PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 658 tys. ocen
8,1 10 1 657748
7,9 69 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

co lepsze?? :)
dla mnie oba znakomite i trudno wybrać
a wy jak myślicie??

ocenił(a) film na 10
user_200

Yyyhmm.. ciężko powiedzieć. Jak dla mnie oby dwa filmy świetne. Ale jakbym miała wybierać to chyba padłoby na 'Szeregowca Ryana', ze względu sentyment do Toma Hanksa :P

user_200

ja szczerze mówiąc uwielbiam oba te filmy, ale minimalnie bardziej lubię szeregowca ryana.

ocenił(a) film na 10
user_200

Oczywiście Helikopter w Ogniu =D
Ale Szeregowiec Ryan tez jest super :)

ocenił(a) film na 9
user_200

Szeregowiec Ryan. Wole filmy w klimacie II WŚ

user_200

Hmm... trudne pytanie ja wolę jednak współczesność i dlatego helikopter.
Oba filmy opowiadają prawdziwe historie operacja w mogadiszu oraz ratowanie jednego z braci( ta historia jest luźno oparta na faktach bo faktycznie takie wydarzenie miało miejsce a chodziło o braci Niland
(2 braci poniosło śmierć jeden został uznany za zaginionego i prawdopodobnie zabitego.Naprawdę został wzięty do niewoli i wyzwolony po niecałym roku przez brytyjczyków. Ostati z braci to spadochroniarz z 101 dywizji(ryan),który na rozkaz dowódctwa wracał do domu.Pracowł w żandarmerii do końca wojny.
Jedno jest pewne te dwa filmy są obowiązkowe

ocenił(a) film na 9
TWISTER_STORM

Helikopter jest bardziej realistyczny, Ryan to bardziej amerykański film propagandowy, grupka bohaterów, którzy poświęcając życie wypełniają powierzony cel, walcząc z całą armią niemców, żeby to chociaż byli jacyś komandosi z SAS, a nie zwykła piechota. Dlatego ja wolę Helikopter w ogniu.

ocenił(a) film na 9
hkmp57

Ja również wole filmy w klimacie II wś ale ciężko cokolwiek mówić o tych 2 filmach bo oba są świetne. Co do postu powyżej. Miller i jego skład nie byli zwykłą piechotą jak ty to ująłeś, przecież to byli Rangerzy, amerykańscy komandosi uznawani za najlepszy w armii.

ocenił(a) film na 8
user_200

oczywiscie że szeregowiec ryan ale Helikopter w ogniu tez jest warty obejrzenia

ocenił(a) film na 10
user_200

Osobiście wole Szeregowca Ryana (dalem 10/10)
Helikopter w ogniu (9/10) jest też świetnym filmem - na początku grałem w gre i mi się podobała i kiedyś dojrzałem,że na Polsacie będzie leciał film i obejrzałem i muszę powiedzieć,że warty oceny 9
Ale Szeregowiec Ryan wywarł na mnie troche lepsze wrażenie - nie wiem dlaczego może dlatego,że główną rolę gra T.Hanks.

Moim zdaniem zakończenie Szeregowca jest lepsze niż Helikoptera...
Słowa kiedy Kpt.Miller przed samą śmiercią mówi do Ryana("Ryan udowodnij całym swoim życiem,że jesteś wart naszej śmierci") - ta scena bardziej mnie ujeła.

ocenił(a) film na 10
user_200

mi trudno wybrać...
Poprostu kiedy chce obejrzeć dramat to oglądam "Szeregowca Ryana" a kiedy chcę mocnego kina i realizmu to oglądam "Helikopter w ogniu".

ocenił(a) film na 10
user_200

odpowiedz banalna: "Szeregowiec Ryan"
kto nie oglądał, nie wie co stracił

kamassss

Zdecydowanie Szeregowiec Ryan( te zdjęcia ) Helikopter W Ogniu mnie wynudził

ocenił(a) film na 10
leobonhart

w helikopterze zdjęcia były lepsze...CIĄGLE, w każdej sekundzie się coś działo. Ciągle oglądałem z zapartym tchem.

user_200

Zdecydowanie Helikopter w Ogniu. Miło choć raz dla odmiany popatrzeć jak to amerykanów rozwalają, a nie oni innych.

user_200

Szeregowiec Ryan, jakies 5 razy

ocenił(a) film na 10
TheJ4ck4L

szeregowiec ryan ! najlepszy film wojenny

ocenił(a) film na 10
user_200

Oba filmy są świetne. Helikopter w ogniu ciut bardziej zachacza o komercję i widowiskowość. Mimo to uważam, że oba filmy są świetne.

ocenił(a) film na 10
user_200

Tak jakbyś pytał kto jest lepszy. DeNiro czy Pacino, Kabaret Tey czy Marcin Daniec.

