bo czegos nie rozumiem albo nie wiem przeoczylem cos moze ze wzgledu na dosc slaba kopie filmu czemu gdy Upham szedl zaniesc amunicje to gdy szkop schodzil po schodach nic nie zrobil Uphamowi? pozniej Upham zabil tego Szkopa... oni sie znali? bo szkop wymowil jego nazwisko "Upham" prosze o ciekawe wypowiedz i z gory dziekuje :)
ten szkop był tym samym którego schwytali po zdobyciu okopanego radaru niemieckiego. Potem po kłótni go wypuścili. Zapewne wrócił do Wermahtu i re żyser zadecydował by go jeszcze pokazać w filmie :) Poza tym ten na chodach to zupełnie inny był szkop. Widząc wystraszonego Uphama nie zabił go.
wszystko się zgadza...bo to ten Upham natarczywie chciał, by nie zabijać tego niemca, więc on nie zabił go poźniej. Ale Upham wiedząc, że jego kompan na piętrze nie żyje zabił tego 1 niemca z całego szeregu, a reszcie kazał iść...
Po pierwsze ten Niemiec na schodach to był ten sam, którego wypuścił kapitan Miller, dlatego Upham uszedł z życiem ponieważ to on nie chciał aby zabito Niemca i jeszcze częstował go papierosami. Po drugie Upham zabił nie pierwszego Niemca z szeregu ale właśnie tego samego, którego częstował papierosami i z którym minął się na schodach a wcześniej go wypuszczono. Po trzecie zabił go nie dlatego, że kolega na górze został zasztyletowany ale głównie dlatego, że Upham zobaczył w tym okopie jak nasz Niemiec strzela prosto w pierść człowiekowi, który darował mu wcześniej życie czyli kapitanowi Millerowi. Wtedy Upham się wściekł i zabił szkopa.
Kolego pablos85 mylisz się!Niemiec który zasztyletował Mellisha to nie jest ten sam co "znajomy" Uphama .Jeśli znasz się trochę na mundurach lub trochę na historii 2wś łatwo zobaczysz że "sztyleciaz" nosi mundur Waffen-SS podczas gdy "parowiec Willy" jest żołnierzem Wehrmachtu i taki właśnie mundur ma na sobie(posiada też celtę w camo WH).Obaj naziści mają tak samo ogolone głowy co może łatwo zmylić widza.Obejrzyj sceny z Uphamem i Mellishem dokładnie jeszcze raz i wtedy przyznasz mi racje;)
No właśnie sprawdziłem bo mam film na dysku i to jest ten sam gościu. Na mundur uwagi nie zwracałem bo mógł to być błąd filmowców jakich wiele. Albo obaj są bardzo podobni albo to jest ten sam facet.
hehe sprawdź jescze raz:)Są cholernie podobni do siebie i mają podobne "fryzury" ale to nie jest ten sam żołnierz. tu daje linka na dowód:
http://www.sproe.com/s/steamboat-comparison.html
Więc dlaczego "Upham" zastrzelił tego niemca. Wsumie nie miał powodu. Myślę że to raczej pomyłka w garderobie, albo gościu dostał awans ;)
Dlatego, że ten zastrzelony przez Uphama Niemiec zastrzelił kapitana Millera, który zwrócił temu Niemcowi wolność. Jest taka scenka, w której pokazują z daleka jak Miller idzie ranny po detonator (raczej kabelki), następnie pokazują naszego znajomego Niemca, który mierzy i strzela i znów pokazują Millera jak dostaje kulkę w klatkę piersiową. Upham uznał, że taki niewdzięczny Niemiec powinien dołączyć do martwych żołniezry niemieckich :] Natomiast ten Niemiec na schodach to ponoć inny aktor, inny Niemiec, który jest w mundurze SS, a nasz znajomy był w mundurze Wermachtu. Sprawdziłem. Rzeczywiście ten na schodach miał mundur Waffen SS.
"Dlatego, że ten zastrzelony przez Uphama Niemiec zastrzelił kapitana Millera, który zwrócił temu Niemcowi wolność."
Fajnie to ująłeś :D