PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 658 tys. ocen
8,1 10 1 657748
7,9 69 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Czy to naprawdę tak wyglądało? Chodzi mi o sceny przedstawiające walkę na plaży Omaha. Pytam ponieważ film pt. "Najdłuższy dzień" przedstawia to trochę inaczej. Nie wiem któremu obrazowi bliżej do prawdziwych wydarzeń. W "Szeregowcu" wygląda to bardzo krwawo i dramatycznie. Sam tak wyobrażam sobie ten dzień. Jednak w "Najdłuższym dniu" żołnierze biegają sobie truchcikiem i w ogóle wygląda na to, że jest im łatwiej przeżyć. Wiem, że różnica wieku jaki dzieli te filmy jest spora. Jednak oglądając niedawno ten starszy zacząłem zastanawiać się jak to naprawdę wyglądało.

Karzyciel

Lądowanie na plaży Omaha to było po prostu piekło. Pod względem realizmu o wiele bliżej prawdy jest 'Szeregowiec Ryan', bo 'Najdłuższy Dzień' to zwyczajny film propagandowy. Alianci 6 czerwca 1944r. lądowali na 5 plażach: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Plaża Utah została zdobyta bardzo szybko gdyż 82 DPD i 101 DPD doskonale zabezpieczyły zaplecze tego sektora. Niestety żołnierze na Omaha nie mieli tyle szczęścia i musieli przejść przez piekło, które doskonale widać w scenach Spielberga. Niemcy byli doskonale wstrzelani w kamienistą plażę, a ogień otwierali tuż po opadnięciu klap barek desantowych. Niektórzy żołnierze starali się przeskoczyć przez burty, ale tylko nieliczni zdołali wyplątać się z ciężkiego ekwipunku i wyjść na brzeg(Spielberg również to pokazał). Pierwszy zrzut na plaży został niemal całkowicie rozbity. Straty sięgały 85%, a wszyscy oficerowie byli albo martwi albo ciężko ranni. Po dwóch godzinach lądowania najwyższy stopniem żołnierz posiadał status Sierżanta...
W pewnym momencie sztab rozważał możliwość wycofania się z tego sektora, a wszystkich ocalałych przerzucono by w sektor Utah, jednak wraz z dotarciem kolejnego zrzutu na plażę sytuacja trochę się poprawiła. Niemcy stracili impet, a Alianci zaczęli posuwać się na przód. W końcu udało przełamać im się opór Niemców i zdobyć przyczułek Omaha, jednak kosztowało ich to 2200 zabitych i ponad 3.5 tyś. rannych lub 'zaginionych'.
Jeżeli interesuje cię poznanie wielu innych faktów z lądowania na plaży Omaha to polecam książkę C.Ryana ''Najdłuższy Dzień'' na podstawie której nieudolnie zrealizowano film o tym samym tytule;)

Omomierz

Wielkie dzięki za odpowiedź. Książkę na pewno będę musiał kiedyś przeczytać. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Karzyciel

A co my, którzy nie przeżyli i tego nie widzieli, możemy wiedzieć o tym jak było naprawdę. Nie wiemy czym jest wojna i mam nadzieje, że już się tego nie dowiemy.Ale prawdopodobnie "Szeregowiec R." jest najbliżej prawdy bo weterani,którzy tam walczyli i widzieli, mówili że tak to wyglądało jak obrazuje film.
Każda wojna jest straszna. I może było jeszcze gorzej niż w filmie.