PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=178}

Szakal

The Jackal
1997
7,0 44 tys. ocen
7,0 10 1 43556
5,8 18 krytyków
Szakal
powrót do forum filmu Szakal

Declan Mulqueen totalną porażką! Aktor zupełnie nie dobrany, postać mdła i bezbarwna. Gdyby go nie było w filmie niewiele by się nie zmieniło. Wystarczył by w zupełności Szakal vs FBI. Morderca z wyrokiem 25 lat w więzieniu o zaostrzonym rygorze potulnie współpracuje z policją praktycznie bezinteresownie (jedynym usprawiedliwieniem może być chęć zemsty na Szakalu). Dodatkowo tę postać gra gwiazda Preety Women i Uciekającej Panny Młodej. Jest tylu świetnych aktorów, można by zrobić z Declana prawdziwego Bad Boya, Czarny Charakter z krwi i kości, a nie pierdółkę bez charakteru, która przy Szakalu wygląda jak zagubiona owca (zresztą strasznie naciągana końcówka). Szkoda, szkoda. Mógło być wyżej a tak jest tylko 6/10.

kubagame

I tu się zgodzę.Ja bym dobrał do tej roli np:Jean Reno,Nicolas Cage albo Russel Crowe.Już nawet jakiegoś czarnego aktora jak Wesley Snipes.Ale nie tego pana od komedii romantycznych.Totalna pomyłka.Pamietamy Wesleya Snipsa w Człowieku Demolka.

ocenił(a) film na 8
adam2189

No, z Wesley'em to już przesadziłeś:-). Trudno byłoby uwierzyć, że to Irlandczyk;-)

Ale fakt. Gere z wyglądem płaczliwego romantyka jakoś nie pasuje.
Ja bym obstawiał Sean'a Beana.

ocenił(a) film na 6
Papillon

Zgadza się, Sean byłby świetny. Albo Harvey Keitel - ten to nadałby postaci dramatyzmu.

ocenił(a) film na 6
kubagame

Widzę że nie tylko mnie wkurzała gra Richarda Gere w tym filmie. Pierwszy raz oglądałem "Szakala" jakieś 10 lat temu i pamiętam że kiedy Gere po raz pierwszy pojawił się wówczas na ekranie ( "trenował" ciosy w celi ) to aż się zacząłem śmiać. Sam film 6/10, do oryginalnego "Dnia Szakala" nie ma nawet co porównywać.