Gdy wkładali amunicje do CKM-u przed ostateczną bitwą jeden z żołnierzy powiedział, że co piąty nabój jest smugowy czy jakoś tak i dodał że pomoże i im i niemcom. Jak działa ten nabój i czym on w ogóle jest?
Specjalistą wielkim nie jestem ale naboje smugowe są to naboje zapalające więc pewnie chodziło o to że pomoże im w wysadzeniu czegoś a niemcy poprzez ten nabój łatwiej ich dostrzegą(widać smugi podczas lotu pocisku)
Smugowy nie oznacza zapalający ;) Nabój smugowy to taki który zostawia smugę za sobą podczas lotu. "Co piąty nabój smugowy"- czyli między 1 a piątym itd. nabojem smugowym lecą 4 niewidoczne. Myślę że pomocą dla Niemców oczywiście nie dosłowna jest to że nie będą widzieli pocisków które są w nich "wymierzone", taka moja opinia.
Dokładnie.Amunicja smugowa zawiera zawiera element zwany smugaczem.Smugacz
składa się z masy pirotechnicznej,która w momencie strzału pozostawia widoczny ślad w postaci smugi dymu.Ułatwia to korekcję ognia i poprawia jego celność.Pociski smugowe stosowane są głównie w broni przeciwlotniczej.W skrócie:po wystrzale zostaje pasek dymu sygnalizujący tor pocisku.Po prostu wiesz gdzie strzelasz.Przy dużej szybkostrzelności
karabinu maszynowego jest to dość znacząca pomoc.
Z jednej strony pomaga skorygowac ogień, a z drugiej zdradza pozycje strzelca. Oto chodzilo w tym stwierdzeniu ze jest pomocny dla obu stron.
Konkretnie to pokryte są fosforem, który zapala się w wyniku tarcia o powietrze i prawdą jest, że pociskami smugowymi można zapalić coś łatwopalnego (np zbiornik z benzyną w samochodzie), co nie jest możliwe przy użyciu zwykłych pocisków.
i nie chodzi o ślad dymu tylko widoczność palącego się pocisku coś jakby strzelać żarówkami.