starczyło by na Schwarzenegera"
McLane przeszukuje zabitego przez siebie terrorystę W jego kurtce znajduje papierosy i mówi : "Jednak ci zaszkodziły":)

ocenił(a) film na 10
DFence

hehehehe no kurwa ten tekst ze papierosy Ci zaszkodzily jest dobry hehehehehehehehehehehheheeh

DFence

Po pierwsze McClane sie nazywa główny bohater,warto choc tyle wiedziec by sie na forum wypowiadac. Po drugie cycat o który mowiłeś brzmi "Mają tyle rakiet by Schwarzenegera wystrzelić w kosmos" pozdro

ocenił(a) film na 10
julek1982

wiesz co do tlumaczen to jest kilka wersji, wiele filmow tak ma.

ocenił(a) film na 9
julek1982

Juluś - zanim zaczniesz się wypowiadać, to lepiej sprawdź, jak naprawdę zapisuje się nazwisko Schwarzenegger... i na przyszłość - przestań pouczać innych, bo za krótki na to jesteś.

użytkownik usunięty
NYPD

Najlepsze to gdy Hans mówi policji swoje warunki. Niedokładny bo z pamięci ale sens ten sam.

Hans - Wypuśccie [jakieś tam gangi]
Policja - Dobra co jeszcze
Hans - [jakiśtamgang]
Współpracownik Hansa - [jakiśtamgang]
Hans - Czytałem o nich w Times'ie.

Tekst mnie rozwalił.

ocenił(a) film na 10

powiem tylko tyle: "jupikajej madafaka" ^^

ocenił(a) film na 10

Hans: który kretyn uczynił panią kierownikiem?
Holly Genero: Pan, zabijając mojego szefa...

ocenił(a) film na 10
jamaha86

Yupikaee motherfucker :P (pisownia może być niepoprawna :P)

Durgeall

Tekst na końcu "Skoro tak obchodzą Boże Narodzenie ciekawe jak wygląda tutaj Sylwester".

Negocjacje Hansa z policją. Wymienia jakieś tam gangi i na końcu

Hans: świt Azji
Współpracownik Hansa :świet Azji?!
Hans: czytałem o tym w Timesie.

Pięsci ze sto też dobre.

W ogóle humor w całej serii jest świetny i za to także uwielbiam te filmy.

Popieram! ten z papierosami,
Hans: który kretyn uczynił panią kierownikiem?
Holly Genero: Pan, zabijając mojego szefa...

Hm...
Lubię humor w tym filmie. Powalający.
A Hans jest tak szyderczy, ze sam jego widok mnie rozbraja dosłownie!

ocenił(a) film na 10

mowili mi - przyjedz do kaliforni, zabawimi sie, bedzie fajnie - pieprzona kalifornia

ocenił(a) film na 10

no własnie, wie może ktoś jak się w końcu pisze to słynne "jupikajej motherfucker" ... ??

:D

ocenił(a) film na 10

ha! już wiem jak to się pisze !

YIPPY-KAY-YAY MOTHERFUCKER ! <cwaniak> ;)

ocenił(a) film na 9
Asik1989

dobry byl jeszcze ten podczas wywiadu, koles opowiada o syndromie helsinskim, a dziennikarz na to: ,,nazwa pochodzi od Helsinek, w Szwecji'' :D, koles go poprawia w Finlandii, a potem ta mina ;) hehe

ocenił(a) film na 9
soledad

czytajac wasze ulubiona cytaty nie doszukalem sie tego o syndromie helsinskim, ale w ostatnim poscie wreszcie ktos zwrocil na niego uwage :)
moje ulubione:

john: 10 mln terrorystow na swiecie, a ja musialem zabic takiego z malymi stopami

john: maydaye-maydaye czy ktos mnie slyszy?
paniusia w centrali: to pasmo ratunkowe, rozlacz sie i wykrec 911
john: a czy ja zamawiam pizze?

przyjechal alan i nic nie zweszyl a john na to: kto jedzie tym radiowozem? steve wonder?

terrorysta na stolem john pod stolem; terrorysta: gdy lapiesz okazje do strzalu nie wahaj sie
john: [pif-paf] (terrorysta pada martwy) dzieki za rade

a wiec chodzi wam o pieniadze? co z was za terrorysci? :D

terrorysta: nicht schisen! (czy jak to sie pisze), john: [pif-paf] (terrorysta pada martwy) wybacz, nie zrozumialem, co mowiles?

na lotnisku, panienka wita sie ze swoim ukochanym obejmujac go nogami, john odwraca sie i mowi: california.... :D

zbliza sie szturm, jeden z terrorystow czeka na swat i ma pod soba gablote z batonami, patrzy w dol, widzi batonym podnosi glowe, patrzy w lewo, patrzy w prawo i...siega po batona i je

ocenił(a) film na 10
Misiek_5

widze ze wymieniliscie juz wszystkie prawie... ja moge dodac ze najabardziej ze wszystkich czesci podobal mi sie cytat z ostatniej:
powinni ci wyryc na nagrobku :JOHN MCLANE zawsze w niewlasciwym miejscu o niewslasciwym czasie
- a moze jupikajej motherfucker:]

Asik1989

"Yippee-ki-yay, motherfucker" - to jest oryginalna pisownia, znalazłam go w wywiadzie z Bruce na stronie: http://www.playboy.com/magazine/20q_archive/bruce-willis.html

Pytanie, czy ktoś z Was wie, co to dokładnie oznacza?

ocenił(a) film na 10
ruda_alicja

a co oznacza?? Teraz chociaż wiemy jak się pisze;]
z wymową to nie ma problemów ;]

ocenił(a) film na 10

wydaje mi się ze jest to poprostu okrzyk ;) jak kowbojskie "iiiiiihaaaa" :P
bo motherfucker to chyba wiadomo co to znaczy:P

ocenił(a) film na 8

Dobre jest z tą pizzą i ze Stevem Wonderem , ale nikt nie napisał końcowej sceny gdy John ze swoją żoną wsiadają do samochodu i się całują Argyle zamyka drzwi, obchodzi samochód i mówi - "Jeśli oni tak świętują Gwiazdkę....to muszę tu być na Nowy Rok" ten tekst mnie rozwalił :D

Freddy_3

racja Freddy, koncowy tekst jest niesamowity

ocenił(a) film na 10

McClane na wieżowcu próbuje się połączyć przez walkie - talkie.

MC- Połączcie mnie z Policją , grupa terrorystów opanowała budynek Nakatomi

Babka z centrali - uprzedzam , że łączy się pan przez zastrzeżony kanał , proszę zadzwonić normalnie pod 911 , a z tego sygnału proszę się natychmiast wyłączć.

MC- A CZY JA KURWA ZAMAWIAM PIZZE ???

:) dobre to było :)

cała trylogia to kult , a DH 4.0 to była niestety lipa ...