PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34658}

Szkarłatny pilot

Kurenai no buta
1992
7,5 15 tys. ocen
7,5 10 1 14817
7,0 11 krytyków
Szkarłatny pilot
powrót do forum filmu Szkarłatny pilot

Albo ja mam jakies lipne napisy, albo nie rozumiem zakończenia tej anime :/ Co się stało z naszą dzielną Świnką?
Dość nietypowe rozegranie fabuły... najpierw te prowanie dziewczynek, śmiesznie, niedorzecznie, facet - świnia a potem wojna, polityka, śmierć... i ta końcówka (wiadomo, że zaklęcie zdjęto ale..?). Skoro końcówka jest niejasna to znaczy - smutna.
Ale i tak extra. Ktoś poleci mi jakieś anime?
Do tej pory widziałam w sumie niewiele: Spirited away, Kiki, Totoro, Monooke, Ruchomy zamek Hauru, Laputa zamek w chmurach, End of evangelion, Grobowiec świetlików, Final fantasy VII. Ktoś coś poleci (ale nie serie)?

ocenił(a) film na 10
harfia

Niejasna końcówka? Niejasne jest to, czy Marco i Gina się zeszli. Fio mówi zza kamery, że to pozostanie jej tajemnicą. Ot, takie babskie bajdurzenie ;-) To wszystko.

Co do anime wartych obejrzenia: na początek uzupełnił filmografię Miyazakiego, potem resztę filmów Ghibli (polecam zwłaszcza Mimi wo sumaseba), nastęopnie polecam klasykę cyberpunku, czyli Akirę i Ghost in the shell, wreszcie filmy Satoshego Kona (Tokyo godfathers znajdziesz w porządnych wypożyczalniach) i może jeszcze Ninja scroll (nie widziałem jeszcze, ale słyszałem same dobre opinie). Na razie powinno wystarczyć. Pzdr.

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

nie lubie jak ludzie porownuja Akire do filmow Miyazakiego... to tak jakby porownac Terminatora do Romeo i Julia. Jedyne co laczy te filmy to fakt, ze to anime i nic wiecej

ocenił(a) film na 10
Sturm

Racja, ale czy ja coś takiego uczyniłem?

ocenił(a) film na 7
harfia

jak dla mnie zakończenie jest świetne - idealnie pasuje do klimatu filmu - ery dżentelmeńskich bohaterów..

czy oczekiwałeś że:

ver.1 - Marco wraca do ludzkiej postaci, wraca do Giny, biorą ślub i żyją długo, szczęśliwie bla bla?

a może:

ver.2 - Marco odbokowuje karabin i razem z Jankesem wystrzeliwuje wszystkich Faszystów?

czy inne... po co komu mdły happy end? Nie lepsze są nasze domysły?

-może Miyazaki chciał odnieś się do systemu totalitarnego i zderzenia z nim indywidualnego myślenia?(że przez szacunek dla słowa wolność - nie użyję go tu;)
Jednostka jest skazana na porażkę w takim oto świecie...

-ale z drugiej strony, Marco powtarza, że giną zawsze dobrzy ludzie... (czy możemy na podstawie tej przesłanki snuć domysły, jakoby nasza świnka ocalała?)

to tylko dwie interpretacje, założe się że ile widzów tyle pomysłów na dalsze losy bohaterów - czy to nie oczywisty sukces autora? stworzyć ciekawą historię i do tego integralny świat dający pole do popisu naszej wyobraźni?

zimnyy

No właśnie ja to zrozumiałam tak, że bohater ginie, bo "nigdy go już nie zobaczyła", ale może nie zobaczyła go już świńskiej postaci :)

ocenił(a) film na 7
harfia

lipne napisy ;]? pewnei masz moje napisy a one sa calkiem dobre :)

Sturm

Bez obrazy dla czyjejs pracy oczywiście ;)! Tak sobie gdybie. Moze polecisz mi jakies anime godne obejzenia?

ocenił(a) film na 7
harfia

koniecznie zobacz Nausicaa'e Miyazakiego :)

ocenił(a) film na 7
harfia

fakt - dobra jest nausicaa

ciekawe i dość łątwo dostępne są Akira, Ghost in the Shell (pełnometrażowe i seriale), czy reszta filmów z wytwórni Ghibli
[to tak pobieżnie;)]

tu masz kilka seriali, m.in. kultowe Gigi La Trottola :D
http://kreskowki.fani.pl/

ocenił(a) film na 9
harfia

ja w sumie liczyłam, ze odzyska postać i bedzie z Fio. ale takie zakonczenie tez moze byc :)

a Akire kto ma?

nighta_day

Widziałam wszystkie wyżej proponowane (prucz seriali).
W sumie to obajżalam ostatnio serial With Hunter Robin, niezła, wciągająca, klimatyczna seria,polecam, chociaż tak jak się spodziewałam zakonczenie nie jest "amerykanskie"... ;)
Może ktoś poleci jakiś dobry serial w tym stylu (i dostępny...)?

ocenił(a) film na 7
harfia

With huntera nie widziałem, ale poleciłbym ci "Vision of the Escaflowne".

Poza tym zachęciłbym was do obejrzenia (nie dojrzałem tu tych tytułów) "Vampire Hunter: D Żądza Krwi" czy "Helsinga".

ocenił(a) film na 7
Paveluss

vampire hunter D to dla mnie ostry kicz... w ogóle nie podobało mi się to anime... a Szkarłatny Pilot to w sumie takie anime na poziomie które jednak niczym się nie wyróżnia. Nie ma porównania z Spirited Away czy Totoro.