Oba filmy są genialne i nie jestem w stanie wybrać lepszego. Myślę że jeśli już musiał wybrać skłoniłbym się w ostateczności ku Szeregowcu Ryanie. Po prostu II Wojna Światowa jest ciekawszym dla mnie tematem niż Somalia :)

ocenił(a) film na 10
Lancer1990

Bezapelacyjnie Helikopter w ogniu ! ;)

Szeregowca Ryana też lubię, ale Helikopter lepszy dla mnie.

użytkownik usunięty
user_200

helikopter ma dla mnie jakąś głebszą warstwę przekazanie

user_200

Szeregowiec Ryan - oddał ducha wydarzeń, czułem się jakbym tam był.
Oglądając Helikoptera miałem natomiast natrętne wrażenie, że patrzę na teledysk. Szybko, głośno, po łebkach. Ten film doceniam za kilka scen, Ryana kupuję w całości.

ocenił(a) film na 9
sienszan

scenariusz i aktorstwo bylo lepsze w szeregowcu ryanie
ale montaz, zdjecia i klimat w helikopter w ogniu

teledysk ? tak chlopie wyglada wojna no chyba, ze wierzysz w bajki pokroju "dobrzy amerykanscy oficerowie wypuszczaja niemieckiego zolnierza"

ocenił(a) film na 10
user_200

Król jest tylko jeden: Band of brothers:P

ocenił(a) film na 9
user_200

Black Hawk Down lepszy. Większy realizm, lepsze zdjęcia, dużo bardziej dynamiczna akcja, klimatyczna muzyka.
10/10

SZEREGOWIEC RYAN- kiedyś byłem zachwycony, ale z biegiem czasu zauważyłem wady. Spielberg stosuje "tanie" chwyt, bardziej gra na emocjach [akcja z pojedynkiem 1 na 1, lądowanie w Normandii]
9/10

ocenił(a) film na 10
user_200

Zdecydowanie ,,Szeregowiec Ryan''. ,,Helikopter'' w sumie niezły ale za drugim podejsciem jest po prostu nudny.

ocenił(a) film na 8
user_200

Helikopter bardziej mi się podobał.
Szeregowiec dobry, ale wolę Kompanię Braci bo tam historia jest bardziej rozbudowana

ocenił(a) film na 4
dezertx

Helikopter.. to film ledwo dobry, zdecydowanie Szeregowiec

DLoN92

Oba filmy mają świetną obsadę są widowiskowe i powiem szczerze że przejmujące .
Pozostanę przy tym że oba sa na równi

użytkownik usunięty
user_200

Oba te filmy przebija ten jeden:
Najlepszy dramat wojenny jaki widzialem.

http://www.filmweb.pl/f35185/Idź+i+patrz,1985

# W filmie użyto prawdziwej amunicji. Aleksei Kravchenko mówił w wywiadach, że kule przelatywały 10 centymetrów nad jego głową.
# Reżyser filmu chciał nie dopuścić do uszkodzenia psychiki młodego aktora Alekseia Kravchenko i planował poddać go hipnozie podczas najbardziej okrutnych scen. Kravchenko okazał się jednak nie być podatnym na hipnozę i musiał przeżyć wszystko naprawdę.
# Film znalazł się na liście 50 filmów, które trzeba zobaczyć przed śmiercią, ogłoszonym w 2006 roku przez brytyjską telewizję Channel 4.

ocenił(a) film na 10

Oba filmy wspaniałe, lecz szeregowiec minimalnie lepszy. Może dlatego, że ten film był bardziej dramatyczny niż helikopter w ogniu. Szeregowiec Ryan 10/10 natomiast Helikopter w ogniu 9/10.

ocenił(a) film na 10

@ kabelek. Thx! Dzieki twojemu postowi w koncu go obejrzalem, a najlepsze ze mialem go chyba od roku na kompie^^. Ten film trzeba koniecznie zobaczyc i tyle w temacie;)

ocenił(a) film na 6
user_200

Zdecydowanie "Helikopter w ogniu". Szacunek dla pana Idziaka za zdjęcia :) "Szeregowiec Ryan" jak już ktoś wcześniej napisał, to pożywka dla amerykanów, którym potrzeba bohaterów, za dużo melodramatyzmu.

ocenił(a) film na 4
crash_ann

aha... czyli Helikopter w Ogniu to film, zupełne pozbawiony tej wady? Szacun, chyba oglądaliśmy inny film, zaletą HWO są przede wszystkim zdjęcia i efekty specjalne no i.. na tym się kończy. Film posiadający strasznie nierówny, pełny chaosu scenariusz, po za tym marna gra aktorska (wystarczy popatrzeć jak zachowują się żołnierze w "szeregowcu" a w "helikopterze"). Do tego dochodzi ten cały "Amerykanizm" i patos, który mi w sumie aż tak bardzo nie przeszkadza. Helikopter 6/10, Szeregowiec 8+/10.

ocenił(a) film na 9
DLoN92

"Film posiadający strasznie nierówny, pełny chaosu scenariusz"
Film oparty na faktach. Przedstawia chaos bo chaos panuje na polu walki.

"marna gra aktorska (wystarczy popatrzeć jak zachowują się żołnierze w "szeregowcu" a w "helikopterze")"
Nie ośmieszaj się. Zachowują się inaczej bo to inny typ żołnierzy w innej sytuacji i w innej epoce. Pewnie oczekiwałeś, że się załamią i będą płakać.

"Do tego dochodzi ten cały "Amerykanizm" i patos"
W Szeregowcu zauważyłem go więcej.

ocenił(a) film na 4
aldo_apacz

nie ośmieszaj się powiadasz... heeh

ocenił(a) film na 10
DLoN92

obydwa na poziomie wiec nie bede tutaj dyskutowal

ocenił(a) film na 10
user_200

BHD 50,1%
Szeregowiec Rayan 49,9%
Moje zdanie

ocenił(a) film na 10
user_200

Helikopter to dla mnie głupią rąbanka któa znudziła mi się chyba w połowie. Szeregowca oglądałem już chyba 4 razy :)

ocenił(a) film na 10
razor_3

Helikopter w ogniu to niezły film wojenny, ale według mnie nie może się równać z Szeregowcem Ryanem.